Mali grad

Podatki o udeležbi žensk v programu ZORA ob Evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu

26.01.2021

 

Podatki o udeležbi žensk v programu ZORA ob Evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratuOd 18. do 24. januarja 2021 poteka 15. Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. Rak materničnega vratu je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela s tem rakom, izjemno majhna. V Sloveniji imamo organizirani populacijski presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu (DP ZORA) že od leta 2003. V zadnjem 3-letnem obdobju (na dan 30. 6. 2020) se je pregledanost v Sloveniji zaradi ukrepov za zajezitev pandemije COVID19 prvič v 15 letih zmanjšala pod ciljno vrednost 70 odstotkov in je znašala 69,6 odstotka, kar je tri odstotne točke manj kot leto prej (72,6 odstotka).

V državnem programu ZORA si želimo, da bi pregledanost presegla ciljnih 70 odstotkov v vseh slovenskih občinah. V občini Kamnik je bila 3-letna pregledanost na dan 30. 6. 2020 69,2 odstotka, kar je pod ciljno vrednostjo in nekoliko pod slovenskim povprečjem. Med 212 občinami je to 124. največja pregledanost. Lansko leto je bila pregledanost v vaši občini 73,5 odstotka, kar je bila 98. največja pregledanost med vsemi občinami. Podrobnejši podatki o pregledanosti so dostopni na naši spletni strani.

Ob Evropskem tednu boja proti raku materničnega vratu smo na Onkološkem inštitutu Ljubljana v besedi in sliki povzeli dogajanje v programu ZORA v preteklem letu ter izdali sporočilo za medije z naslednjimi ključnimi sporočili:

Dr. Urška Ivanuš, vodja Državnega programa ZORA in predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku, poziva:

Celotna izjava programa ZORA je dostopna TUKAJ.
Izjava NIJZ o cepljenju proti HPV je dostopna TUKAJ.

Besedilo: dr. Urška Ivanuš, dr. med., vodja Državnega programa ZORA


<< Nazaj | Novice