Mali grad

Pokalno lovoriko bodo Kamničanke branile proti Braniku

27.12.2013

 

Pokalno lovoriko bodo branile proti Braniku

Odbojkarice Calcit Volleyballa so se morale še, kako potruditi, da so se še petič zapored uvrstile v finale slovenskega pokala. Formis iz Rogoze, ki svoje domače tekme igra v Hočah, je pred svojimi številnimi navijači povzročil nemalo težav varovankam Gašperja Ribiča, ki so v prvem nizu izgubljale že z 20:24, a so nato v njem vseeno zmagale. Nekaj lažje delo so imele v drugem nizu, v tretjem pa so se morale spet potruditi za zmago. Kamničanke bodo jutri, ob 17. uri, v finalu igrale z Novo KBM Branikom. Lani so bile boljše odbojkarice Calcita.

Formis – Calcit Volleyball  0:3 (-28, -15, 23)

Hoče – VŠD Hoče. 800 gledalcev. Sodnika: Globačnik (Topolšica) in Miklošič (Maribor).

Formis: Reisman 4, Vahen 10, Horvat 12, Možič – libero2, Pintarič 3, Stavbar, Dobnik, Geratič – libero1, Gajser 13, Pehnec, Grašič 4, Šijanec 2. Trener: Sebastijan Zorenč.

Calcit Volleyball: E. Mori 6, Turnšek 22, Božič 6, Kavčič, Borko 5, Vrhovnik 4, Valenčič 6, N. Mori, Hribar – libero2, Jerala – libero1, Charuk 10, Ščuka 2. Trener: Gašper Ribič.

Aktualne slovenske pokalne zmagovalke so bile na drugi polfinalni tekmi zaključnega turnirja v Hočah v prvem nizu že v izgubljenem položaju, saj so si odbojkarice Formisa priigrale kar, štiri zaključne žoge. Kazalo je že, da so v izgubljenem položaju, toda v napeti končnici so bile vendarle boljše odbojkarice iz Kamnika, ki so izkoristile svojo peto zaključno žogo, toliko so jih imele tudi varovanke Sebastijana Zorenča.

Tudi sicer so bile domače odbojkarice, ki so tekmo začele v postavi Ana Pehnec, Maja Vahen, Maja Horvat, Kaja Karin Pintarič, Andreja Grašič, Nastja Gajser in prosta igralka Lea Geratič večji del prvega niza v vodstvu. Ob prvem tehničnem odmoru so vodile s točko prednosti, ob drugem z dvema, Kamničanke pa so imele ves čas težave s sprejemom in organizacijo napadov. V končnici niza so z asom Gajserjeve prvič povedle s štirimi točkami prednosti (18:22), prav takšna pa je bila po uspešnem napadu Pintaričeve prednost ekipe iz Rogoze tudi v sami končnici niza (20:24). Toda Kamničanke, ki so tokrat tekmo začele v postavi Mojca Božič, Petra Vrhovnik, Lana Ščuka, Tamara Borko, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in Meta Jerala na mestu proste igralke, se niso predale. V letošnji sezoni so se že v srednjeevropski ligi nekajkrat izvlekle iz podobnega položaja. Po napaki Pehnečeve so prišle do servisa ter nato z odlično igro v bloku, ko so z njim kar trikrat zapored (dvakrat Mojca Božič in enkrat Sara Valenčič, ki je pri izidu 18:22 na sprejemu zamenjala Lano Ščuko), najprej izid izenačile, z uspešnim prvim tempom Charukove pa celo prišle do prve zaključne žoge v prvem nizu. Vendar je niso izkoristile, so pa zato do nje prišle domače odbojkarice, a so tudi peto zaključno žogo odbojkarice Calcita rešile. Kar ni uspelo igralkam iz Rogoze, je v petem poskusu uspelo Kamničankam, ki so po napadu Vrhovnikove povedle z 1:0 v nizih.

Drugi niz so odbojkarice Formisa nadaljevale v nespremenjeni zasedbi, zato pa je Ribič v igri pustil Valenčičevo, Ščuka pa se je preselila na klop. Na krilih zmage v uvodnem nizu so kamniške odbojkarice na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo petih točk, vendar je Gajserjeva s kar štirimi asi poskrbela za preobrat in vodstvo Formisa z 11:8. Ribič, ki je pred tem že vzel polminutni odmor, nato pa se je odločil še za menjavo na mestu organizatorice igre in tudi s to menjavo zadel v polno, čeprav je tudi Božičeva pred tem dobro opravljala svoje delo. Prav Eva Mori je imela nemalo zaslug zato, da so Kamničanke vajeti igre spet vzele v svoje roke, kajti na njen servis so Ribičeve varovanke dosegle šest točk zapored in povedle z 22:14. To pa je bila prednost, ki je ekipa iz Rogoze ni mogla več nadomestiti.

V tretjem nizu so domače odbojkarice z dvema uspešnima napadoma izkušene Maje Vahen povedle s 6:4, toda na prvi tehnični odmor so s točko prednosti odšle gostujoče odbojkarice, ki so ob drugem vodile že s petimi točkami prednosti. S petimi točkami prednosti so Kamničanke šle tudi v končnico niza, ko je bila v napadu uspešna razpoložena Tjaša Turnšek (23:18). Ko so po napaki Horvatove branilke pokalnega naslova prišle do štirih zaključnih žog za končno zmago, je vse kazalo nato, da je odpor domače ekipe dokončno zlomljen. Vendar ni bilo tako, kajti ni veliko manjkalo in ponovila bi se zgodba iz prvega niza, le da bi bile tokrat v glavni vlogi domače odbojkarice, ki so se z asom Grašičeve Kamničankam približale le na točko zaostanka. Da pa do preobrata ni prišlo, je poskrbela najbolj učinkovita igralka tekme Tjaša Turnšek.

Čeprav so odbojkarice Formisa Kamničankam nudile več kot dostojen odpor, so bile varovanke Gašperja Ribiča vendarle boljše tudi po statističnih kazalnikih, saj so bile domače odbojkarice boljše le na sprejemu. Ekipi sta bili izenačeni po številu asov, s tem, da so za devet asov Kamničanke naredile sedem napak, domačinke pa štiri več, v napadu so bile malenkost boljše odbojkarice Calcita, ki pa so predvsem prevladovale v bloku, saj so v tem elementu igre svoje nasprotnice zaustavile enajstkrat, medtem ko so varovanke Sebastijana Zorenča dosegle šest blokov.

Veliki finale bo na sporedu jutri, ob 17. uri, v hoški športni dvorani. To bo že peti zaporedni medsebojni finale kamniških in mariborskih odbojkaric. Na prvih treh so bile boljše Mariborčanke, lani pa so v Šempetru slavile Kamničanke. In kako bo jutri?

Izjavi po tekmi

Sebastijan Zorenč, trener Formisa: »Na sprejemu smo bili boljši od Kamničank, vendar ne tudi v drugih elementih odbojkarske igre. Statistika tokrat ni lagala. Žal nismo izkoristili svoje priložnosti, ki smo jo imeli v prvem nizu, ko smo vodili s 24:20, nato pa smo zapravili še eno zaključno žogo. Mislim, da so na koncu vseeno odločale izkušnje, pa ne tiste glede let, pač pa igralske izkušnje. Ne smemo pozabiti, da Kamničanke igrajo v srednjeevropski ligi, precej njihovih igralk pa je v preteklosti že igralo v finalih državnih prvenstev in pokalnih tekmovanj in to ne glede na njihovo mladost. V končnicah nizov običajno to odloča, toda če nič drugega, smo sami sebi dokazali, da lahko igramo tudi proti boljšim ekipam od sebe. S te strani sem zadovoljen.«

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Zavedal sem se, da nas čaka izredno težka tekma, kajti domače odbojkarice niso imele česa izgubiti, zato so šle v tekmo lahko sproščeno. V prvem nizu so odlično servirale, medtem ko mi v tem elementu igre nismo blesteli, imeli pa smo tudi določene težave na sprejemu. Na srečo smo se v končnici niza le zbrali in prišli do vodstva z 1:0 v nizih. V nadaljevanju smo sicer zaigrali bolje, vendar se nam pozna, da nekatere naše igralke še nikoli niso bile v takšni vlogi, zato se nikakor niso popolnoma sprostile. Ampak ne glede na vse, svoj cilj smo dosegli in verjamem, da bomo v finalu prikazali boljšo igro.«

Prva polfinalna tekma

Nova KBM Branik – Kema Puconci         3:0 (8, 14, 14)

Hoče – VŠD Hoče. 500 gledalcev. Sodnika: Jovanovič (Komenda) in Markelj (Bled).
Nova KBM Branik: Mlakar 15, Blagne 7, Kučej, Kaučič 10, Ajnihar, Igličar,

Gričnik, Najdič 1, Starčević 23, S. Planinšec 5, M. Planinšec, Proković - libero. Trener: Bruno Najdič.
Kema Puconci: Koler - libero, Praprotnik Flisar 1, Vidonja 6, Franko 2, Škraban 4, Banfi 1, Salaj, Donša, Frumen 3, Sakovič 10, Kadiš. Trener: Bojan Novak.

Na prvi polfinalni tekmi slovenskega pokala so Mariborčanke že na začetku prvega niza potrdile vlogo favoritinj, saj so na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo štirih točk, nato pa so Pucončankam, za katere je bil to prvi polfinale v zgodovini kluba, prepustile le še štiri točke. Po začetnih udarcih Nike Blagne so Mariborčanke osvojile kar dvanajst točk zapovrstjo. V drugem nizu so varovanke Bojana Novaka zaigrale bolj zbrano in do izida 7:7 je bila igra izenačena. Do drugega tehničnega odmora so si mariborske odbojkarice, pri katerih se je ob Ani Starčević razigrala še Iza Mlakar, priigrale že šest točk prednosti ter tudi v tem nizu zanesljivo slavile. Podoben potek je bil tudi v tretjem nizu, v katerem so aktualne državne prvakinje na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo dveh točk, nato pa je njihova prednost narasla na dvanajst točk (21:9), kar je pomenilo, da so se zanesljivo uvrstile v finale pokala Slovenije.

Izjavi po tekmi

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: »Pred tekmo sem si želel, da bi naše odbojkarice prikazale čim boljšo igro in želja se mi je izpolnila. Vso tekmo so igrale zavzeto, brez popuščanj in temu primeren je tudi rezultat. Svojo nalogo v polfinalu smo opravili in zdaj lahko v miru čakamo na finale.«

Bojan Novak, trener Keme Puconcev: »Mariborčanke niso ničesar prepustile naključju. Vso tekmo so igrale na vso moč in ob taki igri nismo imeli nobenih možnosti za boljši rezultat. Naša dekleta si zaslužijo pohvalo za srčno igro.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice