Mali grad

Počitnice na Veliki Planini

03.08.2016

 

Kako hitro se obračajo dnevi in prvi del počitnic je že za nami. Otroci in starši pridno obiskujejo našo Veliko planino, kjer lahko opazujejo kako se kosi čmerika … pa male teličke ob skrbnih mamicah, ki budno pazijo nanje.

Počitnice na Veliki Planini

Doživljaji, ki jih otroci tako hitro ne pozabijo, pa se kar nizajo. Pred časom sem se sprehodila mimo koč in prijetno me je presenetil klic drobne male deklice: »Bi kaj kupili? Imamo vse mogoče!«

Z zanimanjem sem si ogledovala kamne in kamenčke, ki so jih male umetnice poslikale in razstavile ob koči. Skrbno so napisale tudi cenik in okrasile predmete na listih papirja, kamnih itd. Sem jim povedala, da se oglasim, ko grem spet mimo in naj mi rezervirajo en izdelek – kamenček v obliki srčka. To se je kasneje res zgodilo, a njih ni bilo pred kočo. Me je pa čakalo malo kameno srce, lepo dekorirano, zavito v časopisni papir. Plačala sem – dala denar pod kamen in povedala pri sosedih, naj opozorijo male prodajalke, da sem vzela kupljeno. Drugi dan smo se spet srečali in skupaj malo zapeli pred kočo.
Zelo veselo je bilo, a žal so se morali vrniti domov na Štajersko.

Na Planini je bila skupina malih gasilcev iz Hotiča, tudi oni so si ogledovali vse po vrsti in bili veseli, ker so imeli lepo vreme in je izlet uspel.

Ta vikend, v soboto 30. in nedeljo 31. julija, pa so se vrstile delavnice pred Domžalskim domom na Mali planini. Radovedni predšolski otroci, malo večji in tudi odrasli smo z veseljem prisluhnili pripovedovalki Ireni Cerar, ko je govorila o pastirčkih, ter Ivanki Učakar ob pripovedovanju zgodb o dovjih možeh, belih ženah, pregnanih lintvernih itd. Marsikatera usta so bila v strahu ali pričakovanju novega odprta, pa ušeska tudi. Hvala izvajalkam in PD Domžale, za dobro voljo in doprinos lepega na našo planino.

Lahko smo opazovali vsak dan pastirje in kmete ob delu v dopoldnevih – tlaki, pa pogovori pred kočo.

A sedaj imajo pred seboj dva praznika, 5. avgusta- praznik Marije Snežne in 15. avgusta Veliki Šmaren. Delovne roke, ki čez dan v rokah držijo sekire, žage in krčijo gozd, da bo dovolj paše, bodo okrasile kapelico z venci, ki jih ob večerih pletejo pridne roke pastiric in pastirjev. Pridite si ogledat, kakšni mojstri so v tem delu!

Dnevi se prepletajo, še en mesec je počitnic! Pridite na obisk k pastirjem na naši Veliki planini, lepo se boste počutili in dobili novega elana v dolini, za šolo in vse druge obveznosti.

Srečno prijatelji!

Besedilo in fotografije: Helena Plahuta


<< Nazaj | Novice