Mali grad

Podor skalovja za stanovanjskim objektom v Podstudencu pri Kamniku - INTERVENCIJA USPEŠNO ZAKLJUČENA, SLEDI FAZA SANACIJE

28.07.2014

 

INTERVENCIJA V PODSTUDENCU PRI KAMNIKU JE Z DANAŠNJIM DNEM, 28. 7. 2014, USPEŠNO ZAKLJUČENA, SLEDI FAZA SANACIJE.

EVAKUIRANE OSEBE SO SE VRNILE V STANOVANJSKE OBJEKTE.

PRISTOJNE STROKOVNE SLUŽBE IN EKIPE BODO ŠE NAPREJ SPREMLJALE RAZMERE NA POBOČJU.

OBČINA KAMNIK SE ZAHVALJUJE VSEM EKIPAM, KI SO SODELOVALE PRI INTERVENCIJI.

Podor skalovja za stanovanjskim objektom v Podstudencu pri Kamniku danes, 28. 7. 2014

Danes, 28. 7. 2014, je ob 8. uri na kraju nesreče potekal sestanek štaba Civilne zaščite Občine Kamnik, kjer so strokovnjaki za plazove podali poročila o stanju. Na podlagi tega, so bili sprejeti ukrepi za nadaljnje ukrepanje. Včerajšnja tretja faza hladnega miniranja in izvedba prve faze spuščanja razminiranih skal iz pobočja do začasnih obrambnih nasipov sta bili uspešni.

Poveljnik Civilne zaščite Občine Kamnik mag. Matjaž Srša je povedal: »Včerajšnja tretja faza hladnega miniranja in izvedba prve faze spuščanja razminiranih skal iz pobočja do začasnih obrambnih nasipov sta bili uspešni. Današnje prioritete štaba Civilne zaščite Občine Kamnik so, izvedba II. faze spuščanja razminiranih skal iz pobočja do začasnih obrambnih nasipov, ki bo potekala med 10. in 18. uro, v kolikor bodo vremenske razmere dopuščale. Po prvih ocenah strokovnjakov, če bo vreme dopuščalo, bi bila lahko intervencija danes okoli 17. ure zaključena, evakuirane družine pa bi se lahko vrnile v svoje domove.«

Danes opoldan si bodo kraj nesreče ponovno ogledali strokovnjaki za skalne podore in podali oceno o izvedenih intervencijskih ukrepih ter uspešnosti zadnje faze spuščanja razminiranih skal.

Promet na državni cesti R1-225/1084 Stahovica – Črnivec – Gornji Grad, bo danes, 28. 7. 2014, med 10. in 18. uro v kraju Podstudenec oviran, zaradi spuščanja razminiranih skal iz pobočja do začasnih obrambnih nasipov. V tem času bodo delavci cestnega podjetja izvajali 15-MINUTNE POPOLNE ZAPORE CESTE.

Vse udeležence v cestnem prometu pozivamo, da spoštujejo navodila delavcev cestnega podjetja in postavljeno prometno signalizacijo.

Štab Civilne zaščite Občine Kamnik bo še naprej spremljal razmere na terenu in koordiniral delo vseh pristojnih ekip in služb.

Podor skalovja za stanovanjskim objektom v Podstudencu pri Kamniku nedelja, 27. 7. 2014

V nedeljo, 27. 7. 2014, ob 8. uri je na kraju nesreče potekal sestanek štaba Civilne zaščite Občine Kamnik, kjer so strokovnjaki za plazove podali poročila o stanju. Na podlagi tega, so bili sprejeti ukrepi za nadaljnje ukrepanje.

Poveljnik Civilne zaščite Občine Kamnik mag. Matjaž Srša je povedal: »Včeraj popoldan je bil izgrajen drugi začasni obrambni zid, ki bo dodatno zaščitil dva stanovanjska objekta in državno cesto Stahovica – Črnivec. Druga faza hladnega razminiranja skalovja na pobočju je bila uspešna, zato se bo danes ob 16. uri nadaljevala tretja faza. Današnje prioritete štaba Civilne zaščite Občine Kamnik so, izvedba III. faze hladnega miniranja in izvedba I. faze spuščanja razminiranih skal iz pobočja do začasnih obrambnih nasipov, ki bo potekala med 10. in 18. uro, v kolikor bodo vremenske razmere dopuščale.«

Promet na državni cesti R1-225/1084 Stahovica – Črnivec – Gornji Grad, bo danes, 27. 7. 2014, in jutri, 28. 7. 2014, med 10. in 18. uro v kraju Podstudenec oviran, zaradi spuščanja razminiranih skal iz pobočja do začasnih obrambnih nasipov. V tem času bodo delavci cestnega podjetja izvajali 15-MINUTNE POPOLNE ZAPORE CESTE.

Vse udeležence v cestnem prometu pozivamo, da spoštujejo navodila delavcev cestnega podjetja in postavljeno prometno signalizacijo.

