Mali grad

Podpis pogodbe RCERO - Ljubljana

16.12.2009

 

V torek, 15.decembra je na Križu pri Komendi potekal svečani podpis pogodbe 17 občin širše ljubljanske regije o pristopu k sofinanciranju nadgradnje Regijskega centra za ravnanje z odpadki (RCERO Ljubljana). Projekt vreden slabih 144 milijonov, ki je skoraj v celoti sofinanciran s pomočjo evropskih in državnih sredstev, za občino Kamnik predstavlja pomemben korak naprej pri ravnanju z odpadki. V zadnjih mesecih koncesionar Publicus z občani intenzivno sodeluje pri dograjevanju projekta ločenega zbiranja odpadkov, odlaganje pa v okviru pogodbe pomeni še dodatno kvaliteto. 

Po besedah Zorana Jankoviča, župana Mestne občine Ljubljana, ki je nosilka projekta, je danes četrtina Slovenije, po številu prebivalcev, rešila problem ravnanja z odpadki s pomočjo projekta, ki je glede na napredno tehnologijo v Evropi nekaj novega in lahko postane primer dobre prakse za ves svet.

Po besedah župana občine Kamnik Toneta Smolnikarja, podpis pogodbe za občino  pomeni ponovno vračanje na deponijo Barje, kamor smo že pred leti deponirali odpadke. Gre za dolgoročno urejanje ravnanja in deponiranja odpadkov in kar je še posebej pomembno, gre za poenotenje cene odlaganja. To je bilo doseženo v okviru usklajevanja  pogodbe, saj bo večino celotne investicije Mestna občina Ljubljana pokrila z evropskimi in državnimi sredstvi. Kljub temu, da je Mestna občina Ljubljana nosilec projekta, pa so pri črpanju teh sredstev soudeležene tudi vse podpisnice pogodbe, ki bodo ob teh sredstvih za dokončanje projekta prispevale tudi ekološko takso. Župan Tone Smolnikar posebej poudarja, da bo  kar največ odpadkov, ki jih ne bo potrebno deponirati, ampak se bodo vrnili v predelavo, perspektivno pomenilo tudi zmanjševanje plačil za občane.


<< Nazaj | Novice