Mali grad

Ples in glasba izpod kamniških planin navdušila občinstvo Doma kulture Kamnik

15.11.2013

 

Folklorna skupina Kamnik nam je pripravila poseben večer. S plesom in glasbo izpod kamniških planin so nastopajoči navdušili razprodano dvorano Doma kulture Kamnik. Tudi župan Marjan Šarec in podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar nista ostala ravnodušna.     

Folklorni plesi na Kamniškem obstajajo že 45 let. Toliko let je preteklo od ustanovitve Folklorne skupine Kamniška Bistrica, ki je delovala v Domu na Vegradu. Ko se je slednja razšla, se je po nekaj letih premora ustanovila nova, ki je kar desetletje delovala pod okriljem Društva upokojencev Kamnik. V lanskem letu se je skupina odločila za samostojno pot in se preimenovala v Folklorno skupino Kamnik. V njej je bilo ob samem začetku 10 parov, danes pa deluje z 18. pari. Seveda so nekateri delovali že v prejšnji skupini, trije pa celo v skupini Kamniška Bistrica. Mentor Franci Poljanšek vodi in poučuje folkloro že od samega začetka. Njemu gre tudi vsa zasluga, da se je folklorni ples na Kamniškem ohranil. V  letošnjem letu so začeli s pevskimi vajami, ki jih obiskuje 5 članov, le-ti pa delujejo pod skrbnim vodstvom mentorice Bernarde Rakar. Z veliko pomočjo Občine Kamnik in seveda z delom članov Folklorne skupine Kamnik so letos pridobili tudi nov prostor v Domu kulture Kamnik. Prostor so poimenovali folklorna dvorana, le-ta jim omogoča več vaj, shranjevanje rekvizitov in prijetno druženje plesalcev.

Kot pravijo člani Folklorne skupine Kamnik: »Namen današnjega koncerta je, zbrati finančna sredstva za nakup novih oblačil, saj si vsi člani le-teh ne morejo privoščiti. Vsekakor nam brez pomoči Občine Kamnik nebi uspelo, a moramo marsikaj postoriti tudi sami. Na tem mestu gre zahvala tudi vodstvu Doma kulture Kamnik, ki nam je ravno tako v veliko pomoč.« Zbrane v dvorani Doma kulture Kamnik so navdušili člani Folklorne skupine Kamnik in njihovi godci. Na odru so se jim pridružili številni drugi glasbeniki, in sicer: Ansambel bratov Poljanšek, Ansambel Poljanšek, Ansambel Nagelj, Ansambel Viharnik, Ansambel Galop, Ansambel Špica, Ansambel Zajc, Ansambel Domačini ter učenci Šola harmonike Cirila Spruka.

Župan Marjan Šarec je zbranim v dvorani zaželel polno prijetnega druženja ob obujanju domačih plesov in zvokih narodno zabavne glasbe: »V letošnjem letu so se člani Folklorne skupine Kamnik odločili, da bodo krenili po samostojni poti in pomladili svojo skupino. Glede na to, da imamo godbo, mažoretke in druge skupine, si nikakor ne morem predstavljati občine Kamnik brez folklorne skupine. Danes smo se zbrali z dobrim namenom, da prispevamo svoj delež k nakupu noš oziroma pripadnostnih kostumov članov Folklorne skupine Kamnik. S svojo prisotnostjo ste naredili več, kot si lahko mislite. Folkloristi so vam zagotovo hvaležni, ravno tako pa se vam hvaležen tudi sam. Folklorni skupini Kamnik želim, da se razvijejo do tja, kamor si tudi sami želijo. Vsem vam pa prijeten večer, ki naj bo poln veselja, smeha, radosti in povezanosti.«

Za vezno besedo je poskrbela Erika Osolnik, za humor pa Mama Zina.


<< Nazaj | Novice