Mali grad

Počastili devetdesetletnico častnega občana, akademika prof. dr. Staneta Gabrovca

21.04.2010

 

Arheolog in pedagog prof. dr. Stane Gabrovec se je rodil 18. aprila 1920 v Kamniku, natančneje na Zapricah, kjer je potekala počastitev njegovega visokega jubileja.

Kot velik arheolog in muzealec je večino svojega življenja preživel v Ljubljani, kjer je skoraj štiri desetletja deloval v Narodnem muzeju, hkrati pa opravljal delo profesorja na arheološkem oddelku Filozofske fakultete. Svoje glavno delo je posvetil raziskovanju bronaste in železne dobe v Sloveniji. O rezultatih svojega dela je predaval na kongresih in v arheoloških inštitutih doma in v tujini. Bil je urednik številnih strokovnih revij in publikacij. Sodeloval je s sosednjimi deželami, predvsem naravoslovnim muzejem iz Dunaja, Gradca in Trsta, kar je obrodilo kar nekatere uspešne mednarodne projekte. Leta 1985 je prof. dr. Stane Gabrovec postal član bavarske akademije znanosti, dve leti kasneje tudi slovenske. Je nagrajenec Slovenskega arheološkega društva in dobitnik Zoisove nagrade. Leta 2002 je Občinski svet občine Kamnik dr. Gabrovcu podelil naziv častnega občana za njegov izjemen prispevek k slovenski in svetovni arheološki znanosti.

 

Slavnostni dogodek ob njegovem jubileju so pripravili Slovenska akademija znanosti in umetnosti skupaj z Medobčinskim muzejem Kamnik in Občino Kamnik. Delo prof. dr. Staneta Gabrovca, ki se je slovesnosti udeležil skupaj s svojo družino, so v govorih povzeli mag. Zora Torkar, direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik, prof. dr. Jože Trontelj, predsednik SAZU, ki je spregovoril predvsem o Gabrovčevi vlogi v akademskih krogih,  dr. Biba Teržan z oddelka za arheologijo Filozofske fakultete, hkrati ena izmed študentk prof. Gabrovca, ki se je dotaknila vloge Gabrovca kot profesorja in raziskovalca ter prof. Peter Turk s Filozofske fakultete, ki se je spomnil dr. Gabrovca kot velikega muzealca v Narodnem muzeju.

Častnemu občanu je čestital tudi župan občine Kamnik Anton Tone Smolnikar skupaj s podžupanom Rudolfom Pfajfarjem. Župan je dogodek na prijeten način združil s še enim slavljencem in častnim občanom dr. Nikom Sadnikarjem, ki se 94. rojstni dan praznoval v ponedeljek. Obema je izročil darilo, dr. Sadnikar pa je v nekaj stavkih opisal njegove mladostne spomine na kodrolasega dečka, s katerim sta se srečevala v otroštvu.

Ob koncu se je zbranim zahvalil prof. dr. Stane Gabrovec, ki se, kot je dejal, še vedno z velikim veseljem vrača v Kamnik. Na Kamnik ga vežejo tudi gore, kamor je vedno rad zahajal.

Več o prof. dr. Stanetu Gabrovcu si lahko preberete na spletni strani krajevne skupnosti Perovo.

 


<< Nazaj | Novice