Mali grad

Poletje se bo v Kamniku začelo aktivno – Pohodniški festival 2015

21.06.2015

 

Kamniško-Savinjske Alpe predstavljajo svet mogočnih vrhov, privlačnih dolin, igrivih potokov in prijaznih ljudi. Naravne reliefne danosti omogočajo celo paleto različnih možnosti za planinarjenje, od lahkih sprehodov po alpskih dolinah, do zahtevnih poti za že izkušene gornike v visokogorju. Tu najdemo celo paleto naravnih in kulturnih zanimivosti, ki še popestrijo doživetje pohodniških izletov; Velika planina kot najstarejša in največja pašna planina v Sloveniji, bistre in skrivnostne alpske reke Kamniška Bistrica, Kokra, Savinja s svojimi izviri, slap Rinka, izviri mineralnih voda, planšarsko jezero, Snežena in ostale jama, cerkve in kapelice in še mnogo drugega.

S svojo pestro in marsikje nedolžno podobo Kamniško-Savinjske Alpe ponujajo pravi raj za raziskovanje in doživljanje gorske pokrajine. Pohodništvo se sklada s trajnostnim načinom življenja domačinov, ki ga delijo z vsemi, ki prihajajo kot prijatelji.

Turistične organizacije v občinah Jezersko, Kamnik, Luče, Preddvor in Solčava organizirajo prvi Festival pohodništva v Kamniško-Savinjskih Alpah, ki bo potekal od 23. do 28. junija 2015.

Uradna otvoritev festivala se bo začela s strokovnim posvetom na temo vključevanja planinskih koč v turizem in gorniškim večerom v Termah Snovik, katerega glavni gost bo trikratni dobitnik zlatega cepina, kamniški alpinist Marko Prezelj, uradno pa ga bo otvoril kamniški župan Marjan Šarec.

Dnevi, ki sledijo, bodo zapolnjeni z različnimi pohodi in izleti, posebej živahno pa bo na Veliki planini. Obiskovalci si boste lahko ogledali prikaz sirjenja po starem in izdelave trniča, obiskali jamo Vetrnico, se v sodelovanju z Arboretumom Volčji Potok dodatno poučili o alpskih rastlinah (naravni alpinetum) in se razgibali po pastirskem naselju, zvečer pa še zaplesali na zabavi pri Domžalskem domu na Mali planini.

Svojih številnih poti pa pohodniki zagotovo ne bi zmogli brez primernega okrepčila. V času trajanja pohodniškega festivala bodo planinske koče med drugim ponujale tudi firštov golaž, eno izmed jedi iz izbora Okusov Kamnika. Jed izhaja iz časov, ko so bili gozdovi doline Kamniške Bistrice pomembno lovišče deželnih knezov in avstrijskih cesarjev, spomin na obisk avstrijskega nadvojvode Karla II. leta 1564 pa ohranja kraj imenovan Pri Firštovi mizi. Na tem mestu bodo v času festivala pripravili tudi otvoritev postavitve replike t.i. Firštove mize in degustacijo same jedi.

Dolina Kamniške Bistrice pa ponuja več kot samo izvrstno izhodišče za odhod v gore. Reka Kamniška Bistrica, ki je dolino oblikovala, je namreč v svojem zgornjem toku ena najčistejših v Sloveniji. To s pridom izkoriščajo ribiči za športni ribolov z umetno muho, ki ga bodo v času Pohodniškega festivala vsem zainteresiranim tudi teoretično in praktično predstavili.

Pozabili pa nismo niti na najbolj zagrizene planince in plezalce! Alpinistični odsek Kamnik že 13. leto zapored konec junija pripravlja plezalni tabor na Petkovih njivah pod Korošico imenovan »Pipa miru«. Tabor predstavlja najbolj prvinski stik z okolico in poskuša čim manj posegati v naravo, tako da udeleženci sami poskrbijo za svojo prehrano in spanje. Večeri ob ognju in zvokih kitare, peki hrenovk, opazovanju tisočerih zvezd in spanju v šotoru pa bodo letos dosegljivi prav za vse, saj bodo organizatorji dejavnosti prilagodili tudi zunanjim udeležencem.

Ne nazadnje bo Pohodniški festival tudi čas, ko se bodo lahko športni ter drugi delavci v šolah in vrtcih posvetili nadgradnji svojega znanja. V ta namen v sodelovanju s Planinskim društvom Domžale ter vodnikom PZS in inštruktorjem planinske vzgoje mag. Borutom Peršoljo pripravljamo seminar o izvedbi športnih dni z gorniško vsebino z naslovom »S šolo v gore«. Govora bo o načrtovanju dejavnosti v naravi in vključevanju mladih v redno telesno aktivnost.

Pohodniški festival je zagotovo eden od dogodkov, ki ga ne smete zamuditi, zato le hitro rezervirajte svoje prenočišče v pestri ponudbi prenočitvenih možnosti in se nam pridružite!

Besedilo: Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Matej Povše in Zavod za turizem in šport v občini Kamnik


<< Nazaj | Novice