Mali grad

Počastili 130-letnico rojstva Marije Vere in 25-letnico OŠ Marije Vere

25.11.2011

 

Letos mineva 130 let od rojstva umetnice Marije Vere, ki se je kot Franciska  Xaveria Maria Eppich rodila 22. 11. 1881 v hiši na Glavnem trgu v Kamniku Jakobu in Mariji Eppich, rojeni Legat.

Zaradi smrti svojih staršev je živela pri stricu v Lipici in se šolala v Gorici ter nato kot učiteljica tri leta poučevala v Pliskavici in Štanjelu na Krasu. V vsem tem času je pogosto zahajala v gledališče, opero in čitalnico in bila trdno odločena postati igralka. Tako je pri 23 letih odpotovala na Dunaj  in si priborila prostor na eni najboljših gledaliških šol v srednji Evropi in že po prvem letu šolanja so jo gledališki kritiki ocenili kot enega največjih talentov.

 

Kot prva slovenska akademsko izobražena gledališka igralka si je nadela umetniško ime Marija Vera, njena umetniška pot pa jo je vodila po številnih evropskih mestih, od Züricha, Mannheima, Berlina, Gdanska, Basla do Beograda in Sarajeva ter se nazadnje ustalila v Ljubljani, kjer je poleg svojega dela v Drami na Akademiji za igralsko umetnost poučevala dramsko igro in umetniško besedo.

 

Na gledaliških deskah je ustvarila številne nepozabne tragične vloge, zadnja med njimi je bila Mati v Cankarjevih Hlapcih decembra 1953. Za svoje umetniške stvaritve in uspešno pedagoško delo je leta 1951 prejela Prešernovo nagrado. Svojo življenjsko pot je sklenila 12. 1. 1954; pokopana je na ljubljanskih Žalah.

Učenci in delavci OŠ Marije Vere smo ponosni, da šola nosi ime po naši rojakinji, veliki slovenski  umetnici. Zato smo v tednu, ko se spominjamo njenega rojstva, na šoli pripravili Verin festival, v okviru katerega so potekale številne delavnice s kulturno-umetniškega področja, med drugimi  Pojdimo po rimo  –  kovanje rim s pesnikom Urošem Vošnjakom; Na odrskih deskah  –  dramska delavnica po performativni AV-metodi; Moj dežnik je lahko balon – delavnica improvizacije; To niso čečkarije (delavnica kaligrafije); Ko lutke oživijo (lutkovna ustvarjalnica); Pod pravljičnim dežnikom (pravljična ustvarjalnica); mednarodni likovni natečaj "Kdo si?", učenci pa so v sodelovanju z Domom kulture Kamnik s pomočjo mentorjev pripravili muzikal Radovana Gobca Kresniček, s katerim so se v sredo, 23. novembra predstavili učencem šole, staršem in tudi širšemu občinstvu. Prireditve sta se udeležila tudi poslanka DZ in kamniška podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar ter častni občan Kamnika dr. Niko Sadnikar.

 

V svojem govoru je podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar pozdravila odločitev vodstva šole, da poteka slovesnost prav na državni praznik, na Dan Rudolfa Maistra, kamniškega rojaka, generala, pesnika in borca za severno mejo. Poudarila je odločnost in pogum Marije Vere, po kateri se šola imenuje, Kamničanke in prve slovenske igralke, ki se je pred stotimi leti pri 24. letih odločila, da bo sledila svojemu talentu in sanjam. Pustila je učiteljsko službo, varno okolje in odšla na Dunaj, kjer se je izobrazila za igralko. V svojem življenju se je prizadevala za vrednote, ki jih gojijo tudi učitelji OŠ Marije Vere.

Podžupanja je izrekla priznanje vodstvu šole, učiteljem in staršem za njihovo delo, s katerim oblikujejo otroke v samozavestne in samostojne osebe. Da bodo otroci prav tako kot Marija Vera sposobni slediti svojim sanjam tako v svoje zadovoljstvo, kot tudi za dobro družbe. V imenu Občine Kamnik je čestitala tudi dobitnikom priznanj.

 

Ravnateljica Violeta Vodlan je predstavila kratko zgodovino šole, ki prav letos praznuje 25-letnico delovanja kot popolna osnovna šola. Njeni skromni začetki segajo še v leto 1955, ko je kot podružnica OŠ Frana Albrehta delovala sprva v stanovanjskem bloku št. 33 na Duplici, nato v kulturnem domu, leta 1969 pa se je preselila v svojo šolsko stavbo. Ker pa se je število šoloobveznih otrok na Duplici v 80. letih močno povečalo, se je pojavila potreba po samostojni šoli. In  jeseni leta 1986 so učenci prvič zakorakali v OŠ Duplica, ki se je nato čez tri leta preimenovala v OŠ Marije Vere. Njen prvi ravnatelj je bil Božidar Pilej. Šola se je nato še povečevala, današnjo podobo pa je z otvoritvijo zadnjega prizidka dobila leta 2003. 

Danes, po 25 letih, je šola pomemben del življenja na Duplici in v Kamniku. Njeno podobo so ustvarjali številni zelo dobri učitelji in učenci, na katere smo in bomo vedno lahko ponosni. Zaposleni pa si bomo prizadevali, da bomo s pomočjo učencev, staršev in krajanov vztrajno in odgovorno uresničevali zastavljene cilje.

Besedilo in fotografije: Jana Bratuž, OŠ Marije Vere


<< Nazaj | Novice