Mali grad

Po Alžiriji padle še ZDA

29.07.2013

 

Slovenska kadetska reprezentanca nadaljuje z odličnimi predstavami, saj je v drugem krogu svetovnega prvenstva na Tajskem po včerajšnji zmagi v uvodnem krogu skupine C danes premagala še reprezentanco ZDA. Slovenske kadetinje so blestele predvsem v drugem krogu in Jože Časar je resnično lahko ponosen na svoje izbranke, ki bodo jutri proste, v ponedeljek pa se bodo pomerile z Brazilkami, ki so bile danes boljše od Alžirije.

Slovenija – ZDA  3:1 (23, 15, -18, 22)

Nakhon Ratchasima – Dvorana Chatchai Gym. 250 gledalcev. Sodnika: Jong Heun Kim (J. Koreja) in Watchara (Tajska).

Slovenija: Mori 7, Korošec, Đukič, Bernardi, Mihalinec, Markovič 19, Mihevc 4, Pintar 6, Ščuka 8, Sobočan 14, Zdovc, Pahor – libero. Selektor: Jož Časar.

ZDA: Poulter 2, Fitzmorris 14, Hodson1,Lee 17, Maloney – libero, Scambray 5, Haggertly 6, Foecke 15, Tashima, Cuttino 1, Smith 6. Selektor: James Stone.

Svojo prvo zmago v zgodovini slovenske ženske odbojke je strokovno vodstvo včeraj proslavilo še z rojstnim dnem Mitje Koželja, veliko razlogov za novo slavje pa bo imelo tudi po današnjem dnevu, ko so Časarjeve izbranke v drugem krogu skupine C igrale proti Američankam. Na prvi tekmi je Časar odpočil večino igralk, ki so na prejšnjih tekmah nosile glavno breme, vendar so svojo priložnost odlično izkoristile njihove soigralke. Proti Američankam Časar ni skrival ničesar več in je praktično vso tekmo igral v postavi Eva Mori, Anita Sobočan, Lana Ščuka, Katja Mihevc, Ela Pintar, Nika Markovič in prosta igralka Maja Pahor. »Američanke so ob Brazilkah verjetno prve favoritinje za zmago v naši skupini. Naš osnovni namen je, da jim nudimo čim boljši odpor, če pa se bo ponudila priložnost za zmago, jo bomo skušali izkoristiti,« je pred tekmo dejal Časar. Priložnost za zmago se je ponudila že v prvem nizu, v katerem so Slovenke povedle s 15:10, vendar so jih Američanke do drugega tehničnega odmora ujele, pozneje pa tudi povedle z 19:17. Toda v končnici niza so slovenske kadetinje vajeti igre spet prevzele v svoje roke. Američanke so naredile več lastnih napak od njih, razigrana je bila Nika Markovič, na servisu je blestela Anita Sobočan (do konca tekme je dosegla kar osem asov), Lana Ščuka pa je s svojo prvo točko na tekmi slovenski ekipi prinesla vodstvo z 1:0 v nizih.

Drugi nizu je bil popolnoma v znamenju slovenskih odbojkaric. Servis je bil spet njihovo močno orožje, servis je bil stabilen, zato je Eva Moril lahko odlično razigrala soigralke in ena od reprezentanc, ki na tem svetovnem prvenstvu meri na najvišja mesta je niz končala pri le petnajstih točkah. V tretjem nizu so Časarjeve izbranke naredile preveč lastnih napak, servis ni bil več tako učinkovit, pojavile so se tudi težave s sprejemom. Američanke so preko Simone Lee in Mikaela Foecke sta pridno dosegali točke in znižale zaostanek v nizih na 1:2. Vendar so slovenske odbojkarice še enkrat več v letošnji zanje nadvse uspešni sezoni potrdile svoj zmagoviti značaj, saj so v četrtem nizu tekmice prisilile k še eni vdaji in slovenska reprezentanca, je ob brazilski še edina neporažena v skupini C. S to zmago so tudi dokončno potrdile uvrstitev v osmino finala svetovnega prvenstva. Po jutrišnjem prostem dnevu se bodo v ponedeljek pomerile še z Brazilkami, v torek pa jih čaka še obračun z Dominikansko republiko.

Izjave po tekmi

Jože Časar, selektor slovenske reprezentance: »V to tekmo smo šli malo s strahom, saj nismo imeli o nasprotnicah skoraj nič podatkov. Toda prva dva niza sta bila odlična. V tretjem nam je zmanjkalo malo koncentracije na sprejemu. Že v četrtem pa smo spet našli svoj ritem in tekmo zanesljivo pripeljali do konca. Pohvalil bi fenomenalni servis Sobočanove, ki je dosegla kar 9 asov in pa naš blok ki je glede na našo višino deloval brez napak. Markovičeva pa je na zadnjih tekmah veliko bolj stabilna v napadu. Pomembno pa je, da to še ni nas maksimum in upam da bomo na tem turnirju iz tekme v tekmo igrali bolje.«

Eva Mori, kapetanka slovenske reprezentance: »V napadu smo danes igrale zelo dobro. Mislim, da smo igrale še bolje kot včeraj in tudi v nadaljevanju prvenstva želimo igrati podobno.«

James Stone, selektor ZDA: »Slovenske odbojkarice so bile zelo dobre v bloku, predvsem pa na servisu, tako da smo imeli veliko težav s sprejemom. Tekmovanje bo še dolgo, že zdaj pa se veselimo jutrišnje tekme proti Braziliji.«

Izidi drugega kroga v skupini C: Slovenija – ZDA 3:1 (23, 15, -18, 22), Brazilija – Alžirija 3:0 (8, 15, 11), Dominikanska republika prosta.

Vrstni red: 1. Brazilija 6 (6:1), 2. Slovenija 6 (6:1), 3. ZDA 0 (1:3) – tekma manj, 4. Dominikanska republika 0 (1:3), 5. Alžirija 0 (0:6).

Pari tretjega kroga: Dominikanska republika – Alžirija, ZDA – Brazilija, Slovenija prosta.

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice