Mali grad

Po zmagi proti Čehinjam, jutri z Italijankami že za polfinale

01.04.2013

 

Drugi krog EP za kadetinje

Slovenija – Češka         3:1 (-19, 13, 13, 24)

Bar – Dvorana Topolica. 250 gledalcev. Sodnika: Kaya (Turčija) in Geldof Nizozemska).

Slovenija: E. Mori 4, Korošec, Đukič 4, Eržen, Mihalinec 2, Markovič 8, Mihevc 2, Pintar 8, Ščuka 14, Sobočan 20, Zdovc, Pahor – libero. Selektor: Jože Časar.

Češka: Uhlirova - libero, Valkova, Adamcikova 6, Malinkovicova 2, Hudylivova, Simanova 8, Sucha 11, Kurkova 2, Nova 11, Slamova 3, Mlejnkova13, Kalhousova. Selektor: Leos Chalupa.

Včerajšnji poraz na uvodni tekmi skupini I evropskega prvenstva za kadetinje je na slovenski izbrani vrsti, ki je tekmo začela v enaki postavi kot tekmo s Poljakinjami, se pravi z Evo Mori, Anito Sobočan, Lano Ščuka, Elo Pintar, Katjo Mihalinec, Niko Markovič in Majo Poharna mestu proste igralke, očitno pustil določene posledice. Čehinje, ki so slovenske vrstnice konec lanskega leta premagala v finalu Mevze, so namreč ta niz brez večjih težav dobili, spet pa so izbranke Jožeta Časarja imele največ težav na sprejemu servisa. Čeprav so slovenske kadetinje prvi niz prepričljivo izgubile, se Časar ni odločil za nobeno menjavo, kar je bila dobra odločitev, kajti v drugem in tretjem nizu so bile češke odbojkarice popolnoma nemočne. V obeh nizih so si kadetinje slovenske reprezentance že do drugega tehničnega odmora priigrale visoko prednost, ki jim je zadostovala za zanesljivi zmagi. Najbolj izenačen je bil tretji niz. V njem so na prvem tehničnem odmoru Čehinje imele tri točke prednosti, toda na drugega z dvema točkama prednosti odšle slovenske reprezentantke. Ko so pred zaključkom niza povedle z 22:18, se jim je nasmihala prva zmaga v Baru, toda na 23. točki je sledilo izenačenje, na srečo pa so bile tokrat Časarjeve izbranke dovolj zbrane in z drugo zaključno žogo osvojile tri točke.

Tudi proti Čehinjam so slovenske kadetinje zelo dobro izvajale začetne udarce, saj so dosegle kar sedemnajst asov (Anita Sobočan kar sedem, v napadu je bila njihova učinkovitost 42-odstotna, v štirih nizih pa so naredile 19 napak. Rezerve v njihovi igri so zagotovo še na sprejemu, ki je bil nocoj 26-odstoten in tudi v bloku, saj so z njim Čehinje zaustavile le trikrat.

Z nocojšnjo zmago se je slovenska reprezentanca češki maščevala ne samo za poraz v finalu Mevze, pač pa tudi za poraz na predlanskem EP v Turčijo, ko se prav zaradi njega niso borile za mesta od pet do osem. Tokrat so s štirimi točkami po dveh tekmah na dobri poti, da jim to uspe, morda pa se lahko vmešajo tudi v boj za kolajne. Vendar bodo morale jutri, tekma se bo začela ob 15. uri, premagati Italijanke, ki so po včerajšnji zmagi proti Grčiji danes s 3:2 (-25, -16, 16, 23, 6) premagale Poljakinje.

V včerajšnji zadnji tekmi prvega dne skupine I je Češka s 3:1 premagala domačinke prvenstva, odbojkarice Črne gore. Pred nocojšnjo zadnjo tekmo skupine je trenutni vrstni red: 1. Italija 5 (6:2), 2. Slovenija 4 (5:4), 3. Poljska 4 (5:5), 4. Češka 3 (4:4), 5. Črna gora 0 (1:3) – tekma manj, 6. Grčija 0 (0:3).   

Besedilo in fotografija: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice