Mali grad

Podeljena priznanja za športne dosežke v letu 2014 in za delo v športu

19.02.2015

 

Popoldan je v polni dvorani Doma kulture Kamnik potekala slavnostna podelitev priznanj za športne dosežke v letu 2014 in priznanj za delo v športu. Priznanja najboljšim športnikom in športnim delavcem za leto 2014, ki so člani klubov in društev iz občine Kamnik ali pa občani občine, ki so člani drugih klubov ter najboljši športnici, najboljšemu športniku in najboljši ekipi leta 2014 so podelili župan Marjan Šarec, v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Franci Kramar in predsednik Športne zveze občine Kamnik Brane Golubović.

»Kamniška občina je prav gotovo svojevrsten fenomen med slovenskimi občinami. S toliko odličnimi dosežki v različnih športnih panogah se lahko pohvalimo le v Kamniku. Kamniški športniki so tako najboljši ambasador Kamnika tako v Sloveniji kot v Evropi in v svetu. Vsako leto se komisija pri izboru najboljših športnikov sreča z enako težavo, kako med predlaganimi najboljšimi kamniškimi športniki, ki vsi izpolnjujejo pogoje za prejem nagrade, izbrati tiste, ki so s svojimi rezultati še posebej izstopali in bodo danes prejeli zaslužene nagrade. Nagrado si zaslužite vsi, tudi tisti, ki je danes fizično ne boste prejeli, a vaš trud je opazen, zato naj vam bo to samo še dodatna spodbuda za vaše uspehe. Na tem mestu bi se še posebej rad zahvalil vsem staršem, ki otroke spodbujate v športnih dejavnostih, vsem sponzorjem in Občini Kamnik, ki šport v Kamniku podpirate v tolikšni meri. Na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik pa se bomo seveda trudili, da bomo še naprej pomagali društvom in športnim delavcem. Ravno njih pa prevečkrat pozabimo, zato bi se jim iskreno zahvalil za njihovo nesebično pomoč kamniškemu športu. Za konec mi dovolite izreči moje čestitke vsem dobitnikom priznanj, vsem, ki se ukvarjate s športom in ga na tak ali drugačen način širite med dobre ljudi. Obilo športnih uspehov in čim manj poškodb,« je zbrane nagovoril v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Franci Kramar.

Športnicam, športnikom in športnim delavcem je za uspešno sezono čestital tudi župan Marjan Šarec. »Pravijo, da priznanje, medalja ali krogla nikoli ne zadenejo tistih, ki si to zaslužijo. Ampak verjamem, da danes temu ne bo tako. Prepričan sem, da so priznanja še kako zaslužena. Šport je področje, ki terja mnogo odrekanja, samodisciplino, se pravi celega človeka. Nemalo je športnikov, ki so vpeti še v druga dogajanja življenja in si težko najdejo tisto energijo in čas, pa vendar dosegate odlične rezultate in ponosno nosite ime občine Kamnik izven njenih meja. Kamniški šport je v samem vrhu in to priznavajo tudi drugi. Kamniške športnice in športniki ste tisti, ki ljudi ne delite, ki občankam in občanom dajete upanje, da je možno premagovati najprej samega sebe in nato posegati po odličjih. Spoštovane športnice, spoštovani športniki, vsakemu izvem vas, in vsem tistim, ki vas podpirajo, iskrene čestitke za vaša prizadevanja in trud. Nadejamo se vaših uspehov še naprej. Hvala.«

Obrazložitve vseh 47 dobitnikov priznanj, ki jih je pospremil glas Uršule Majcen in so jim ob glasbenih točkah polfinalistov oddaje »Slovenija ima talent« Mance Berlec, Jake in Maksa Dolinška, ob plesnih točkah članic Plesnega kluba ŠinŠin ter ob bučnem aplavzu prisluhnili tudi obiskovalci prireditve, si lahko preberete tukaj, iz rok župana Marjana Šarca pa so posebne nagrade prejeli:

Stane Žurbi, rojen leta 1960 v Podgorju pri Kamniku, je bil že v mladosti aktiven športnik in član nogometnega kluba Virtus. Kasneje je bil tako tekmovalec kot tudi organizator različnih športnih tekmovanj (nogomet, hokej, smučanje, smučarski skoki). Po poroki se je preselil na Vrhpolje pri Kamniku in tam v zimskih mesecih prvi začel z izdelavo ledu na igrišču in organizacijami hokejskih tekem. V tem času je postal tudi član Vaterpolskega društva Kamnik, kjer aktivno sodeluje že več kot 20 let. Po vrnitvi v Podgorje je konstruiral in zgradil skakalnico, tako imenovano Podgorsko velikanko, ki omogoča skoke do 25 metrov. Stane je glavni pobudnik in ustanovni član Športnega društva Podgorje - Kamnik. Po ustanovitvi le-tega, leta 2002, je določil lokacijo športnega parka Podgorje in aktivno sodeloval pri izgradnji. V izgradnjo skakalnice in športnega igrišča je vložil ogromno prostovoljnih delovnih ur in svojega prostega časa. Vsako zimo je še vedno glavni pri izdelavi ledu in organizaciji hokejskih tekem na Podgorskem igrišču ter pripravljanju skakalnice za smučarske skoke. Sedaj je poleg vsega tudi aktivni pohodnik in gornik ter član Planinskega društva Komenda. V Športnem društvu Podgorje je vodja sekcije za pohodništvo in glavni organizator vsakoletnega Podgorskega pohoda, ki je izveden v mesecu oktobru.

Luka Mezgec je v sezoni 2014 nanizal 7 zmag. Kar 5 od teh je dosegel na dirkah najvišjega ranga World Tour (svetovni pokal). Uspešno sezono je začel z zmago na enodnevni dirki v Belgiji-Handzame classic. Na Dirki po Kataloniji, kjer je dobil kar 3 etape, je nosil celo majico vodilnega v skupnem seštevku. Kot prvi Slovenec je v mesecu juniju dobil etapo na Dirki po Italiji (Giro d’Italia). Po treh tednih, na eni izmed največjih dirk na svetu, je slavil v zadnji etapi s ciljem v Trstu in poskrbel za ta zgodovinski dosežek. Sezono je zaključil, kot se za najboljšega slovenskega kolesarja spodobi. Na zadnji dirki v seriji za svetovni pokal je dobil prvo etapo Dirke po Pekingu. Skupaj je v letu 2014 na dirkah za svetovni pokal stal na stopničkah kar 10-krat, kar ga brez dvoma uvršča med najboljše sprinterje na svetu. 

Patricija Crnkovič je članica Društva Kazina Ljubljana ter Plesne zveze Slovenije in tekmuje v modernih tekmovalnih plesih že od svojega 9. leta. V letu 2014 je dosegla vrhunske rezultate doma in na mednarodnih tekmovanjih. Na Državnem prvenstvu v Novi Gorici je osvojila 4 zlate medalje, 1 srebrno in 1 bronasto. Naslov državne prvakinje je osvojila v kategorijah jazz solo članice, show mala skupina člani s sotekmovalci iz Društva Kazina, modern mala skupina člani s sotekmovalci iz Društva Kazina in modern formacija člani, prav tako s sotekmovalci iz Društva Kazina Ljubljana. Državna viceprvakinja je postala v kategoriji modern solo članice. V letu 2014 je na Svetovnem prvenstvu v članski kategoriji osvojila 5 zlatih in 1 srebrno medaljo. Septembra je v Pragi na Češkem osvojila naslov svetovne prvakinje show solo članice. Naslov svetovnih prvakov v showu so osvojili še z malo skupino. Decembra se je udeležila še Svetovnega prvenstva v jazzu in modernu v Mikolajkiju na Poljskem, kjer je svojo vrhunsko formo samo še potrdila in se vrnila domov še s 3 zlatimi in 1 srebrno medaljo. Naslovu svetovne prvakinje v showu je dodala še naslov svetovne prvakinje jazz solo članice ter svetovne viceprvakinje v kategoriji modern solo članice. Svetovni prvaki so postali tudi z malo skupino modern člani ter s formacijo modern člani. 

Največji uspeh v zgodovini kluba je bil postavitev novega kegljišča, največji športni dosežek  pa je naslov državnih prvakov za sezono 2013/2014. Kot državni prvaki so kamniški kegljači zastopali Slovenijo na Svetovnem pokalu državnih prvakov v Avstrijskem mestu Koblach. Že drugo leto zapored je moška ekipa KK Kamnik z vsemi selekcijami najboljši klub v Sloveniji. Naslov državnih prvakov za sezono 2013/2014 so dosegli: trener Franci Spruk in igralci Klemen Mahkovic, Franci Grubar, Marko Oman, Peter Jantol, Zdravko Štrukelj, Gašper Burkeljca, Damjan Hafnar, Aleš Prosen in Franci Kozjek.

S tovrstno prireditvijo se je ponovno razkrilo, kako veliko število uspešnih športnic, športnikov in športnih delavcev prihaja iz naše občine, zato moramo tako športu kot tudi takšnim prireditvam v prihodnje posvečati še več pozornosti.

Vsem dobitnikom priznanj iskrene čestitke in še mnogo športnih uspehov!


<< Nazaj | Novice