Mali grad

Pohod članov Združenja borcev za vrednoste NOB Kamnik-Komenda

27.05.2019

 

Pohod članov Združenja borcev za vrednoste NOB Kamnik-KomendaLetošnji, že drugi tradicionalni pohod članov Združenja borcev za vrednoste NOB Kamnik-Komenda v Partizansko bolnico Kamniška Bela in počastitev dneva mladosti, je potekal v soboto, 25. maja. V odsotnosti našega člana Miroslava Potočnika, ki je tudi skrbnik spominskega parka, je pohod vodil vodil predsednik KO ZB Kamniška Bistrica-Godič Jernej Brajer. Pohodniki so se podali po zgodovinski in naravoslovni poti, poti spominov in tovarištva, ki vodi do groba zavezniškega pilota in do nekdanje partizanske bolnice Bele v dolini Kamniške Bistrice.

Jernej Brajer je udeležencem pohoda podal nekaj zgodovinskih podatkov pohoda 2. Grupe odredov, ki se je po ogorčenih bojih z Dolenjske avgusta 1942 prebijala čez Krvavec na Štajersko. Na Jezercih pod Krvavcem se je prvič spopadla z domačimi izdajalci (raztrganci) preoblečenimi v partizanske uniforme v pripravljeni nemški zasedi.

Tam je grupa odredov doživela občutne izgube in se s štabom odreda in ranjenci pod komandantom Stanetom prebijala preko Kamniške Bistrice po dolini Kamamniške Bele na Štajersko. Zbrani so se seznanili z informacijami pri grobu zavezniškega co-pilota Otta Hindsa iz Colorada, ki je bil ranjen pri padcu letala na Mali planini, se zdravil in za posledicami poškodb umrl ter bil pokopan v neposredni bližini bolnice. Bolnica Bela je bila ustanovljena v tem kraju kot ena izmed prvih bolnic 4. Operativne cone v bližini stalnih bojev, ker je bila na dobro skriti lokaciji, je delovala do konca vojne. Ob zaključku kratke slovesnosti, kjer smo k spomeniku položili venec, smo se napotili k Domu v Kamniški Bistrici do spomenika padli planincem v NOB in v spomin prižgali svečo.

Sicer pa smo se člani ZB NOB Kamnika zjutraj zbrali na glavni avtobusni postaji v Kamniku, kjer smo si v spremstvu Jerneja Brajerja ogledali tudi muzejsko zbirko iz obdobja prve, druge svetovne in osamosvojitvene vojne ter ostale vojne eksponate in del delovanja kamniške »smodnišnice«.

Besedilo in fotografije: Dušan Božičnik, predsednik ZB NOB Kamnik


<< Nazaj | Novice