Evakuacija za štiri družine iz treh stanovanjskih objektov še vedno velja, in sicer predvidoma do ponedeljka, 28. 7. 2014, do 20. ure. Po ocenah strokovnjakov se takrat predvideva zaključek intervencije, v kolikor bodo to dovoljevale vremenske razmere.

Celotno območje kraja nesreče je bilo s strani štaba Civilne zaščite Občine Kamnik zavarovano s trakom. Policija na tem območju izvaja redne nadzore. Štab Civilne zaščite Občine Kamnik bo še naprej spremljal razmere na terenu in koordiniral delo vseh pristojnih ekip in služb.

Naslednji sestanek štaba Civilne zaščite Občine Kamnik bo jutri ob 8. uri na kraju nesreče.

Podor skalovja za stanovanjskim objektom v Podstudencu pri Kamniku sobota, 26. 7. 2014

V soboto, 26. 7. 2014, je ob 8. uri na kraju nesreče potekal sestanek štaba Civilne zaščite Občine Kamnik, kjer so strokovnjaki za plazove podali ugotovitve stanja. Na podlagi teh ugotovitev so bili sprejeti ukrepi za nadaljnje ukrepanje na območju nesreče.

Poveljnik Civilne zaščite Občine Kamnik mag. Matjaž Srša je povedal: »Državna cesta R1-225 Stahovica – Črnivec – Gornji Grad je bila včeraj med 12. in 18. uro zaprta za ves tovorni promet, in sicer zaradi postavitve drugega začasnega obrambnega nasipa. Zaradi zagotavljanja varnosti občanov je bila včeraj zvečer izvedena še evakuacija iz tretjega objekta, in sicer dveh družin, tako je sedaj skupaj evakuiranih 15 oseb iz treh objektov, predvidoma do ponedeljka, 28. 7. 2014, do 20. ure. Po izjavi strokovnjaka za plazove, ki si je danes ogledal območje, je bila I. faza hladnega razminiranja skalovja na pobočju uspešna, zato se bo danes ob 17. uri nadaljevala II. faza. Pri gradnji drugega začasnega obrambnega zidu je včeraj popoldan manjša skala priletela v delovni stroj – dvigalo in ga poškodovala, delavci pri dogodku niso utrpeli poškodb. Današnje prioritete štaba Civilne zaščite Občine Kamnik so, dokončanje izgradnje drugega začasnega obrambnega zidu pri sosednjem objektu, izvedba II. faze hladnega miniranja in priprava načrta za spuščanje razminiranih skal iz pobočja do začasnih obrambnih nasipov, ki se predvideva za nedeljo in ponedeljek, v kolikor bodo vremenske razmere dopuščale.«

Po današnjem ogledu kraja nesreče je bilo ugotovljeno, da bo drugi začasni obrambni zid v dolžini približno 30 metrov in višini 3,5 metra zaključen danes v popoldanskem času.

V nedeljo, 27. 7. 2014, in ponedeljek, 28. 7. 2014, se bodo med 10. in 18. uro na državni cesti R1-225 Stahovica – Črnivec – Gornji Grad v kraju Podstudenec izvajale občasne 15-MINUTNE POPOLNE ZAPORE CESTE, zaradi  spuščanja razminiranih skal iz pobočja do začasnih obrambnih nasipov. Za prometno signalizacijo in izvedbo zapore bodo skrbeli delavci cestnega podjetja.

Štab Civilne zaščite Občine Kamnik bo še naprej spremljal razmere na terenu in koordiniral delo vseh pristojnih ekip in služb.

Celotno območje kraja nesreče je bilo s strani štaba Civilne zaščite Občine Kamnik zavarovano s trakom. Policija na tem območju izvaja nadzore.

Naslednji sestanek štaba Civilne zaščite Občine Kamnik bo jutri ob 8. uri na kraju nesreče.

Podor skalovja za stanovanjskim objektom v Podstudencu pri Kamniku petek, 25. 7. 2014

V petek, 25. 7. 2014, je ob 8. uri na kraju nesreče potekal sestanek štaba Civilne zaščite Občine Kamnik, kjer so strokovnjaki za plazove podali ugotovitve stanja iz včerajšnjega pregleda območja. Na podlagi teh ugotovitev so bili sprejeti ukrepi za nadaljnje ukrepanje na območju nesreče.

Poveljnik Civilne zaščite Občine Kamnik mag. Matjaž Srša je povedal: »Na podlagi mnenja strokovnjakov se bo danes začel izvajati drugi začasni obrambni nasip nad sosednjim objektom. Začasni obrambni nasip se izvede z nadvišanjem obstoječega zidu do višine 3,5 metra, ki se ga podpre z zemljino v klinu, s ciljem dodatnega zavarovanja objekta in državne ceste. Strokovnjaki za skalne podore bodo tekom današnjega dne pripravili načrt poteka hladnega razminiranja skal na pobočju, ki ogroža stanovanjska objekta in državno cesto. Današnje prioritete štaba Civilne zaščite Občine Kamnik so, izgradnja začasnega obrambnega zidu pri sosednjem objektu in priprava načrta ter ukrepov za začetek hladnega razminiranja.«

Včeraj popoldan je bil prvi začasni obrambni nasip v dolžini 40 metrov in višini 2,5 metra uspešno izveden, s čimer je prvi objekt in državna cesta zaščitena pred nevarnostjo padajočih skal.

Ob 12. uri bo izveden ponovni sestanek operativnega štaba Civilne zaščite Občine Kamnik na kraju nesreče, kjer se bodo preučile izvedene aktivnosti in nadaljnji ukrepi za zaščito ogroženih objektov in državne ceste.

Državna cesta R1-225 Stahovica – Črnivec – Gornji Grad bo med 12. in 18. uro zaprta za ves tovorni promet, in sicer zaradi postavitve drugega začasnega obrambnega nasipa.

Štab Civilne zaščite Občine Kamnik bo še naprej spremljal razmere na terenu in koordiniral delo vseh pristojnih ekip in služb.

Podor skalovja za stanovanjskim objektom v Podstudencu pri Kamniku četrtek, 24. 7. 2014

V četrtek, 24. 7. 2014, je ob 7. uri potekal sestanek Občinskega štaba Civilne zaščite Občine Kamnik, kjer so bili sprejeti ukrepi za nadaljnje ukrepanje na območju nesreče, na podlagi včerajšnjih ugotovitev Društva Gorske reševalne službe Kamnik in geologa.

Poveljnik Civilne zaščite Občine Kamnik mag. Matjaž Srša je povedal: »Strokovnjak za skalne podore je danes ob 8. uri začel z ogledom širšega območja nesreče, s ciljem priprave načrta za začetek hladnega razminiranja približno 10 skal na pobočju, skupaj približno 50 ton skalovja. Razminiranje skal naj bi se zaključilo v nedeljo, 27. 7. 2014. Današnje prioritete štaba Civilne zaščite Občine Kamnik so nadaljevanje izgradnje začasnega obrambnega zidu v dolžini 40 metrov in višini 2,5 metra, pregled širšega območja nevarnosti nad objekti ter evakuacija obeh družin do nedelje, 27. 7. 2014, ko je predviden tudi zaključek intervencije.«

Vsak dan bo ob 8. uri potekal sestanek operativnega štaba Civilne zaščite Občine Kamnik, kjer se bodo preučile izvedene aktivnosti in nadaljnji ukrepi za zaščito ogroženih objektov in državne ceste.

Štab Civilne zaščite Občine Kamnik bo še naprej spremljal razmere na terenu in koordiniral delo vseh pristojnih ekip in služb.

Zadnji dve fotografiji, posneti na dan 23. 7. 2014: Društvo Gorska reševalna služba Kamnik

Podor skalovja za stanovanjskim objektom v Podstudencu pri Kamniku sreda, 23. 7. 2014

Danes, 23. 7. 2014, okoli 10.30 ure je bil štab Civilne zaščite Občine Kamnik s strani Regijskega centra za obveščanje Ljubljana obveščen o podoru skal v kraju Podstudenec. Na kraj se je takoj odpravila občinska komisija za plazove, ki jo sestavljajo člani štaba Civilne zaščite Občine Kamnik ter geolog. Ob prihodu na kraj je bila podana prva ocena geologa, ki je ugotovil, da sta ogroženi dve stanovanjski hiši in državna cesta Stahovica – Črnivec.

Večja skala, teže približno 10 ton, je v celoti podrla drvarnico ob enem od navedenih stanovanjskih objektov.  

Štab Civilne zaščite Občine Kamnik je zato sprejel prve ukrepe, in sicer evakuacija 8 oseb iz obeh stanovanjskih objektov, postavitev začasne prometne signalizacije na državni cesti in zavarovanje območja.

Ob 13. uri sta bila aktivirana še alpinista Društva Gorske reševalne službe Kamnik, ki sta ob 14. uri pričela s pregledom pobočja, s ciljem ugotovitve dejanskega stanja za nadaljnje ukrepanje.

Prav tako sta bili takoj aktivirani dve pogodbeni gradbeni podjetji  štaba Civilne zaščite Občine Kamnik, ki sta ob 14. uri pričeli z izvedbo obrambnega nasipa v višini 2,5 metra ter dolžini 40 metrov, le-ta bo začasno zaščitil oba objekta in državno cesto. Danes bomo z ukrepi zaključili okoli 19. ure. Kraj nesreče je zavarovala policija.

Jutri, 24. 7. 2014, ob 7. uri bo sklican sestanek štaba Civilne zaščite Občine Kamnik, ob 8. uri pa sledi nadaljevanje ukrepov s strokovnjakom za skalne podore.

Štab Civilne zaščite Občine Kamnik bo še naprej spremljal razmere na terenu in koordiniral delo vseh pristojnih ekip in služb.


<< Nazaj | Novice