Mali grad

Po obetavnem začetku poraz proti Brazilkam

30.07.2013

 

Slovenska kadetska reprezentanca je bila v tretjem krogu SP na Tajskem prosta, v četrtem pa se je danes pomerila z Brazilkami, ki so včeraj visoko izgubile z Američankami. Po gladko osvojenem nizu je vse kazalo na to, da bodo tudi izbranke Jožeta Časarja premagale brazilsko izbrano vrsto in tako nadaljevale svoj zmagoviti niz, ki so ga začele v Utrechtu, toda v nadaljevanju tekme je prišla do izraza večja kakovost brazilske reprezentance, ki je brez težav osvojila naslednje tri nize in zasluženo zmagala. Jutri, ob šesti uri po srednjeevropskem času, bo Slovenija v zadnjem krogu skupine C igrala še z Dominikansko republiko.

Slovenija – Brazilija      1:3 (15, -19, -11, -15)

Nakhon Ratchasima – Dvorana Chatchai Gym. 150 gledalcev. Sodnika: Sasiprapa (Tajska) in Charies (Trinidad).

Slovenija: Mori 2, Korošec 1, Đukič, Bernardi, Mihalinec, Markovič 11, Mihevc 7, Pintar 6, Ščuka 10, Sobočan 11, Zdovc, Pahor – libero. Selektor: Jože Časar.

Brazilija: Costa 6, Conceicao 5, Brock 2, Dias, Ferreira 10, Candido da Silva 11, Silva 7, Tormena, Geraldo 18, Oliveira 3, Vasques – libero, Sanches. Selektor: Mauricio Thomas.

V nedeljo so bile slovenske odbojkarice na svetovnem kadetskem proste, tako da so si v miru lahko ogledale derbi tretjega kroga skupine C med ZDA in Brazilijo. Z odlično igro so do prepričljive zmage prišle Američanke in tudi na ta način pokazale Slovenkam, da so Brazilke vsekakor premagljive. Da je temu res tako, so Časarjeve izbranke, ki so tudi to tekmo začele v postavi Eva Mori, Anita Sobočan, Lana Ščuka, Katja Mihevc, Ela Pintar, Nika Markovič in prosta igralka Maja Pahor, v prvem nizu to potrdile z odlično predstavo. Na prvi tehnični odmor so odšle s prednostjo dveh točk, na drugega pa že s šestimi točkami naskoka. Na servisu je bila Lana Ščuka, ki je z izvajanjem začetnih udarcev končala pri vodstvu slovenske izbrane vrste z 19:10. Ko je z asom točko dosegla še Katja Mihevc, izid na semaforju pa je bil 21:11, je bilo dokončno jasno, da bodo trikratne svetovne prvakinje v kadetski kategoriji izgubile uvodni niz. Anita Sobočan in Ela Pintar sta v končnici niza samo potrdili zmago slovenske ekipe, ki je bila v prvem nizu boljša v vseh elementih odbojkarske igre, pohvalila pa se je lahko tudi s štirimi asi in štirimi bloki.

Drugi niz je bil do enajste točke izenačen, vendar začetni udarec slovenske reprezentance ni bil več tako prodoren, kot v prvem nizu, pa tudi blok ni bil več tako visok. Na drugi tehnični odmor so brazilske kadetinje odšle s prednostjo treh točk, takoj po vrnitvi na taraflex pa so dosegle še eno točko, to pa je bil zaostanek, ki ga izbranke Jožeta Časarja, ki je v igro poslal Tino Korošec in Katjo Mihalinec ni več mogla nadoknaditi. V tem nizu so Slovenke dosegle le po en as in imele le en blok, naredile pa so šest lastnih napak, v prvem le pet. Še slabše se je za slovensko reprezentanco začel tretji niz, saj so se lastne napake kar vrstile. Do prvega tehničnega odmora, na katerega so odšle z zaostankom šestih točk, so jih naredile kar štiri, v brazilski ekipi pa sta bili Gabriela Candido da Silva in Lorenne Geraldo v napadu za slovenski blok, tako kot v drugem nizu, nezaustavljivi. S tremi zaporednimi točkami so Slovenke, vsaj tako se je zdelo, le ujele priključek z Brazilkami, toda z delnim izidom 0:8 je bilo upov po zmagi v tretjem nizu za slovensko ekipo dokončno konec. Časar je s polminutnim odmorom in menjavami skušal še zaustaviti potop svoje ladje, a žal neuspešno. Do drugega tehničnega odmora so slovenske kadetinje naredile še tri lastne napake, za nameček pa so se vrstile napake tudi ob sprejemu, čeprav Brazilke v tretjem nizu do drugega tehničnega odmora niso dosegle niti enega asa, zato pa so bile toliko boljše v napadu in v bloku. Ob le enem asu, brez bloka, katastrofalnem sprejemu in kar desetim lastnim napakam so do konca niza slovenske odbojkarice osvojile le enajst točk. Zagotovo je bil to njihov najslabši niz na tem prvenstvu, žal pa se je slaba igra nadaljevala tudi na začetku četrtega niza, ki se je začel podobno kot tretji, z vodstvom brazilske ekipe s 5:0 in zaostankom slovenske ekipe ob prvem tehničnem odmoru s šestimi točkami. Za šest točk so slovenske kadetinje za svojimi nasprotnicami zaostajale tudi ob drugem tehničnem odmoru, dvakrat so se jim še približale na štiri točke zaostanka, toda po vodstvu Brazilije z 20:15 so Brazilke dosegle še pet točk zapored in s tem dokončno premagale slovensko reprezentanco. Časarjeve izbranke so po odlični igri v prvem nizu v nadaljevanju zatajile v vseh elementih igre, to pa gre tudi iskat vzroke za visok poraz.

Na prvi tekmi četrtega kroga skupine C so odbojkarice ZDA s 3:0 (21, 15, 22) premagale Dominikansko republiko, s katero bo Slovenija igrala jutri ob šesti uri po srednjeevropskem času. V skupini D, s katero se bo v osmini finala »križala« skupina C in to po sistemu C1 – D4, C2 – D3, C3 – D2 in C4 – D1, je po četrtem krogu trenutni vrstni red: 1. Turčija 9 (9:2), 2. Peru 7 (10:7) – tekma več, 3. Italija 4 (6:6), 4. Tajvan 4 (5:6), 5. Mehika 0 (0:9).

Izjave po tekmi

Jože Časar, selektor slovenske reprezentance: "V prvem nizu smo odlično servirali in nismo delali napak v protinapadih. V nadaljevanju tekme so Brazilke zaigrale bolj agresivno, mi pa grozno slabo. Žal smo tudi četrti niz začeli slabo in takrat igralkam dejal, naj se sprostijo in skušajo igrati svojo najboljšo odbojko. S servisi smo skušali nekaj narediti, vendar je bilo na koncu to premalo za uspeh. Brazilija je bila danes preprosto premočna za nas."

Eva Mori, kapetanka slovenske reprezentance: »Žal smo samo v prvem nizu prikazale dobro igro, nato pa smo iz niza v niz igrale slabše. Ne preostane nam drugega, kot da se osredotočimo na jutrišnjo tekmo z Dominikansko republiko.«

Mauricio Thomas, selektor brazilske reprezentance: »Spet smo šli v tekmo preveč nervozno, toda ko smo se le zbrali, nam je igra stekla. Veseli me, da smo do konca tekme zadržali visoko zbranost in prišli do gladke zmage.«

Izida četrtega kroga v skupini C: Dominikanska republika – ZDA 0:3 (-21, -15, -22), Slovenija – Brazilija 1:3 (15, -19, -11, -15), Alžirija prosta.

Vrstni red: 1. Brazilija 9 (9:5) – tekma več, 2. ZDA 6 (7:3), 3. Slovenija 6 (7:4), 4. Dominikanska republika 3 (3 (4:6), 5. Alžirija 0 (0:9).

Para petega kroga, jutri: Slovenija – Dominikanska republika (06:00), ZDA – Alžirija (09:00).

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice