Mali grad

Po Hrastu Štembergar Zupan, Ščuka se je vrnila s srebrno kolajno

25.08.2014

 

Po Hrastu Štembergar Zupan

Za odbojkarji Calcit Volleyballa sta že dve pripravljalni tekmi. Na prvi so s 4:0 premagali Astec Triglav, na drugi so v Mariboru z 1:3 moral priznati premoč reprezentanci Kameruna, ki se pripravlja na SP. Danes, ob 18:30 bodo Kranjčanom v Stranjah vrnili gostovanje, jutri, ob 19:45 pa se bodo v Ljubljani pomerili z ACH Volleyjem. O dozdajšnjem poteku priprav smo se pogovarjali z novim kapetanom kamniške ekipe, Andrejem Štembergar Zupanom.

Po slovesu Martina Hrasta, ki je lani na mestu kapetana ekipe nasledil Jana Planinca, so kamniški odbojkarji na internih volitvah izbrali novega kapetana. Največ glasov je dobil Andrej Štembergar Zupan, ki je v kamniške vrste pristopil v lanski sezoni.

“Počaščen sem, da sem bil izbran. Vedno je dober občutek, ko vidiš da imajo soigralci o tebi pozitivno mnenje. Razmišljal sem o možnostih, kdo bi kapetan lahko bil, saj je v ekipi kar nekaj igralcev, ki bi to vlogo lahko prevzeli. Sicer se z mislijo o ‘kapetanstvu’ pred našimi volitvami nisem želel obremenjevati. Da ne bo pomote, biti kapetan zdaleč ni breme, ampak ravno nasprotno. Verjamem pa, da sem kos tej vlogi. Tako Martin Hrast in Sašo Rop v Triglavu sta bila oba vzorna kapetana, od katerih sem se veliko naučil. Potrudil se bom, da bom tudi sam v tej kategoriji,” je ob svoji izvolitvi dejal Šenčurjan v kamniškem dresu, za katerim je že skoraj mesec dni priprav. V tem času je s Calcitovci odigral že dve tekmi.

“Res je, priprave potekajo že od 28. julija. Ob tem smo opravili tudi testiranja, pred kratkim pa smo začeli tudi s prijateljskimi tekmami. Treniramo dobro in do začetka sezone nas čaka še kar nekaj treningov in tekem. Mogoče so noge malo težke, ampak to sodi v pripravljalno obdobje. Malenkost pogrešamo odsotnost naših treh mladincev, ampak bomo zato toliko bolj veseli, ko se vrnejo.”

Kamniška ekipa je v primerjavi z lansko sezono ostala brez štirih igralcev, zato pa se je po letu dni vrnil Jan Brulec, prišla pa sta tudi mladinska reprezentanta Primož Vidmar in Sergej Drobnič. Ali bo ekipa močnejša kot lanska, ki je v pokalu Slovenije osvojila drugo mesto, v domačem prvenstvu je bila tretja, medtem ko se je v pokalu Challenge prebila v četrtfinale?

“Na uvodnem sestanku je bilo rečeno, da je ekipa načeloma malenkost boljša kot lani. Sam menim, da ima ekipa v primerjavi z lansko, določene prednosti in slabosti. Zagotovo se bo poznala odsotnost Hrasta, ki je s svojo borbenostjo in izkušnjami veliko doprinesel tako na tekmah kot na treningih. Ekipa je mlajša, kar je lahko dvorezni meč. Vseeno pa verjamem, da bomo z dobrim delom, korektnim pristopom in nepopustljivostjo lahko dosegli ali presegli klubske cilje.”

In kako novi kapetan Calcit Volleyballa ocenjuje konkurente v prvi ligi in njihove okrepitve? V domačem prvenstvu bo v letošnji sezoni že v prvem delu sezoni igral tudi ACH Volley?

