Mali grad

Pokalna lovorika Slovenije ostaja v Kamniku

28.12.2013

 

Pokalna lovorika Slovenije ostaja v Kamniku

Odbojkarice Calcit Volleyballa so tudi v finalu pokala Slovenije nadaljevale svojo zmagovito serijo, ki so jo začele v drugem krogu srednjeevropske lige v Bratislavi. Z odlično igro v bloku in obrambi so še drugič v mesecu dni na kolena spravile mariborsko Novo KBM Branik, ki je šla v finale pokala kot favorit. Toda varovanke Gašperja Ribiča so še enkrat več dokazale, da so prava ekipa, ki zna v pravem trenutku igrati najbolje. Za MVP igralko zaključnega turnirja pokala Slovenije je bila izbrana Lana Ščuka, najboljša organizatorka igre je bila Mojca Božič, najboljša  blokerka Lucy Charuk in najboljša prosta igralka Meta Jerala, kar tudi potrjuje, da je šel pokalni naslov tudi letos v prave roke.

Calcit Volleyball – Nova KBM Branik 3:1 (23, -20, 19, 23)

Hoče – VŠD Hoče. 850 gledalcev. Sodnika: Melavc (Šempeter) in Pevc (Škofja Loka).

Calcit Volleyball: E. Mori 2, Turnšek 18, Božič 4, Kavčič, Borko 3, Vrhovnik 3, Valenčič 7, N. Mori, Hribar – libero2, Jerala – libero1, Charuk 14, Ščuka 15. Trener: Gašper Ribič.

Nova KBM Branik: Mlakar 14, Blagne 7, Kučej 3, Kaučič 12, Ajnihar, Igličar , Gričnik – libero2, Najdič 3, Starčević 17, S. Planinšec 5, M. Planinšec 3, Proković – libero1. Trener: Bruno Najdič.

Kamničanke in Mariborčanke so se v Hočah pomerile še na petem zaporednem finalu pokala Slovenije. Trikrat do zdaj so bile uspešnejše odbojkarice Nove KBM Branika, enkrat, lani v Šempetru pa odbojkarice Calcit Volleyballa. Vendar so iz tiste lanske zmagovite ekipe v kamniških vrstah le še štiri igralke, vse druge so novinke, medtem ko Ana Starčević v letošnji sezoni igra za ekipo iz Maribora. Na včerajšnjih polfinalnih tekmah so lažje delo imele varovanke Bruna Najdiča, ki so z odlično igro opravile s Kemo Puconci, več dela pa so proti prirediteljicam finalnega turnirja slovenskega pokala imele Kamničanke, ki so prvi in tretji niz dobile šele na razliko.

Toda finale je popolnoma druga zgodba in tudi Kamničanke so ga začele drugače kot včerajšnji polfinalni obračun s Formisom. Tudi Gašper Ribič, trener Calcitovk, je nekoliko spremenil začetno zasedbo, saj je tekmo začel v postavi Eva Mori, Sara Valenčič, Lana Ščuka, Tamara Borko, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in na mestu proste igralke Meta Jerala. Na drugi strani mreže je Bruno Najdič finalno tekmo letošnjega pokala začel s Saro Najdič, Niko Blagne, Ano Starčević, Anjo Kaučič, Sašo Planinšec, Izo Mlakar in prosto igralko Stefano Proković. Z asom Charukove so Kamničanke povedle s 3:0 in po napaki mariborskih odbojkaric s 5:1. Toda do prvega tehničnega odmora so Mariborčanke z blokom Kaučičeve prvič na tekmi povedle (7:6), vseeno pa so nanj s točko prednosti z blokom Sare Valenčič odšle Kamničanke. Ob drugem tehničnem odmoru so vodile z dvema točkama, na servis Mojce Božič, ki je zamenjala Tamaro Borko pa so Ribičeve varovanke dosegle kar šest zaporednih točk za vodstvo z 20:14. Bruno Najdič je porabil oba polminutna odmora in ob tem opravil še nekaj menjav, toda šele Iza Mlakar je zaustavila nalet Kamničank. Toda pred končnico niza je oba svoja polminutna odmora vzel tudi Ribič, kajti Mariborčanke so se Kamničankam približale le še na dve točki zaostanka (20:22), po napaki Turnškove pa le še na točko, zato je Valenčičevo zamenjala Petra Vrhovnik. Po napaki na sprejemu je Mlakarjeva dosegla točk za izenačenje, veliko zaslug zato je s svojimi servisi imela Sara Najdič, toda z dvema uspešnima napadoma so Calcitovke prišle do dveh zaključnih žog za zmago v uvodnem nizu. Prvo so Mariborčanke rešile, ne pa tudi druge, saj je žoga Kaučičeve končala v avtu.

Drugi niz sta oba trenerja začela z nespremenjenima zasedbama, bolje pa so ga odprle mariborske odbojkarice, ki so si priigrale dve točki prednosti, do prvega tehničnega odmora pa že tri. Kamničanke so bile spet malce slabše na sprejemu, kar so aktualne državne prvakinje preko Ane Starčević in Ize Mlakar tudi izkoristile. Z dvema zaporednima asoma Starčevićeve so Mariborčanke povedle že z 12:8, čeprav so se jim z asom Valenčičeve Kamničanke približale le na točko zaostanka (8:9), zato je Ribič najprej vzel prvi polminutni odmor, po menjavi Eve Mori z Mojco Božič in še enim asom Starčevićeve pa še drugega. Izid na semaforju je bil namreč že 14:8 za Novo KBM Branik. A tudi to – Ribič je namesto Valenčičeve v igro poslal Vrhovnikovo – še ni zaustavilo odbojkaric Branika, ki so ob drugem tehničnem odmoru vodile s kar osmimi točkami prednosti. Šele Lana Ščuka je s servisa »spravila« Ano Starćevič, vendar je bil zaostanek Kamničank, pri katerih se je v igro vrnila Eva Mori, previsok, da bi lahko računale na preobrat. Ali pa tudi ne, kajti na servis Tjaše Turnšek in Mojce Božič, ki je tokrat na servisu zamenjala Lano Ščuko so odbojkarice iz Kamnika svoj zaostanek znižale na tri točke (15:18), vmes pa je Bruno Najdič prav tako porabil oba polminutna odmora. Po napaki Starčevićeve so Mariborčanke vodile le še za dve točki, toda napad Turnškove so zaustavile z blokom in spet nekoliko lažje zadihale. Nato so na servis Mihele Planinšec, ki je zamenjala Niko Blagne, Najdičeve varovanke dosegle tri zaporedne točke, kar je bila dovolj velika prednost za izenačenje v nizih.

Čeprav sta oba trenerja tudi v drugem nizu opravila vrsto menjav, sta tudi tretjega začela s štartnima zasedbama. Do prvega tehničnega odmora sta obe ekipi imeli nekaj težav na sprejemu, vendar so igralke obeh ekip izkazale tudi z nekaj odličnimi napadalnimi akcijami in igro v obrambi. Po uspešno izvedenem prvem tempu Lucy Charuk so ob prvem tehničnem odmoru z dvema točkama prednosti vodile Kamničanke, ki so po bloku Charukove in napaki Mlakarjeve povedle z 10:6. Calcitovke so z asom odlične Kanadčanke prišle že do prednosti petih točk (12:7), toda ne dolgo zatem je Gašper Ribič moral vzeti polminutni odmor, kajti Mariborčanke so na servis Elene Kučej, ki je dosegla tudi as, dosegle štiri zaporedne točke. Po menjavi na mestu organizatoric igre v kamniški ekipi pa še peto, tako da je Ribič opravil še menjavo na mestu sprejemalke, saj je v igro namesto Valenčičeve stopila Vrhovnikova. Vendar tudi to še ni zaustavilo mariborske ekipe, ki je po bloku Marine Kaučič na drugi tehnični odmor odšla z vodstvom 16:14. Ko so z asom Najdičeve Mariborčanke povedle z 19:16, je Ribič vzel še drugi polminutni odmor v tretjem nizu in po njem so Kamničanke zaigrale kot prerojene. Z blokom Lucy Charuk so si najprej priborile servis, nato pa dosegle še osem zaporednih točk. V bloku je blestela Lucy Charuk, ki je dosegla kar tri zapored, potem je z asom točko dosegla še Vrhovnikova, zadnjo točko v tretjem nizu pa je po uspešni obrambni akciji, tudi z malo sreče, prispevala prosta igralka Meta Jerala.

Četrti niz so kamniške odbojkarice začele s postavo, ki je pripravila preobrat v tretjem nizu, se pravi z Božičevo in Vrhovnikovo, na drugi strani pa je v mariborski ekipi ostala Elena Kučej, na klop pa je odšla Saša Planinšec. Z novima dvema točkama na servis Vrhovnikove, so Kamničanke, ki so tako skupaj s končnico tretjega niza dosegle kar enajst zaporednih točk, četrti niz začele z vodstvom 2:0, a sta bili ekipi po asu Mlakarjeve na peti točki že izenačeni. Na prvi tehnični odmor v četrtem nizu so z dvema točkama prednosti odšle odbojkarice iz Maribora, toda z asom Mojce Božič so tokrat na deveti točki izid izenačile kamniške odbojkarice, ki so z dvema zaporednima točkama Charukove povedle z 11:9. S tremi zaporednimi točkami jim je na servis Sare Najdič odgovorila Iza Mlakar, kar je Ribiča prisililo na polminutni odmor, nato pa po napaki Vrhovnikove v napadu še do njene menjave z Valenčičevo. Kamničankam se je to obrestovalo, kajti ob drugem tehničnem odmoru so bile one tiste, ki so vodile za točko. Pred igralkami obeh ekip je bila še ena nadvse napeta končnica, v katero so po napaki Kavčičeve na mreži s prednostjo treh točk (21:18) šle odbojkarice Calcita. Bruno Najdič se je odločil za svoj prvi polminutni odmor v četrtem nizu in menjavo Kaučičeve s Saro Planinšec, kajti Lucy Charuk je dosegla še eno točko za kamniško ekipo, ki so ji do končnega zmagoslavja manjkale še tri točke. Vendar se Mariborčanke niso predale in na servis Kaučičeve, ki se je vrnila v igro, izid na 22. točki izenačile. Turnškova in Božičeva z asom sta nato Calcitovkam priigrali dve zaključni žogi, eno so Mariborčanke ubranile, ne pa tudi druge, ko je težko žogo Tjaša Turnšek spremenila v drugo zaporedno pokalno lovoriko kamniški ženski odbojki. Zasluženo, kajti varovanke Gašperja Ribiča so se borile za vsako točko in njihov trud je bil poplačan s prvo letošnjo lovoriko. Vendar velja pohvaliti tudi odbojkarice Nove KBM Branika, ki so skupaj s Kamničankami navdušile skoraj popolnoma polno dvorano v Hočah.

Izjave po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Težko je pričakovati, da na finalni tekmi ne bi bilo nihanj med igro, vendar mislim, da so na svoj račun prišli tudi gledalci. Na koncu smo mi slabše trenutke v svoji igri preživeli in z blokom ter obrambo dobili današnjo tekmo. Tudi servis je bil ob pravem trenutku na visoki ravni, kar velja tudi za sprejem, čeprav so nas Mariborčanke z njim spravljale v težave. Nismo se predali in to je bilo najbolj pomembno za končni uspeh.«

Meta Jerala, prosta igralka Calcit Volleyballa: »Uspelo nam je, da smo v pravem trenutku odigrale svojo najboljšo igro. V drugem nizu smo sicer imele padec, vendar se nismo predale, temveč smo se borile do konca tekme in to se nam je obrestovalo. Spet se je pokazalo, kako pomembna je igra v bloku in obrambi. V tem elementu igre smo resnično dobre in to nas vsako tekmo dviguje. Poleg tega si zaupamo druga drugi in tudi, če katera od nas naredi napako, nanjo hitro pozabimo in se skušamo zbrati za naslednje točke. Za zdaj nam to uspeva in upam, da bo tako tudi v prihodnje.«

Lana Ščuka, igralka Calcit Volleyballa: »Ko so mi povedali, da sem izbrana na najboljšo igralko turnirja, sem bila presenečena. Vendar je bolj kot to, zame pomembno, da smo zmagale v finalu. Verjele smo vase in v svoje sposobnosti. Smo prava ekipa, ves čas držimo skupaj in tudi, če kateri ne gre, vzdušje v ekipi zato ni nič slabše. Mislim, da smo si zmago priborile z igro v napadu, predvsem pa z igro v obrambo. Tudi v kriznih trenutkih smo držale skupaj.«

Mojca Božič, organizatorka igre Calcit Volleyballa: »Vedno sem si želela, da pridem do kakšne lovorike tudi v članski konkurenci. Do zdaj sem bila z Alianso uspešna le v mlajših kategorijah, zato sem tega naslova s Calcitom še toliko bolj vesela. Vedele smo, da bo tekma izenačena, kajti obe ekipi sta si po kakovosti zelo blizu. Normalno je, da bil začetek tekme z obeh strani nekoliko nervozen, toda potem, ko smo dobile prvi niz, smo lahko zaigrale bolj sproščeno. Za današnjo zmago so zaslužene vse igralke, od prve do zadnje in mislim, da smo do zmage prišle s kolektivno igro. Moram pa tudi čestitati Mariborčankam, ki so tudi igrale dobro, tako da so gledalci lahko videli lepo odbojkarsko tekmo.«

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: »Predvsem Kamničanke so tekmo odigrale zelo dobro, za našo ekipo tega ne morem reči. Pa ne, zaradi poraza, temveč, zato, ker nismo igrali kot na včerajšnji polfinalni tekmi in nismo pokazali vsega, kar znamo. Že v prvem nizu smo bili preveč nervozni. Morda je bila želja prevelika in smo mislili, da moramo igrati celo bolje, kot smo v danem trenutku sposobni. Ta začetna nervoza se nam je vlekla skozi vso tekmo. Svojim dekletom nimam česa očitati, bolj, kot nad njimi, sem razočaran sam nad sabo. Zmagala je danes boljša ekipa, kar moram pošteno priznati. Mi smo bili blizu, vendar so bile Kamničanke vedno za vsaj pol koraka pred nami.«

Ana Starčević, igralka Nove KBM Branika: »Tekma je bila z obeh strani dobra. Kamničanke si zaslužijo pohvale za igro, ki so jo prikazale. Na borbenosti bi čestitala tudi soigralkam, saj so se borile, toda v določenih trenutkih smo naredile preveč nepotrebnih lastnih napak, kar je na koncu odločilo.«

Dozdajšnje zmagovalke pokala Slovenije:

Uživale v igri in ubranile pokalni naslov

Varovanke trenerja Gašperja Ribiča so s petkovo zmago v finalu pokala Slovenije, ko so v Hočah še drugič zapored na kolena spravili odbojkarice Nove KBM Branika, še enkrat več v letošnji sezoni, zablestele v vsem svojem sijaju. V navdušujoči igri z obeh strani, so ubranile lanskoletni pokalni naslov ter napovedale, da se tako v državnem prvenstvu, kot v srednjeevropski ligi lahko borijo za najvišje mesto, medtem ko imajo v pokalu Challenge lepo priložnost, da se uvrstijo najmanj med najbolj najboljših ekip.

V zadnjih petih letih z naskokom najboljši slovenski ženski odbojkarski ekipi sta v petem zaporednem finalu slovenskega pokalnega tekmovanja s svojo igro navdušili skoraj polno hoško dvorano. Na srečo ne samo približno 850 gledalcev, kolikor se jih je na odlično organiziranem zaključnem turnirju zbralo v Hočah, pač pa tudi, upajmo, da številne pred malimi teve zasloni. Obe ekipi sta od prve točke naprej borili za vsako točko, imeli svoje svetle in manj svetle trenutke, predvsem pa prikazali vse tisto lepo, kar dela odbojko za atraktivno in lepo športno panogo. Na koncu so se na veliko veselje kamniških navijačev, ki so tudi tokrat glasno spodbujali svoje ljubljenke, zmage veselile odbojkarice Calcit Volleyballa. Če je bila v lanskem finalu pokala Slovenije pričakovana, so tokrat v Hočah do nje prišle nekoliko nepričakovano, vendar popolnoma zasluženo, kar je priznal tudi Bruno Najdič. Trener mariborskih odbojkaric po tekmi ni skrival razočaranja, zaradi poraza svoje ekipe, vendar je športno priznal, da so bile tokrat Kamničanke preprosto boljše od njegovih varovank.

»Mi žal nismo ponovili dobre predstave s polfinalne tekme proti Puconcem ali pa z začetka letošnje sezone. Že v prvem nizu smo želeli pokazati več, kot v danem trenutku zmoremo, kar nam ni uspelo in ta črv dvoma se nam je vlekel čez vso tekmo. Svojim igralkam nimam česa očitati. Igrale so zavzeto, borbeno, imele so tudi veliko željo po zmagi, vendar so bile Kamničanke ves čas korak pred nami in so zasluženo zmagale. Odbojkarice Calcita si za svojo igro resnično zaslužijo vse čestitke,« Najdič ni skoparil s pohvalami na račun kamniške ekipe, hkrati, v isti sapi pa je poudarjal:»Za nekoga je zmaga Calcita v finalu pokala Slovenije presenečenje, vendar sem že septembra, ko sem videl, kakšno ekipo so v Kamniku sestavili, dejal, da gre za zelo dobro ekipo. Takrat me nekateri niso jemali resno, ampak to je dejstvo. Sam kakšne bistvene razlike med našo in kamniško ekipo ne vidim in ne bi rekel, da imamo mi, ne vem, kake boljše ekipe. Kamničanke že vso sezono igrajo odlično odbojko, njihova igra v obrambi ima rep in glavo, v finalno tekmo pa so šle neobremenjeno, medtem ko smo si sami naložili preveliko breme. Zavedati se moramo, da imamo tudi mi še vedno zelo mlado ekipo.«

Da so Kamničanke finalno tekmo dobile predvsem po zaslugi fantastične igre v obrambi ter v bloku v povezavi z obrambo, se je strinjal tudi Gašper Ribič, ki je v svojem prvem samostojnem velikem finalu prišel do konca. Na voljo je imel več razpoloženih igralk, ki so garale za vsako točko, za katere ni bilo izgubljene žoge, in ki so s svojo igro v bloku spravljale v obup mariborske napadalke. Za veliko kamniško zmago so resnično zaslužne prav vse igralke, od Lucy Charuk, ki se lahko pohvali s kar sedmimi bloki in 75-odstotno učinkovitostjo v napadu, do Mete Jerale, ki je rešila številne že »izgubljene« žoge, pa obeh organizatoric igre, Eve Mori in pozneje Mojce Božič, Tjaše Turnšek, ki je dosegla nekaj pomembni točk ob pravem trenutku, do vseh treh sprejemalk, Sare Valenčič in Petre Vrhovnik, ki sta obe imeli svoje blesteče trenutke – na servis Petre Vrhovnik so Kamničanke ob koncu tretjega in začetku četrtega niza dosegle kar enajst točk zapored – ter seveda Lane Ščuke, ki je bila zasluženo proglašena za najboljšo igralko finalnega turnirja. Seveda pa ne smemo pozabiti na Anjo Kavčič, ki je v drugem nizu v igro stopila kot taktična menjava, Nike Mori in Ane Katarine Hribar, ki sicer tokrat niso igrale, a ni njihov prispevek h končni zmagi zato nič manjši. Ko je pred dobrimi štirimi meseci Gašper Ribič prevzel to ekipo, si niti v sanjah ni predstavljal, da bo leto 2013 končal s pokalno lovoriko.

»Niti približno nisem pričakoval, da se bo tako razpletlo, kajti naš cilj na začetku je bil, da do konca sezone zadeve gradimo postopoma, vendar so se igralke odlično ujele, sistem, ki smo ga vpeljali deluje in to nam je prineslo tudi ta uspeh. Moram reči da imamo igralke, ki so neverjetno dojemljive, zato v nekaterih zadevah celo prehitevamo. Vendar nič zato, zaradi tega se z mojim pomočnikom Aljošo Jemcem ne vznemirjava. Nasprotno, oba sva vesela in zadovoljna, da smo uspeli določene zadeve postaviti tako hitro,« je ob svoji prvi osvojeni trenerski lovoriki dejal Ribič, ki je kot igralec v dresu Calcita tudi že osvojil pokal Slovenije, hkrati pa je bil s Kamničani tudi trikrat slovenski državni prvak.

»V finalih je vedno tako, da ekipe nihajo v svoji igri in tudi v Hočah je bilo tako. Obe ekipi sta imeli svoje dobre in slabše trenutke. Na koncu smo mi svoje slabše trenutke preživeli ter z obrambo ter blokom v povezavi z obrambo to tekmo dobili. Ko je bilo to najbolj potrebno, smo pritisnili tudi s servisom, zdržali na sprejemu, čeprav smo imeli z njimi večji del tekme težave, prav tako pa smo bili ob pravem trenutku uspešni v napadu. V odločilnih trenutkih smo zaustavili njihove najboljše napadalke, Mariborčankam pa se je poznalo, da Iza Mlakar in Ana Starčević nista bili na svoji običajni ravni, vendar smo ju morebiti tudi mi prisilili v to. Dejstvo je, da na finalnih tekmah ni vedno vse izvedeno vrhunsko, toda mislim, da so gledalci lahko uživali v dobri odbojki,« je še poudaril Ribič, ki se zaveda, da bodo zdaj njegove varovanke v nadaljevanju sezone v drugačni vlogi. »Ne glede nato, da nas bodo morda zdaj nekateri imeli za favorite tudi v državnem prvenstvu, ostajamo na svojem. Še vedno moramo napredovati s treninga na trening, s tekme na tekmo, kajti pred nami je še dolga sezona, v kateri se lahko še marsikaj zgodi, vemo pa, da se moramo še marsičesa naučiti,« ostaja skromen trener Calcitovk, ki bodo pred novim letom imele še en trening, nato pa bodo s tretjim januarjem pod vodstvom Aljoše Jemca, kajti Gašper Ribič bo s slovensko moško reprezentanco v Nišu, kjer bo na sporedu kvalifikacijski turnir za nastop na S) 2014.

»Zasluge za našo morda najboljšo igro v letošnji sezoni so imele tudi Mariborčanke, ki so nas s svojo igro prisilile v to. V drugem nizu smo nekoliko padli v svoji igri, vendar smo se ves čas borile, kar se nam je tudi obrestovalo. Naš trener ves čas poudarja, kako pomembna je igra v bloku v povezavi z obrambo, kar se je še enkrat več potrdilo. Čeprav smo na sprejemu naredili nekaj napak, smo skušale nanje čim prej pozabiti in se osredotočiti na novo točko. Zavedamo se, da bomo v nadaljevanju sezone pod večjim pritiskom, vendar mislim, da Mariborčanke še naprej ostajajo prve favoritinje za naslov državnih prvakinj, me pa bomo skušale čim dlje držati svoj zmagoviti niz. Na koncu sezone pa bomo videle, kako uspešne smo bile v tem,« se je svoje prve lovorike v dresu Calcit Volleyballa veselila Meta Jerala, v tem trenutku verjetno najboljša slovenska prosta igralka.

Svoje prve lovorike v kamniškem dresu in tudi v članski konkurenci se je veselila tudi Mojca Božič, ki je bila proglašena za najboljšo organizatorko turnirja. Do zdaj je do lovorik prihajala le v mlajših kategorijah, ko je še igrala za Alianso. »Vedno sem si želela lovorike tudi v članski konkurenci, zato sem je toliko bolj vesela. Že pred tekmo smo vedele, da sta obe ekipi zelo izenačeni, kajti v tej sezoni so enkrat zmagale Mariborčanke, drugič pa me. Po nekoliko nervoznem začetku se je tehtnica obrnila na našo stran, za zmago v finalu pokala pa so zaslužne prav vse igralke. Za dobro odbojkarsko predstavo si pohvale zaslužijo tudi odbojkarice Branika, ki so tudi prikazale dobro igro,« pa je povedala, ob Tjaši Turnšek, druga Šempetrčanka v ekipi Calcita.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice