Mali grad

Podžupan Igor Žavbi ob dnevu upora proti okupatorju: »Bodimo aktivni in bodimo strpni«

26.04.2016

 

Pred jutrišnjim dnevom upora proti okupatorju se je popoldan, v centru Kamnika-Parku Evropa pri Plečnikovi železniški postaji, odvijala slovesnost, katere sta se poleg župana Marjana Šarca udeležila tudi podžupana Igor Žavbi in Matej Slapar.

Podžupan Igor Žavbi ob dnevu upora proti okupatorju: »Bodimo aktivni in bodimo strpni«

Povabilu na slovesnost so se odzvali tudi predstavnik Slovenske vojske, polkovnik Branko Podbrežnik, glavni podčastnik 132. gorskega polka Slovenske vojske praporščak Iztok Racman, častni občan Občine Kamnik dr. Aleksandar Doplihar, v.d. direktorja občinske uprave Maja Sušnik, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Matevž Košir, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo mag. Zvonko Cvek, predsednik Društva general Maister Kamnik Ivan Miroslav Sekavčnik, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever Kamnik Janko Brinovec, predstavnik Združenja slovenskih častnikov Janko Blagšič in predsednik Društva Demos na Kamniškem Igor Podbrežnik, ki so skupaj s praporščaki veteranskih in domoljubnih organizacij in z ostalimi člani svojih združenj, društev in zvez, počastili spomin na polpreteklo zgodovino slovenskega naroda.

Dan upora proti okupatorju je državni praznik, ki ga v Sloveniji praznujemo 27. aprila in ga pod tem imenom poznamo od leta 1992, saj je bil prej znan kot Dan Osvobodilne fronte oziroma Dan OF. Aprila leta 1941 so okupacijske sile - Nemčija, Italija in Madžarska – Slovenijo razkosale na tri dele, odzivi na dogodke so bili različni, pri čemer pa sta se oblikovala dva tabora. V Ljubljani naj bi se na ustanovnem sestanku, v hiši književnika Josipa Vidmarja, sestali predstavniki Komunistične partije Slovenije (KPS) Boris Kidrič, Boris Ziherl in Aleš Bebler, Krščanski socialist Tone Fajfar, predstavnik levo usmerjenega dela sokolov Josip Rus ter kulturniki Ferdo Kozak, Franc Šturm in Josip Vidmar. Skupine, ki so julija 1940, po porazu jugoslovanske tesne zaveznice Francije v vojni z Nemčijo, ustanovile Društvo prijateljev Sovjetske zveze, so potem leto kasneje, natančneje 26. aprila 1941, ustanovile Osvobodilno fronto (OF) oziroma Protiimperalistično fronto (PIF). Nastala je deset dni zatem, ko je jugoslovanska vojska v Beogradu podpisala vdajo, in dobrih 14 dni po okupaciji Slovenije.

V kljub rahlim kapljam dežja prijetnem okolju Parka Evropa je zbrane najprej pozdravil in jim ob prihajajočem prazniku čestital gostitelj današnje slovesnosti župan Marjan Šarec.

Slavnostni govornik podžupan Igor Žavbi pa je v svojem govoru dejal: »26. aprila 1941 so se v Vidmarjevi hiši v ljubljanski Rožni dolini zbrali predstavniki kulturnih delavcev, komunistov in krščanskih socialistov z namenom, da organizirajo oborožen odpor proti okupatorju. Ustanovili so protiimperialistično fronto, ki se je kasneje preimenovala v Osvobodilno fronto. V času Jugoslavije smo 27. aprila praznovali dan OF. V samostojni Sloveniji se je praznik preimenoval v dan upora proti okupatorju. Novo ime je prazniku dalo širši pomen. Ne spominjamo se samo ustanovitve OF in njenih zmag. S praznikom upora proti okupatorju se spominjamo vseh junakinj in junakov, ki so se borili za našo svobodno Slovenijo.
Spominjamo se borcev I. svetovne vojne, ki jo je močno zaznamoval prav naš rojak, general Rudolf Maister. Poleg njega pa številni fantje in možje, ki so na frontah pustili svoja življenja. Oni, oni so se borili za domovino. V letu 1941 je bila Slovenija, kot del Jugoslavije, okupirana s strani Italije, Madžarske in Nemčije. Članom NOB je bilo povsem jasno proti komu se je potrebno boriti. Proti tujemu okupatorju, proti imperialističnim silam in ne nazadnje proti domačim izdajalcem. A ne želim pogrevati zgodovine, ki naj bi jo vsi poznali in s katero se večina tudi strinja, želim le reči, da je bilo pred 75 leti povsem jasno (vsaj večini), kdo je bil okupator in kakšen je bil namen OF. Boj za domovino. Ko se je Slovenija leta 1991 odcepila od Jugoslavije, je takratna JLA na naše meje poslala svojo vojsko, češ, da nas sovražnik napada. Slovenska milica in TO sta odigrali ključno vlogo pri branjenju naših interesov. Po 10 dneh je sovražnik priznal poraz. Za njim so ostale poškodovane hiše, tanki sredi polja in žrtve. A boj je bil dobljen, boj za domovino.
V Kamniku deluje združenje veteranskih in domoljubnih organizacij. Sestavlja ga pet organizacij, ki imajo skupen imenovalec – upor proti okupatorju in boj za domovino. Ne znam si predstavljati, da bi delali vsak zase, vsak po svoje. Društvo general Maister, Združenje borcev za vrednote NOB, Združenje Sever, Društvo veteranov vojne za Slovenijo in Združenje slovenskih častnikov so tista društva, ki nas opominjajo, da boj za svobodo ne sme iti v pozabo. Njihovi praporščaki so prisotni na vseh svečanostih, kjer se spominjamo junaških dejanj naših prednikov, so organizatorji številnih prireditev, na katerih se spominjamo pomembnih dogodkov iz naše zgodovine. Med drugim vsako leto po kamniških šolah organizirajo natečaj na temo domoljubja, ter tako tudi oni dajejo svoj prispevek k domovinski vzgoji med mladimi. Čestitke in pohvale vsem petim organizacijam. Marsikdo se sprašuje, le zakaj pa potrebujemo te praznike in proslave. Ali ni bolje sedeti doma, v udobju svojega fotelja, z daljincem v eni in s telefonom v drugi roki? Ali ni bolje brskati po družabnih omrežjih in vsake toliko časa, pod kakšno fotografijo stisniti všeček. Da bi prebrali kakšen zanimiv članek, ki je zraven pripet je že prevelik napor. Ali ni bolje gledati resničnostnih šovov in misliti kako težko mora biti tekmovalcem zaprtim v hiši, ki jo nadzoruje Veliki brat. Verjemite, da jim je bolje kot tistemu na kavču, ki je ujetnik samega sebe in dalje od svojega okna ne vidi nič lepega.
Ob prazniku Občine Kamnik, je mag. Milan Lovrenčič v svojem nagovoru pred Maistrovim spomenikom govoril o aktivnem državljanu. Takole je rekel: "Aktivnemu državljanu ni vseeno za dogajanje v družbi in državi, v kateri živi in ustvarja. Tak državljan se ne prepušča toku dnevnega dogajanja, ampak hoče v to dogajanje poseči in ga soustvarjati. To ni nujno preko političnih strank, ampak preko prepletenega nabora delovanja civilne družbe in skupin, katerim je mar za državo in družbo, v kateri živijo. Kdor nima takega hotenja za lastno domovino, tega ne bo počel.'' V Kamniku pa kot da ni aktivnih državljanov. Na slovesnostih se zbirajo vedno eni in isti ljudje. Težko mi je, ker je malo, ali jih celo ni, predstavnikov moje generacije. Mar se bomo res le preko twittov pogovarjali o stricih iz ozadja, ki, da vodijo vse skupaj in o prostitutkah, ki to zapisujejo. Presezimo to in preidimo izza računalnikov v realno okolje. Izrazimo svoje mnenje z besedami, pokažimo kaj čutimo. Pri tem pa ohranimo spoštovanje do sočloveka, tudi do drugače mislečega. In ohranimo spoštovanje do naše zgodovine, ki je kakršna je in je ne moremo in ne smemo spreminjati. Zato je potrebna tudi udeležba na proslavah, na kulturnih in na športnih prireditvah. Vem, da bo marsikdo rekel, kaj še hočeš, saj sem tu. Res je, a naloga vseh nas, ki smo danes tukaj, je, da poskušamo spodbuditi čim več občank in občanov, da se nam pridružijo in postanejo aktivni. Aktivni občani in aktivni državljani.

Občina Kamnik je minuli petek prejela  UNESCOvo Deklaracijo o strpnosti v kateri je zapisano: »Strpnost je spoštovanje, sprejemanje in priznavanje bogate raznolikosti naših svetovnih kultur, naših oblik izražanja in načinov biti človek. Spodbujajo jo znanje, odprtost, sporazumevanje in svoboda misli, vesti in prepričanja… Strpnost ni popustljivost, prijaznost ali prizanesljivost. Strpnost je predvsem aktiven odnos, ki ga spodbuja priznavanje univerzalnih človekovih pravic in temeljnih svoboščin drugih.« Drage občanke, dragi občani, aktiven odnos je tisti, ki je bil potreben za ustanovitev OF. Aktiven odnos in strpnost, sta potrebna, da se zgodovina ne bo ponavljala in da se v prihodnosti ne bo potrebno ponovno upreti okupatorju.
Iskrene čestitke ob jutrišnjem prazniku in iskrene čestitke ob bližajočem se 1. maju, mednarodnem prazniku dela. Bodimo aktivni in bodimo strpni.«

Kulturni program, smo primerno času, v katerem živimo, pripravili v sodelovanju z mladimi iz različnih držav. Pripravili so ga namreč udeleženci evropskega prostovoljskega projekta EVS iz Kamnika in mladi iz Mladinskega centra Kotlovnica ob spremljavi harmonikarja Jonasa Tomšiča.

Ob koncu slovesnosti so župan Marjan Šarec, slavnostni govornik, podžupan Igor Žavbi in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Matevž Košir ob taktih Mestne godbe Kamnik k spomeniku revolucije simbolno položili venec. Skupaj s praporščaki in z ostalimi cenjenimi gosti so se tako poklonili uporu, pogumu in odločnosti naših prednikov ter počastili praznik slovenskega ponosa.


<< Nazaj | Novice