Mali grad

Podoknica pevskega zbora DKD Solidarnost Kamnik

28.03.2015

 

Popoldan se je pri rojstni hiši generala Rudolfa Maistra-Vojanova odvijala tradicionalna »Maistrova podoknica« v organizaciji članov DKD Solidarnost Kamnik, ki ji je v imenu Občine Kamnik prisluhnil tudi podžupan Matej Slapar.

Zbrane je v imenu zbora, ki pripravlja podoknice že 12. leto, pozdravil Martin Gorenc. Kot je povedal, tradicija Maistrove podoknice sega 11 let nazaj, ko so na pobudo Janeza Maleša pripravili prvo podoknico, z namenom opozoriti Kamničane na propadajočo rojstno hišo velikega Slovenca, graditelja domovine, ki ni bil le vojak in častnik, temveč tudi slovenski razumnik in ustvarjalec.

Podžupan Matej Slapar je zbrane nagovoril v imenu Občine Kamnik in izrazil željo po nadaljevanju tradicionalnih podoknic ter še dodal: »Zbrali smo se pri rojstni hiši generala Rudolfa Maistra, ki je bil in je še vedno vzor marsikateremu državljanu naše države. General Rudolf Maister je vedel, kaj pomeni narod. Vedel, kaj pomeni pisana, govorjena in tudi peta beseda. Bojim se, da se dandanes politična struja, kot tudi mi tukaj, tega vse premalo zavedamo, ker nam je bilo to, vsaj nam mlajšim rodovom, že dano. Borci, tudi Maistrovi borci, so se morali takrat za vse to boriti. Ta država nam je vsem dodeljena in živeti moramo v duhu spoštovanja in ljubezni do nje. Namesto prepirov stopimo skupaj in sodelujemo, ne bodimo med seboj sovražniki. Mnogokrat se zdi, da so člani športnega društva mnogo bolj pripadni društvu, kot pa smo mi pripadni lastni državi. Člani športnega društva brez tarnanja plačujejo članarino, nam pa se zdi hudo, ko moramo plačevati davke. Če želimo biti v eni najvarnejših držav na svetu, moramo plačevati davke in prispevati tisto, kar je od nas zahtevano. Imejmo radi našo državo in počastimo domoljubna, generala Rudolfa Maistra. Hvala tudi DKD Solidarnost Kamnik, da se trudi in tudi na ta način prispeva, da duh Maistra še vedno živi.«  

Na predvečer rojstnega dne kamniškega rojaka generala, pesnika, borca za severno mejo Rudolfa Maistra-Vojanova so člani pevskega zbora DKD Solidarnost Kamnik pod vodstvom Marka Tirana s ponosom peli pesmi ter se na ta način poklonili velikemu rojaku, z recitacijami pa je dogodek popestril tudi Martin Gorenc.


<< Nazaj | Novice