Mali grad

Podari (v)se za oratorij v Šmartnem!

26.08.2018

 

Podari (v)se za oratorij v Šmartnem!Letos je v Šmartnem potekal že 17. oratorij po vrsti, in sicer pod naslovom »Podari (v)se!« Preko glavnega junaka Robina Hooda so otroci skozi cel teden spoznavali pomembne vrednote—PRIČEVANJE, TALENTI, DOBROTA, SVOBODA in DOMOVINA.

Po jutranjem ogrevalnem krogu bansov in pesmi se je dan nadaljeval z molitvijo in ogledom igrice ter kratkega filmčka o vrednoti dneva. Za tem se je program nadaljeval po starostnih skupinah prek iger, dejavnosti in pogovora, čemur je sledila težko pričakovana malica, ko se je dvorišče spremenilo v plesišče, igrišče, jedilnico, razdeljevalnico pošte in hipodrom, na katerem so močni animatorski hrbti nosili male jezdece.

Popoldnevi so minevali v duhu velikih iger (ponedeljek, petek) in delavnic (torek, četrtek, sobota). Letos so otroci lahko izbirali med celo vrsto zanimivih delavnic. Mlajši so se lahko udeležili nogometa na milnici, vrtnarske, kemijske ali cirkuške delavnice, kuhanja v naravi ali izdelave in spuščanja zmaja, lahko pa so si celo pogledali in spoznali nekaj eksotičnih živali.

Starejši so lahko izbirali med nogometom, potjo preživetja, plesno, ustvarjalno in avtoličarsko delavnico, improligo ali lokostrelsko delavnico in »Escape the world«.

Velike igre so enkrat minile v duhu potovanja po raznih otokih, kjer so otroke čakale pestre preizkušnje, drugič pa so vodno-blatne igre dodobra ohladile razgrete otroke.

Sreda je kot vsako leto na oratoriju vsako leto minila posebno, saj je namenjena izletu. Tokrat nas je pot vodila proti geometričnemu središču Slovenije. Nato pa smo preživeli lep del popoldneva na gradu Bogenšperk. Sledila je sveta maša v cerkvi svetega Martina v Šmartnem pri Litiji ter piknik na igrišču v bližnji okolici.

Ker smo animatorji že pred oratorijem izvedli posebne dobrodelne akcije za Rdeče noske, nas je v četrtek obiskal tudi gospod Roman oz. »hišnik Jože«, ki je s svojimi šalami popestril dan, ko je bila glavna vrednota dobrota.

Tudi sicer smo letos gostili kar nekaj gostov, saj so naš oratorijski teden pobarvali še Lokostrelski klub Kamnik, Bioexo z eksotičnimi živalmi ter napihljiva igrala. Vsi našteti so poskrbeli za kar nekaj spontanih in prisrčnih otroških nasmeškov.

Skozi cel teden smo potovali z energijo otroških nasmehov in sončnih žarkov, ki so greli naše prizorišče. Smo pa zato na sobotnem zaključku poplačali teden lepega vremena z obilno ploho. Zadnji oratorijski dan smo končali s sveto mašo ter piknikom, ki je tokrat prinesel nekoliko manj veselega druženja, saj so dežne kaplje kaj hitro pregnale domov družine oratorijskih udeležencev.

Ker je bila zadnji, sobotni, dan vrednota dneva DOMOVINA, je poseben pozdrav in dobre želje vsem animatorjem in udeležencem poslal tudi gospod predsednik Borut Pahor, ki je bil sicer zadržan v tujini, a se je oglasil v upanju, da bodo mladi uspeli to vrednoto čim bolje spoznati in jo vzeti za svojo.

Dobrodelnost tokratnega oratorija se je izkazala pri vseh, ki so v času dogajanja na oratorijsko prizorišče prinesli šolske potrebščine za otroke v stiski.

Še en oratorij je tako prinesel polno vtisov, novih prijateljstev in srečanj ter osvojenih spoznanj in znanj. Naj še dolgo odmeva geslo v vseh dejanjih, besedah in odnosih. PODARI (V)SE!

Besedilo: Monika Jeglič
Fotografije: Anamari Hribar


<< Nazaj | Novice