Mali grad

Podelitev priznanj Prostovoljec leta 2011

14.06.2012

 

Popoldan je Mladinski svet Slovenije pod pokroviteljstvom predsednika RS dr. Danila Türka, v dvorani Grandis Kongresnega centra Brdo pri Kranju pripravil prireditev z razglasitvijo najboljših prostovoljcev in prostovoljskih projektov za leto 2011. Prireditve se je udeležil tudi župan Marjan Šarec.

V natečaj Prostovoljec leta je letos 130 različnih prijaviteljev prijavilo 162 posameznikov in 52 projektov. Podelili so naziva Naj prostovoljec in Naj prostovoljka v treh starostnih skupinah, naziv Naj prostovoljski projekt ter Naj mladinski voditelj in Naj mladinski projekt. Ključno priznanje za kolektivno delo in naziv Naj prostovoljski projekt je prejel projekt Nešteto razlogov za življenje – humanitarna kampanja ob 25. obletnici Društva onkoloških bolnikov Slovenije. Vseslovenska kampanja je bila namenjena spreminjanju negativnih prepričanj o onkoloških boleznih in promociji zdravega načina življenja. Ostale dobitnike si lahko ogledate tukaj.

Prostovoljce je najprej nagovoril minister za delo, družino in socialne zadeve mag. Andrej Vizjak. »Prostovoljci izjemno pomembno nadgrajujete delo tistih poklicnih institucij, ki so v družbi namenjene temu, vendar brez prostovoljstva, brez angažiranja civilne družbe ne bi šlo v tolikšni meri in na takšen kakovosten način kot z angažmajem prostovoljcev.«

Predsednik države dr. Danilo Tϋrk, ki je prireditev ponovno gostil skupaj s soprogo Barbaro Miklič Türk, je kot slavnostni govorni poudaril, da vsak prostovoljec zanesljivo prispeva k uresničitvi načel, ki jih je postavilo Evropsko leto prostovoljstva. »V današnjih časih nastajajo velike razlike med revnimi in bogatimi, zaposlenimi in brezposelnimi, med ljudmi, ki živijo v različnih kulturnih in socialnih okoljih. Prostovoljstvo lahko zanesljivo na svoj iskren način omili te razkorake in nasprotja ter tako pripomore k bolj dostojnemu, pravičnejšemu in bolj humanemu življenju ter dobrih medčloveških odnosov. Nimajo prav tisti, ki mislijo, da je pri nas prišlo do globoke krize vrednot, ki nas je vse skupaj paralizirala. To govorijo samo tisti, ki ne vidijo organizacij in plemenitih ljudi, ki nam kažejo poti in odgovore na vprašanja, kakšni angažmaji so v družbi potrebni, da bomo lahko govorili o naši, slovenski družbi kot tisti družbi, v kateri se etičnost ceni, kjer je nesebična pomoč sočloveku dragocena in kjer je vse to skupaj bistvena prvina naših pričakovanj in naše prihodnosti. Takšne organizacije in takšni plemeniti ljudje ste vi in vam je posvečeno današnje srečanje. Upam, da vam bo vsa naša javnost v prihodne posvečala čim več pozornosti, vam, vsekakor zaradi vašega dela in izjemnega prispevka.«

Tudi letošnje leto smo bili v kamniški občini aktivni, pridni, vztrajni in požrtvovalni na področju prostovoljstva. Tako so Zavod Oreli, Župnijska Karitas Stranje in OŠn Šmartno v Tuhinju prejeli priznanje za projekte, posamezno pa sta priznanja dobila člana Društva upokojencev Kamnik.

Iskrene čestitke in zahvala vsem prostovoljcem za njihovo požrtvovalno in nesebično delo!

 

 


<< Nazaj | Novice