"Menim, da bodo tudi letos v vrhu lige, tako kot smo bili v že zadnjih nekaj sezonah. Mislim, da bo Salonit s Savičičem kakovostnejša ekipa kot lani, tako kot tudi GoVolley, ki se je okrepil s Palisko. Panvita bo pogrešala izvrstnega Čolovića. Slednjega je nadomestil Nejc Zemljak, ki je znano ime na slovenskih odbojkarskih tleh. Andrej Tot se očitno še ni odločil, ali bo igral ali ne. Prišel pa je Detela, ki lahko ekipo okrepi predvsem v napadu. Jedro ekipe pa je ostalo enako. Ocenjujem, da se bo Panvita ponovno potegovala za najvišja mesta v ligi in pokalu. ACH Volley se je že okrepil z Jerebom in Plotom, ki sta oba zelo kakovostna igralca. Pogodbo so podpisali tudi z mladim Kumrom. Motorja ekipa bosta Pleško in Flajs. Tako da bo tudi ACH ne glede na to, da so izgubili nekaj igralcev, še vedno med boljšimi ekipami pri nas. Kranjčani bodo imeli mlado ekipo, ki pa se je okrepila z Bregantom, kar je za njih zagotovo velik plus. Igrali bodo brez pritiska in lahko presenetijo. Za Maribor in Šoštanj težko komentiram, saj še vedno sestavljajo ekipo. Kot kaže, bosta obe ekipi pomladili svoje vrste. Kar pa seveda ne pomeni, da sta to ekipi, ki bi jih lahko kdorkoli podcenjeval. Krka, kot vem, v večini ostaja enaka. Vrnil se je Bregar, vendar menim, da se jim bo še najbolj poznala odsotnost Žlajpaha. Fužinar bo z odhodom Hunta izgubil veliko, saj je bil praktično na vsaki tekmi glavni ‘scorer ekipe". Kako si bodo drugi igralci razdelili njegovo breme, bomo videli v prihajajočih tekmah.

Da bo ACH Volley igral v slovenski ligi že od prvega kroga naprej, bo zagotovo plus za kakovost naše lige. To pomeni, da s tem tudi več kakovostnih tekem. Ali je to dobro v smislu promocije odbojke pri nas, bi težko ocenil. Menim, da je ne glede na vse, dobro, če je en klub v državi izreden, da igra na najvišji ravni, v ligi prvakov in nastopa na najvišjih tekmovanjih v Evropi.”

V prvem krogu domačega prvenstva bodo Kamničani igrali s Šoštanjem Topolšico. Prva prvenstvena tekma bo na sporedu 20. septembra. Ali bo to nasprotnik po meri?

"Težko bi rekel, saj Šoštanj še vedno sestavlja ekipo. V primerjavi z lani imajo praktično popolnoma drugo ekipo. Ekipo so zapustili Zupanc, Bojinovič in Ivartnik, ki so bili nosilci igre. Zamenjali so tudi trenerja, tako da lahko letos pričakujemo drugačen Šoštanj. Osredotočiti se bomo morali predvsem na svojo igro. Do lige je sicer še malenkost manj kot mesec. Trenutno se moramo posvetiti treningom in poskrbeti, da bomo do začetka lige dobro psihično in telesno pripravljeni," je ob koncu pogovora dejal študent Pedagoške fakultete, ki prav v teh dneh piše diplomsko nalogo. 25-letni odbojkar si v novi sezoni na osebni ravni predvsem želi, da bi kamniška ekipa dobro in zavzeto delala na treningih.

"Delo na treningih se odraža na tekmah, zato se mi to zdi zelo pomembno. V igri vedno ostaja prostor za napredek, zato si želim z zavzetim delom napredovati v igri in telesni pripravljenosti. Cilji kluba so visoko postavljeni in tako je tudi prav, saj je to edini način, ki zagotavlja napredek. V pokalu je to uvrstitev na zaključni turnir, v domačem prvenstvu pa boj za najboljša mesta. Glede na to, da smo v minulem prvenstvu osvojili tretje mesto, bi si želel stopničko ali dve višje," je še dodal Andrej Štembergar Zupan, ki ni pozabil čestitati slovenskim mladinkam za izvrstne igre in vrhunsko drugo mesto na evropskem prvenstvu v Estoniji in na Finskem.

Ščuka se je vrnila s srebrno kolajno

Medtem, ko se ženska članska ekipa Calcit Volleyballa marljivo pripravlja na začetek sezone, trener Gašper Ribič ima na voljo še vedno devet igralk, je Lana Ščuka na mladinskem EP osvojila srebrno kolajno. Prav tako velja omeniti tudi Evo Mori, ki je tri leta nosila kamniški dres – v novi sezoni bo igrala v italijanski A-1 ligi -, ki je bila ob srebrni kolajni proglašena za najboljšo organizatorko igre evropskega mladinskega prvenstva.

V taboru ženske ekipe Calcit Volleyballa se v zadnjem tednu, razen, da je za igralkami še nekaj napornih treningov več, ni zgodilo nič posebnega. Na treningih je trenutno še vedno le osem igralk, na katere trener Gašper Ribič računa v novi sezoni. Kot smo že v uvodu omenili, manjka Lana Ščuka, ki je blestela na EP v Estoniji in na Finskem, na katerem so slovenske mladinke šele v finalu morale priznati premoč srbski reprezentanci. Ob zgodovinskem uspehu slovenske ženske, pa ne samo ženske odbojke, je velik delež prispevala tudi Eva Mori, tako da lahko rečemo, da je ob pogači svoje prste imel zraven tudi kamniški klub. Tudi zaradi Aljoše Jemca, sicer v Calcitu pomočniku Gašperju Ribiču, v reprezentanci pa selektorju Jožetu Časarju.

"Mladinkam in strokovnemu vodstvu reprezentance, je treba v prvi vrsti čestitati za ta zgodovinski uspeh. Na evropskem prvenstvu so navduševale s svojimi predstavami. Za slovensko odbojko je to velika stvar, saj so premagale ekipe, ki v svetu ženske odbojke veliko pomenijo. Škoda, da jim v finalu ni uspelo premagati še Srbije, vendar z igro niso razočarale," je Ribič pohvalil slovenske mladinke.

Ščuka bo po prihodu iz Estonije dobila nekaj prostih dni, zagotovo pa bo za Kamničanke igrala 6. septembra, ko bodo v sklopu občinskega praznika z moško ekipo Calcit Volleyballa priredile turnir. Za zdaj je znano, da bodo na njem igrale odbojkarice Vitala, medtem ko na odgovor avstrijskega Trofaicha še čakajo. Če ne avstrijska ekipa ne bo prišla, se bodo v klubu skušali dogovoriti s kakšno slovensko ekipo.

Kaj pa glede okrepitev in srednjeevropske lige?

"Res, da smo dobili s strani vodstva srednjeevropske lige, dobili dopis, kjer so nas obvestili o nekaj stvareh, vendar še vedno ne vemo, kako bo tekmovanje potekalo. Za zdaj je prijavljenih samo pet ekip, kajti madžarski ekipi Vasas in Gödöllö ne želita igrati, ker ni osem ekip. Predlagali so nekaj variant, kako naj bi tekmovanje potekalo (dvokrožni, štirikrožni sistem …), tako da trenutno še ne vemo, kako bo vse skupaj potekalo. Glede okrepitev še čakamo na končno odločitev. Na preizkušnji smo imeli ameriško blokerko, dobili pa smo tudi nekaj stikov s hrvaškimi blokerkami. Na ta način so se pojavile nove možnosti, zato s končno odločitvijo še čakamo," pa je Ribič pojasnil trenutno stanje glede okrepitev za novo sezono, ki jih bodo Kamničanke v boju za visoka mesta v obeh domačih in tekmovanjih in Evropi, nujno potrebovale.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice