Mali grad

Po zabavi je na vrsti delo

13.08.2014

 

Odbojkarice Calcit Volleyballa so se za uvod v novo sezono zabavale na Kraljevem hribu pred Kamniško Bistrico, ko so se seznanile s skrivnostmi paintballom, toda že od danes dalje je vse v znamenju odbojke. Ta teden bodo igralke trenirale še enkrat dnevno, nato pa bo trener Gašper Ribič količino treninga podvojil. Za zdaj je na treningu še vedno osem igralk, medtem ko je Lana Ščuka na pripravah slovenske mladinske reprezentance.

»Igralke so paintball preživele. Vse so žive in zdrave in pripravljene na začetek sezone,« je po nekoliko drugačnem uvodu v novo sezono dobro razpoložen pogovor začel Gašper Ribič in nadaljeval: »Danes bomo zadevo že zastavili veliko bolj resno. Ker se bo za nas tekmovalna sezona začela pozneje kot za druge slovenske ekipe, bomo lahko šli bolj postopoma v ritem treningov. Že zato, da se organizem igralk navadi na večje napore, nato pa bomo s tedna v teden stopnjevali intenzivnost treningov. To je, kar se telesne priprave tiče, glede dela v dvorani pa bomo obnovili tisto, kar smo delali že lani in jih spomnili nanje, nekaj stvari pa bomo skušali nadgraditi in jih izboljšati.«

Od osmerice igralk, kolikor jih ima Ribič na voljo – tudi njegov pomočnik Aljoša Jemec je z žensko mladinsko reprezentanco na pripravah v Mariboru in se bo ekipi pridružil po EP -, se bo le novinka Zala Kranjc še morala seznaniti z načinom dela, ki ga ima trener kamniških odbojkaric. Druge ga poznajo, vključno z Majo Forštnarič in Klaro Kregar, ki sta letošnjo sezono pridruženi prvi ekipi.

»Ker so tudi v Celovcu, kjer je Zala igrala lani pod vodstvom Jožeta Časarja, nekatere zadeve delali podobno kot mi, ne bi smela imeti težav, da se prilagodi na naš način dela. Druge ga pa ga tako ali tako poznajo. Določene zadeve bomo delali nekoliko drugače, druge skušali spraviti na višjo raven in upam, da nam bo to uspelo.«

Čeprav smo že sredi avgusta, odbojkarice Calcit Volleyballa še vedno ne vedo, kdaj se bo zanje začela tekmovalna sezona.

»V tem trenutku vemo le, kdaj se bo za nas začelo slovensko pokalno tekmovanje. Za tekmovanje v srednjeevropski ligi je bil posredovan okvirni urnik, začela naj bi se drugi teden v oktobru, vendar ni še nič uradno potrjenega. Mislim, da bi prihodnji teden že morali povedati, kako bo letos liga potekala in takrat bomo vedeli tudi kaj več. Za zdaj smo sistem treningov postavili na podlagi informacij, ki jih imamo in računamo, da bi sredi septembra začeli s pripravljalnimi tekmami. Ker smo šele v začetni fazi priprav, negotovost glede začetka srednjeevropske lige ne bi smela vplivati na naše priprave, saj vemo, kateri so naši cilji v novi sezoni. Prvi vrhunec načrtujemo v pokalu Slovenije, čeprav bosta tako srednjeevropska liga, kot pokal CEV pomembna za nas, a je vseeno domači pokal tisti, ki bo v prvem delu sezone za nas najbolj pomemben. Drugi vrhunec pa načrtujemo seveda za finale državnega prvenstva.«

Prihajajoča sezona bo za žensko kamniško ekipo nekoliko drugačna, saj se bo v njej, tako kot Nova KBM Branik, državnemu prvenstvu pridružila šele v končnici.

»Kar se načrtovanja tekem tiče, bo letošnja sezona res nekoliko drugačna, zato pa bo manjše število tekem bolj dobrodošlo za naše strokovno vodstvo. Na ta način bomo lahko veliko več trenirali v dvorani kot lani, ko smo v nekem obdobju bolj ali manj samo igrali. Glede na to, kako je trenutno postavljen sistem tekmovanja, bomo imeli več časa za treninge in na ta način bomo lažje prišli do tehničnih in taktičnih zamisli, ki jih imam v glavi. Ti treningi bodo zelo dobrodošli in upam, da nam bo svojo igro uspelo nadgraditi. Še pred tem bomo morali dopolniti ekipo, kar je prva stvar, ki nas še čaka, da bi potem lahko s popolno ekipo vzpostavili sistem igre.«

Kamničanke v tem trenutku potrebujejo tri igralke. Če ne bo prišlo do dogovora s Saro Valenčič, ob blokerki in korektorki še sprejemalko.

»Ne vem, kako daleč so pogovori s Saro Valenčič. Sicer se pogovarjamo z nekaterimi igralkami, videli pa bomo, kako se bodo pogovori iztekli. Na določenih igralnih mestih že imamo igralke, ki smo jih želeli, na mestu korektorke in blokerke pa moramo pripeljati zamenjavi za igralki, ki sta odšli. Ker imamo v Kamniku vedno visoko postavljene cilje, in če želimo tem ciljem slediti, moramo tudi ekipo sestaviti tako, da bi jih lahko uresničili. Verjamem, da bomo tudi to vprašanje kmalu umaknili z dnevnega reda. Kot sem dejal že včeraj, so v igri ameriške in hrvaške igralke.«

V lanski sezoni so ob osvojenem slovenskem pokalu, varovanke Gašperja Ribiča slavile v srednjeevropski ligi, medtem ko so v pokalu Challenge s tekmovanjem končale šele v četrtfinalu. Ker bodo letos v Evropi igrale v pokalu CEV, kjer so še kakovostnejše ekipe, bo lanski uspeh težko ponoviti.

»V Evropi imamo najmanj štiri tekme zagotovljene, vendar upam, da ne bomo ostali samo pri tem. Dejstvo je, da je tekmovanje v pokalu CEV stopničko višje, kot v pokalu Challenge, zato pričakujem težje nasprotnice. Seveda, v veliki meri bo odvisno tudi od tega, kako bomo igrali mi in koliko bomo verjeli vase. Ko bo čas za to, se bomo,čim bolje pripravili na naše nasprotnice ter skušali prikazati svojo najboljšo odbojko,« je ob koncu razgovora še dejal Ribič.

Pred Kamničankami je torej nova sezona, novi izzivi, zato bodo morale zavzeto delati na treningih, da bodo uresničile visoko zastavljene cilje.

Ženska ekipa Calcit Volleyballa

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice