Mali grad

Po skoraj dveh urah in pol do zmage, z deveto zaključno žogo do prvega mesta

21.11.2013

 

Po skoraj dveh urah in pol do zmage

Odbojkarice Calcit Volleyballa so v svojem prvem letošnjem nastopu v pokalu Challenge gostile ekipo Franches-Montagnes, ki so jo lani obakrat premagale, prav tako v prvem krogu. Toda letošnja švicarska ekipa je letos bistveno močnejša od lanske, tako da so mlade Kamničanke njihov odpor strle šele v petem nizu. Povratna tekma bo na sporedu prihodnjo sredo, ob 20. uri, v Delemontu. Že v soboto pa Kamničanke v šestem krogu srednjeevropske lige čaka gostovanju pri Doprastavu iz Bratislave.

Calcit Volleyball – Franches-Montagnes   (23, -21, -21, 17,13)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 250 gledalcev. Sodnici: Simić in Muola (obe Grčija).

Calcit Volleyball: E. Mori 3, Turnšek 26, Božič, Kavčič, Borko 5, Vrhovnik 6, Valenčič 9, N. Mori, Hribar, Jerala – libero, Charuk 16, Ščuka 15. Trener: Gašper Ribič.

Frances-Montagnes: Krabacher 19, Buchwalder, Stockman 12, Sierdzan 22, Porto, Fiegen 13, Petersen, Sciarini – libero 1, Boillat , Wieland . Trener: Romeu Beltramelli Filho.

Čeprav so se odbojkarice Calcit Volleyball in Franches-Montagnes v prvem krogu pokala Challenge pomerile že lani, na obeh tekmah so bile boljše Kamničanke, je bilo nocojšnje srečanje za večino igralk njihovo prvo medsebojno. Za ekipo Calcita so namreč minulo sezono igrale le sestri Eva in Nika Mori, Tjaša Turnšek in Ana Katarina Hribar, medtem ko so vse druge igralke, vključno s trenerjem Gašperjem Ribičem, novinke, še več sprememb pa je v primerjavi z lansko sezono v švicarski ekipi. Med deseterico igralk, kolikor jih je prišlo v Kamnik, se lanskih tekem s Calcitom spominjata le prosta igralka Taryn Sciarini, ena od štirih Švicark - v ekipi Franches-Montagnesa so še štiri Američanke, Brazilka in Poljakinja - ter brazilski trener Romeu Beltramelli Filho.

Domači trener Gašper Ribič se je tokrat odločil, da bo na mestu organizatorke igre prednost dobila Mojca Božič, ob njej pa so tekmo proti trenutno peto uvrščeni ekipi švicarskega prvenstva začele še Sara Valenčič, Lana Ščuka, Tamara Borko, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in prosta igralka Meta Jerala. V švicarski ekipi sta po višini izstopali Američanki, 192 cm sprejemalka Rachel Krabacher in dva centimetra nižja blokerka Kelli Fiegen. Vendar pa Kamničankam v uvodu tekme največ težav ni povzročala višina odbojkaric iz Švice, temveč neučinkovitost v napadu in po točki Krabacherjeve so gostje na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo treh točk. Ko so po bloku še ene izmed štirih Američank v ekipi Švicarke povedle s štirimi točkami prednosti (11:7), je Gašper Ribič vzel polminutni odmor, toda ne dolgo zatem, pri izidu 14:7 za gostujočo ekipo, je domači trener vzel še drugi polminutni odmor. Šele Tjaša Turnšek je z blokom po dolgem času svoji ekipi spet priborila servis, nato pa so se Kamničanke na servis Lucy Charuk gostjam približale na tri točke zaostanka, žal pa je po polminutnem odmoru Švicark servis edine tujke v Calcitu končal v avtu. Ko so Švicarke ob odlični igri v polju in boljšem servisu po drugem tehničnem odmoru prišle do vodstva šestih točk (22:16), se je zdelo, da je prvi niz odločen. Toda ne za Kamničanke, ki jim je v letošnji sezoni že nekajkrat uspel neverjeten preobrat. Tudi tokrat, kajti po priborjenem servisu je začetne udarce izvajala Sara Valenčič, ki jih je izvedla kar sedem, v bloku pa sta bili Charukova in Turnškova, ki je blestela tudi v napadu, nerešljivi uganki za gostujočo ekipo. Švicarkam je še uspelo ubraniti prvo zaključno žogo, ne pa tudi druge, spet pa je bila v glavni vlogi Tjaša Turnšek, ki je dosegla zadnjih pet točk za svojo ekipo.  

Drugi niz se je začel podobno kot prvi, z vodstvom ekipe Franches-Montagnes s tremi točkami prednosti ob prvem tehničnem odmoru, čeprav so Kamničanke še vodile s 4:2. Težave je domačim sprejemalkam s svojimi servisi povzročala predvsem Emily Stockman in po njenem »winnerju« je Ribič ob zaostanku štirih točk (5:9) že spete poklical svoje varovanke k sebi, odločil pa se je tudi za menjavo na mestu sprejemalke. Petra Vrhovnik, ki je v prvem nizu za nekaj trenutkov zamenjala Lano Ščuko, je tokrat vstopila v igro namesto Sare Valenčič. A tudi to ni zaustavilo gostij, ki so dosegle še dve točki zapored in šele Lana Ščuka je po dolgem času svoji ekipi priborila servis. Navkljub temu so bile domače odbojkarice še pred drugim tehničnim odmorom še enkrat ob svojem trenerju, kajti njihove nasprotnice so povedle že za šest točk (13:7). Čeprav jim je na servis Mojce Božič zaostanek uspelo prepoloviti, so Švicarke po asu Petersenove spet prišle do šestih točk naskoka (17:11). Podobno kot v prvem nizu je »šepal« sprejem domače ekipe, ki je bila ob tem še premalo učinkovita v napadu. Ribič je do preobrata skušal priti še z menjavo na mestu organizatorke igre, ko je v igro prvič na tekmi vstopila Eva Mori. In prav z njenim blokom, na servis Lane Ščuke, so se Kamničanke Švicarkam približale le še na točko zaostanka (18:19). Toda do preobrata tokrat ni prišlo, kajti po bloku Kelli Fiegen je bilo jasno, da se bodo v kamniški športni dvorani nocoj igrali najmanj štirje nizi.

V tretjem nizu je na mestu organizatorke igre v kamniški ekipi začela Eva Mori, že proti koncu drugega niza pa se je v igro vrnila Sara Valenčič. Drugih sprememb v kamniški ekipi, ki je še naprej imela težave z učinkovitostjo v napadu in na sprejemu, ni bilo. Na prvi tehnični odmor so s prednostjo spet odšle gostje, vendar le s točko naskoka. Kamničankam je manjkala predvsem kakšna serija uspešnih servisov, s katero bi se lahko »odlepile« od gostij, ki so do drugega tehničnega odmora svojo prednost povečale še za točko. Ko so Švicarke zaustavile še Turnškovo, je pri zaostanku štirih točk (15:19) Ribič vzel še svoj drugi polminutni odmor v tretjem nizu, nato v igro namesto Valenčičeve spet poslal Vrhovnikovo, a nič od tega ni obrodilo sadov za kamniško ekipo.

S postavo, ki je končala tretji niz, so Kamničanke začele četrtega in na servis Eve Mori povedle s 4:0, zato je gostujoči trener vzel polminutni odmor. A tudi to še ni zaustavilo domačih odbojkaric, ki so po dvojnem bloku Turnškove in Charukove gostjam pobegnile za šest točk. Takšna pa je bila njihova prednost tudi ob prvem tehničnim odmorom v četrtem nizu. Toda po bloku visoke Krabacherjeve so domače odbojkarice vodile le še z 9:7, toda po polminutnem odmoru so se Kamničanke spet zbrale ter tudi po zaslugi servisov Tamare Borko ob drugem tehničnim odmorom vodile s štirimi točkami prednosti, čeprav so vodile že za šest (15:9). Toda po vrnitvi na igrišče so Švicarke po zaslugi visoke Krobacherjeve, ki je bila na servisu, izid na šestnajsti točki izenačile. Vendar to ni zmedlo odbojkaric Calcita, ki so tudi z nekaj sreče na servis Petre Vrhovnik nasprotnicam pobegnile za štiri točke (20:16). Ko sta dva zaporedna napada gostij končala v avtu in je bilo na semaforju že23:17 za Calcit, je bilo jasno, da bomo zmagovalke maratonskega dvoboja dobili šele po petem nizu. Z blokom je niz končala Turnškova, ki je imela na celi tekmi kar devet blokov. 

Peti, odločilni niz so Kamničanke nadaljevale z zasedbo in tretjega in četrtega niza, do prve prednosti dveh točk pa so prišle odbojkarice iz Švice, ki so povedle s 4:2. Toda po bloku Tamare Borko sta bili ekipi že skupaj, ob menjavi strani pa so gostje spet pobegnile za dve točki. Po napaki na sprejemu so Kamničanke zaostajale že za tri točke (7:10), toda po polminutnem odmoru in menjavi Eve Mori z Mojco Božič je na dvanajsti točki sledilo novo izenačenje. V še eni razburljivi končnici je Eva Mori, ki se je vrnila v igro svoji ekipi priborila zaključno žogo za zmago, ki je bila zahvaljujoč napaki Švicark tudi realizirana in Kamničanke so se veselile težko priborjene zmage.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Pričakoval sem težko tekmo in to se je tudi zgodilo. Ko 'pritiskamo' s servisom in če zdržimo na sprejemu, nam je veliko lažje igrati. Vendar bomo morali na treningih še več pozornosti nameniti temu, kako igrati, če smo na sprejemu slabše. Takrat moramo v napadu iskati boljše rešitve in biti bolj odločni. To bomo zagotovo morali popraviti in izboljšati. Me pa veseli, da smo se, čeprav smo izgubljali že z 1:2 v nizih in 7:10 v petem, vrnili v igro, kar pomeni, da se ekipa ne preda in dekletom lahko samo čestitam. Smo pa vedeli, da bo na drugi strani dobra ekipa in tudi v Švici nas čaka še ena težka tekma. Na koncu smo bili mi srečnejši zmagovalci.«

Z deveto zaključno žogo do prvega mesta

Odbojkarji Calcit Volleyballa so v zadnjem krogu prvega dela rednega dela prvenstva z zmago v Novem mestu na prvenstveni lestvici na prvem mestu prehiteli Salonit Anhovo, ki je bil v tem krogu prost. Vendar so Kamničani, ki imajo vse več težav s poškodbami, do zmage proti Krki prišli šele po hudem boju v četrtem nizu, v katerem so izkoristili šele svojo deveto zaključno žogo za zmago. V prihodnjem krogu bodo kamniški odbojkarji v soboto gostovali na Ravnah.

Krka – Calcit Volleyball  1:3 (-21, -16, 16, -30)

Novo mesto – Dvorana Marof. 100 gledalcev. J. Globačnik in L. Globačnik (oba Topolšica).

Krka: Brulec 19, Ožbalt – libero, Erpič 5, Kosmina 10, Kastrevc, Vesel, Kos 7, Pucelj, Longar 3, Plantan, Žlajpah 1, Turk 16. Trener: Jernej Rojc.

Calcit Volleyball: Hribar – libero1, Novljan 8, T. Štern 23, Kvas, Pokeršnik 7, Ribič – libero2, Štembergar Zupan 19, Brus 4, Hrast 1, Stavbar 5, Kotnik, Ž. Štern 1. Trener: Marko Brumen.

Novomeški odbojkarji, ki so odlično začeli letošnjo sezono, saj so v gosteh presenetili Salonit, nato pa doma odščipnili točko Mariborčanom ter v tretjem krogu presenetili še Astec Triglav, so v zadnjih krogih zašli v manjšo krizo, zato se je zdelo, da Kamničani v dvorani Marof ne bi smeli imeti težjega dela. Vendar se je še enkrat več pokazalo, da so ekipe v slovenski ligi zelo izenačene in že najmanjši padec zbranosti je lahko usoden. V prvem nizu so sicer varovanci Marka Brumna, ki so tekmo začeli v postavi Martin Hrast, Andrej Štembergar Zupan, Žiga Štern, Žan Novljan, Boris Brus, Tonček Štern in Klemen Hribar na mestu prostega igralca, vlogo favoritov na tej tekmi upravičili. Z uspešnim napadom Tončka Šterna so na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk, po točki njegovega starejšega brata Žige pa na drugega s štirimi točkami naskoka. Do konca niza so potem to prednost brez večjih težav držali ter po napaki Martina Kosmine izkoristili svojo drugo zaključno žogo za vodstvo z 1:0 v nizih.

V drugem nizu je moral kamniški trener opraviti že prvo menjavo na tekmi, kajti pri Žigi Šternu so bile bolečine v kolenu prehude - zaradi težav s kolenom prav tako ni mogel računati na Domna Kotnika -, zato je na mestu sprejemalca moral zaigrati Danijel Pokeršnik. Vendar se to v kamniški igri ni veliko poznalo, kajti tudi v drugem nizu so gostujoči igralci na prvi tehnični odmor odšli s tremi točkami prednosti, ki so jo do drugega tehničnega odmora podvojili. Ko je razigrani Tonček Štern uspešno zaključil napad za vodstvo z 20:13, je bil odpor domače ekipe v drugem nizu bolj ali manj končan. Zanimivo je, da so zadnje tri točke Kamničani dosegli zahvaljujoč lastnim napakam novomeških odbojkarjev.

Toda Novomeščani se niso predali. Razigrala sta se predvsem Luka Brulec in Valentin Turk, svoje je v napadu dodal še Grega Erpič in tokrat so bili Novomeščani tisti, ki so ob prvem tehničnem odmoru vodili (8:4), s štirimi točkami prednosti pa so vodili tudi ob drugem tehničnem odmoru. Z delnim izidom kar 8:0 so krkaši povedli s kar 23:12 ter tretji niz prepričljivo dobili. Brumen je sredi niza moral opraviti še eno menjavo, zaradi poškodbe, in sicer je Borisa Brusa, ki ga je »zagrabilo« v hrbtu, v bloku zamenjal Jernej Stavbar, proti koncu niza pa se je odločil še za menjavo na mestu organizatorja igre, ko je priložnost dobil Tine Kvas.

V četrtem nizu so vajeti igre v svoje roke spet prevzeli kamniški odbojkarji. Martin Hrast je dobro razigral soigralce, ki so do prve občutnejše prednosti prišli po točki Andreja Štembergar Zupana, ko so povedli s 13:9. Toda s točko Luke Brulca so se jim domačini približali le na točko zaostanka (14:15), vendar so na servis Danijela Pokeršnika Kamničani pobegnili na »varne« štiri točke naskoka (18:14). Ko so po še eni napaki domače ekipe prišli do kar petih zaključnih žog za zmago, se je zdelo, da je tekma končana. A še zdaleč ni bilo tako, kajti novomeškim odbojkarjem je uspelo rešiti vseh pet točk, tri so jim s svojimi napakami »poklonili« gostje, dvakrat pa je bil v bloku uspešen Valentin Turk. V razburljivi končnici so do dveh zaključnih žog za izenačenje v nizih prišli tudi Novomeščani, toda Žan Novljan z dvema točkama, tudi zadnjo na tekmi in Tonček Štern le nista dovolila popolnega preobrata in Kamničani so se veselili novih treh točk, ki so jih popeljale na prvo mesto prvenstvene lestvice po prvih devetih krogih.

Izjavi po tekmi

Jernej Rojc, trener Krke: »Škoda, da nam v četrtem nizu ni uspelo pripraviti preobrata, saj smo imeli tudi dve zaključni žogi za izenačenje v nizih, vendar sem načeloma zadovoljen z našo igro. Tiste stvari, ki smo jih na zadnjih tekmah odigrali slabo, smo zdaj popravili, zdaj pa bomo morali to energijo zadržati in z njo nadaljevati. Nocoj so šli igralci v slačilnico sicer razočarani, kajti nikoli ni prijetno izgubiti, vendar z zavestjo, da so naredili vse, da bi zmagali, a je bil nasprotnik pač boljši. Pristop in borbenost pa sta bila na visoki ravni.«

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Prva dva niza smo odigrali relativno v redu, v tretjem smo bili popolnoma nezbrani, v četrtem pa smo dopustili, da so odbojkarji Krke po našem visokem vodstvu izid v sami končnici celo izenačili, nato pa smo se mučili, da smo tekmo dobili. Na koncu moram biti zadovoljen z zmago, z igro morda malo manj, skrbi pa me, da smo danes bolj ali manj celo tekmo morali igrati z Danijelom Pokeršnikom na mestu sprejemalca, kajti Žiga Štern je začutil bolečine v kolenu, iz istega razloga pa tako ali tako že nekaj časa ne igra Domen Kotnik, za nameček pa je 'vsekalo' v hrbet še Brusa, tako da ne vem, ali bo v soboto na Ravnah sploh lahko igral.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Gašper Ribič in Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice