Mali grad

Po srečo v gibanju na 8. Veronikin tek

07.10.2016

 

Po srečo v gibanju na 8. Veronikin tekJutri, 8. oktobra 2016, bodo Kamnik zavzeli tekači vseh starosti, saj je pred vrati že 8. Veronikin tek, ki poteka po ulicah srednjeveškega mesta. Organizator tekaškega dogodka je Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik.

V letošnjem letu bo prireditev res posebna, saj se bo tekačem pridružila tudi bogata grofica Veronika, ki se je po dolgem času rešila prekletstva ter se odločila, da se iz Malega gradu končno poda na ulice Kamnika in pretegne svoje okrnele okončine. Z veseljem bi rekli, da bo letošnji tek imenovan »tek za Veroniko«, ampak verjamemo, da bodo tekači hitrejši kot na novo prebujena grofica.

Če še ne poznate legende o kamniški Veroniki, gre le-ta takole: »Pred davnimi časi so v Kamniku živeli trije bratje, izučeni za duhovnike. Želja meščanov je bila, da bi vsi trije prvo mašo darovali v novi cerkvi. Zbrali so denar in začeli zidati cerkev na griču nad mestnim jedrom, a jim je pred koncem gradnje zmanjkalo denarja in zanj so prosili bogato grofico Veroniko, ki je živela v gradu ob cerkvi.  A Veronika je ob njihovi prošnji le prevzetno zaklela: »Poberite se berači! Raje se pri tej priči spremenim v kačo, kot da bi dala en sam dinar za vaše prazno delo!« Nebo je slišalo to kletev in Veronika se je začela spreminjati v pol žensko in pol kačo, zemlja pod njo pa se je odprla in jo pogoltnila v svoje globine.« Zakleta Veronika, skrita pod Malim gradom, je vse do danes čakala na svojega rešitelja. Le-ta se je zibal v smrekovi zibelki in z leskovo šibo trikrat udaril. Po tretjem udarcu se je zakleta Veronika spremenila v prelepo grofično in se odločila, da se tokrat pridruži 8. Veronikinemu teku, ki je bil poimenovan prav po njej.

Slogan Veronikinega teka se glasi »Sreča je v gibanju«, saj dogodek nima izrazitega tekmovalnega značaja, ampak je organiziran v duhu razgibavanja telesa in prijetnega druženja. Trasa je tradicionalno dolga 8 kilometrov, s startom in ciljem na Glavnem trgu. Tekmovalke in tekmovalci jo bodo pretekli v štirih krogih, potekala pa bo po Šutni, Kolodvorski ulici, Šlakarjevi poti, Poti na Poljane in se mimo Frančiškanskega samostana vrnila na Glavni trg. Tek v celoti poteka po asfaltirani trasi.  

Na sobotni tek se bodo prvič podali tudi otroci kamniških vrtcev, stari med 4 in 6 let, združeni pod imenom Ciciban teče. Tekli bodo tudi kamniški osnovnošolci in srednješolci, ki se bodo ponovno pomerili za naslov občinskih prvakinj in prvakov. Za šolarje in cicibane je prijavnina brezplačna, za vse ostale tekače, ki se prijavijo do vključno četrtka, 6. oktobra 2016, prijavnina znaša 10 evrov, na dan tekmovanja pa 15 evrov in se poravna v Turističnem informacijskem centru v Kamniku, od 8. do 10. ure.

8. Veronikin tek, ki je hkrati tudi odprto prvenstvo občine Kamnik v uličnem teku, šteje za pokal mesta Kamnik v tekih in se uvršča v serijo tekov Gorenjska, moj planet, se bo pričel jutri, 8. oktobra 2016, ob 9.30 na Glavnem trgu v Kamniku. Vabljeni, da se nam pridružite.


KATEGORIJE IN RAZDALJE

UČENCI IN UČENKE:                                       

DIJAKI IN DIJAKINJE:

MOŠKI IN ŽENSKE:


PREDVIDENA ČASOVNICA PRIREDITVE

Podelitev priznanj za mlajše kategorije med tekmovanjem, za starejše po zaključku tekmovanja                       


PRIJAVE

Predprijave so možne prek spletne aplikacije Prijavim.se ali na TIC-u Kamnik (vsak dan od 9. do 16. ure) do vključno četrtka, 6. 10. 2016. Večje skupine ali klubi za skupinsko prijavo pišite na franci.kramar@kamnik-tourism.si.

Prijave pa so možne tudi na dan tekmovanja do 9. ure na prijavni službi, vendar je startnina višja.


STARTNINA

Cicibani, učenci in dijaki: brezplačno

Ostali tekmovalci: 10 EUR (na dan tekmovanja 15 EUR)

Startnina se lahko poravna na dan tekmovanja ali vsak dan med 9. in 16. uro na prijavni službi – blagajni TIC Kamnik v neposredni bližini štarta.


ZAČASNA SPREMEMBA PROMETNEGA REŽIMA V SOBOTO, 8. OKTOBRA 2016, OD 7. DO 14. URE

Predlagatelju Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik, Glavni trg 2, 1241 Kamnik se dovoljuje zaradi prireditve »Tek po ulicah Kamnika – VERONIKIN TEK« izvesti začasno spremembo prometnega režima – popolna zapora.

Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice