Mali grad

Plečnik vabi v Kamnik: zaradi velikega zanimanja dodatno vodenje po Plečnikovih stopinjah v Kamniku

12.01.2022

 

Plečnik vabi v Kamnik: zaradi velikega zanimanja dodatno vodenje po Plečnikovih stopinjah v KamnikuV počastitev Jožeta Plečnika, najslavnejšega slovenskega arhitekta, ki je svoj navdih našel tudi v Kamniku in njegovi okolici, ob 150. obletnici njegovega rojstnega dne Zavod za turizem in šport Kamnik v sodelovanju z Javnim Zavodom za kulturo Kamnik ter Pax svečarno Stele na ta posebni dan obiskovalcem podarja brezplačno vodenje po Plečnikovi zapuščini v okviru Plečnikovih dnevov v Kamniku. Zaradi precej velikega povpraševanja za udeležbo na vodenjih po Plečnikovih stopinjah v Kamniku, se je Rok Jarc, direktor Zavoda za turizem in šport Kamnik odločil, da v soboto, 22. januarja še ob 12. uri organizira dodatno vodenje po Plečnikovih stopinjah, ki jih je sloviti arhitekt zapustil Kamniku.

Plečnikovo bogato arhitekturno zapuščino boste spoznali v petek, 21. januarja 2022, ob 18. uri v prostorih Doma kulture Kamnik, in ne v knjižnici Franceta Balantiča Kamnik, kot je bilo prvotno predvideno, na predavanju ameriškega Kamničana dr. Noaha Charneya, ki je doktoriral prav iz Plečnikove zapuščine v Kamniku. Primorani smo bili spremeniti lokacijo zaradi povečanega povpraševanja kot zaradi vladnih ukrepov. Brezplačne vstopnice za predavanje lahko naročite preko povezave (mojekarte.si): Vstopnice za Plečnikov dan v Kamniku: Predavanje o Jožetu Plečniku, 21. 1. 2022 ob 18. uri (mojekarte.si).

V soboto, 22. januarja 2022, boste v spremstvu lokalnega vodnika Mihaela Babnika in lokalne vodnice Irene Grmek spoznali Plečnikove sledi po centru mesta. V vikendu, od 21. do 24. januarja, ste vabljeni, da prespite v samostanu Mekinje, kjer si v uradnem času lahko ogledate tudi stalno strokovno razstavo o Plečniku.

V počastitev slovitemu arhitektu je Zavod za turizem in šport Kamnik izdal tudi dve Plečnikovi znamki, eno z motivom Plečnikove sobe v svečarni Stele in drugo z motivom Plečnikovih sveč. Obe znamki sta vam na razpolago na TIC točki v Kamniku, kjer filateliste čakajo tudi izdelane pisemske ovojnice s Plečnikovo motiviko. Od petka, 21. januarja bo na TIC točki tudi filatelistična razstava v izvedbi Mirana Jereba. Prav tako bo 21. januarja na Pošti v Kamniku možno dobiti poseben Plečnikov žig – prvi dan.

Plečnikovi dnevi v Kamniku: zakaj je tujca iz daljne Amerike Plečnik tako očaral, da je ostal v Kamniku?  Vodenje po mestu bomo v soboto, 22. januarja 2022, zaokrožili z edinstvenim obiskom Plečnikove posebne sobe, za katero pohištvo je arhitekt oblikoval za svojega takratnega prijatelja gospoda Jankota Steleta, nosilca družinske tradicije izdelovanja sveč v Pax svečarni Stele, ki jo vodi in razvija njegov vnuk Janez Stele.

Urnik vodenja Plečnikov dan v Kamniku

Sobota, 22. januar 2022 / dopoldanska skupina-skupina zasedena

Sobota, 22. januar 2022 / dodatna skupina

Sobota, 22. januar 2022 / popoldanska skupina-skupina zasedena

Plečnikovo vodenje vam podari Zavod za turizem in šport Kamnik. Na ta dan na nakup Plečnikovih sveč Pax svečarstvo Stele nudi 10% popusta. Kavarnica Rotovž vam ob predložitvi kupončka, ki ga pridobite od vodnika, nudi 10% popust ob naročilu Plečnikove kave ali odlične kremšnite. Javni Zavod za kulturo Kamnik vam nudi 10% popust za nočitev z zajtrkom v samostanu Mekinje in brezplačni ogled stalne razstave o delih Jožeta Plečnika.

Besedilo: Nina Irt, Zavod za turizem in šport Kamnik
Fotografije: Občina Kamnik, Klemen Brumec in Jose Voglar


<< Nazaj | Novice