Mali grad

Poklon padlim borcem na Prevojah v Zgornjem Tuhinju

27.12.2017

 

Poklon padlim borcem na Prevojah v Zgornjem TuhinjuŽupan Marjan Šarec se je dopoldan skupaj s predstavnikom Veleposlaništva Združenih držav Amerike obrambnim atašejem podpolkovnikom Kristom Thodoropoulosom, podžupanom Igorjem Žavbijem, predsednikom Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Dušanom Božičnikom in častnim predsednikom Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Matevžem Koširjem, ostalimi predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij Občine Kamnik ter zastavonoši poklonil padlim borcem na Prevojah v Zgornjem Tuhinju. Tokratni slavnostni govornik je bil predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek.

Združenje borcev za vrednote NOB Kamnik in Tuhinj je že šestnajsto leto zapored pripravilo spominsko slovesnost pri spomeniku 192 padlim borcem v Zgornjem Tuhinju, med katerimi sta bila tudi vodja ameriške vojne misije kapetan Charles Fisher in dr. Peter Držaj, ki sta 26. decembra leta 1944 padla v vasi Češnjice.

Ob tej priložnosti je zbrane sprva pozdravil župan Marjan Šarec: »Bili smo kot majhen drobec v kolesju zgodovine, kjer so si nas podajali sem in tja. In tudi leta 1941, ko so si nas razdelile tri ideologije, ki so hotele tako imenovane manj vredne narode izbrisati iz obličja. Takrat so nas napadli, razkosali in želeli celo izbrisati naš jezik. In to ostaja, ta spomin ostaja. Ta del zgodovine ostaja. In tega se ne da spremeniti. Mi danes ne praznujemo in ne slavimo in ne hvalimo tistih, ki so morda zagrešili tudi zločine. Tudi po vojni se je marsikaj dogajalo, kar narodu ni bilo v čast. Ampak zavedajmo se, da če bi kdo drug zmagal, danes ne bi stali tu in ne bi govorili našega jezika. Zato se vedno zavedajmo, da so tista dekleta in fantje, ki so leta 1941 odšli v gozdove, zmrzovati in se prebijati v težkih okoliščinah, in marsikdo med njimi je dal tisto najdragocenejše – svoje življenje, zaradi tistih deklet in fantov smo dolžni ohranjati spomin. Ne zato, da bi spodbujali nove in nove razprtije, kot je zadnje čase slišati. Ne gre za to. Gre za spomin, gre za opomin in gre za zavedanje, da Slovenci nikoli nismo napadali drugih. Velikokrat pa smo se bili prisiljeni braniti. Zato upajmo, vsi skupaj, in si prizadevajmo, da se nam ne bo treba nikoli več braniti, predvsem pa, da ne bi nikoli več Slovenec bil proti Slovencu v imenu tujih ideologij, ki ne priznavajo drugih narodov. Vsak narod ima pravico živeti v miru, v svobodi in tako kot si sam želi. Tudi Slovenci. Zavedajmo se, da je vojna kruta, da terja žrtve in da vojna prinese s seboj tisto, kar si nihče ne želi. Zato delajmo za mir.«

Slavnostni govornik, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek je orisal dogodke zgodovine, obeh vojn in nastanka naše samostojne države in med drugim dejal: »Spoštujmo preteklost, ne dovolimo in ne bomo dovolili zgodovine potvarjati, toda skrbeti nas mora sedanjost. Naš pogled mora biti uprt v prihodnost. Čakajo nas mnogi izzivi.«

V kulturnem programu so sodelovali pevci Kvarteta Krt, Častna enota Slovenske vojske in Kulturno-zgodovinsko društvo Triglav. Za preplet misli in besed je poskrbel Tone Ftičar.

 


<< Nazaj | Novice