Mali grad

Plečnikova medalja mladi Kamničanki Marti Vrankar

06.05.2015

 

V ponedeljek, 20. aprila, je v Ljubljani potekala podelitev Plečnikovih odličij 2015, najvišjih strokovnih priznanj za vrhunske stvaritve, nastale na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture ali notranje opreme v zadnjih petih letih. Med prejemniki Plečnikove medalje 2015 za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture je tudi občanka Marta Vrankar iz Sidola v Tuhinjski dolini, ki je medaljo prejela kot del ekipe EASA Slovenija za projekt EASA013: Primer participacije, Žužemberk.

Člani interdisciplinarne ekipe, ki je v letu 2013 organizirala 33. evropsko srečanje študentov arhitekture v Žužemberku, so še Aleš Kobe, Aljoša Merljak, Matic Brdnik in Tadej Pavlič (UL, Fakulteta za arhitekturo), Pia Mikolič (UL, Fakulteta za družbene vede), Matic Kašnik in Tabita Jerant (UM, Fakulteta za gradbeništvo) in Andraž Lečnik (Technische Universität Graz). V dveh tednih so povezovali 500 študentov arhitekture in jih spodbujali k ustvarjalnemu dialogu in aktivnemu vključevanju v lokalno skupnost. Projekt se je razvijal skozi šest faz od oktobra 2011 do oktobra 2013 in predstavlja korak dlje pri snovanju kakovostnih prostorskih ureditev.

Mednarodna mreža študentov arhitekture EASA je predstavljala okvir za testiranje principov sooblikovanja prostora, v katerega so avtorji projekta vključili udeležence iz 250 evropskih arhitekturnih šol, strokovno javnost, partnerje in podpornike, lokalno samoupravo ter lokalno skupnost. Glavni cilj je bil premik v glavah in konkretne spremembe v prostoru, zato je bil Žužemberk idealna lokacija za organizacijo in izvedbo dogodka s pomenljivim naslovom Reaction (Odziv). Krajani so se ves čas dejavno vključevali s podajanjem smernic razvoja lastnega kraja in celo sami pomagali pri končni izgradnji osrednjega objekta, paviljona na grajskem trgu v Žužemberku, ki je poleg hiše na drevesu ob reki Krki ter ostalih manjših intervencij trajen spomin na globalni dogodek. 

»Hvaležna sem ekipi za čudovita leta, ki so nas trajno povezala. Obenem sem ponosna na vse člane, da nam je s trdim delom, pozitivno energijo in sodelovanjem uspelo povezati različne deležnike v prostoru, in Plečnikova medalja potrjuje, da je tovrstno participacijo kot kakovostni princip oblikovanja prostora v prihodnosti prepoznala tudi stroka,« je prejem medalje pospremila Marta Vrankar.

Po besedah žirije so slovenski študenti v okviru mednarodne mreže predstavili participacijo kot eno izmed mogočih poti za nastanek kakovostne arhitekture. Projekt je celostno izkoristil priložnost in potencial mreže, v Žužemberk prinesel novo energijo in velik premik v družbi sami ter tako pomembno prispeval k slovenski arhitekturni kulturi. Ekipa EASA Slovenija je lani prejela tudi Srebrni grb Občine Žužemberk.

ISKRENE ČESTITKE!

Fotografija: Pavel Pavlič


<< Nazaj | Novice