Mali grad

Planina junakov ponovno privabila množico ljudi

01.07.2017

 

Planina junakov ponovno privabila množico ljudiDopoldan se je župan Marjan Šarec udeležil spominske slovesnosti ob 71. obletnici preboja iz sovražnikovega obroča na Menini planini in 75. obletnici ustanovitve Osvobodilne fronte.

Letos mineva 72 let od legendarnega preboja iz fašističnega obroča, s katerim je hotel sovražnik dokončno obračunati s IV. operativno cono na Menini planini. Partizanom, ki so bili že izmučeni od hude zime in pomanjkanja hrane ter orožja, se je po več poskusih uspelo izogniti vojaški sili SS enote. V noči na 16. marec 1945, so se, v gosti megli in izjemno visoki snežni odeji, taktično prebili  iz sovražnikovega obroča. Prav tako letos mineva 75. obletnica prihoda II. grupe odredov na Štajersko.

Prisotne sta na Menini planini, med katerimi so bili tudi še živeči borci bitke na Menini, nagovorila župan Občine Gornji Grad Stanko Ogradi in župan Občine Kamnik Marjan Šarec.

Slednji je poudaril, da tako kot so takrat, tudi mi sedaj potrebujemo junaški preboj. Preboj iz vsesplošne apatije, zagrenjenosti, nezainteresiranosti, preboj sovražnega govora in vnašanja razdora med slovensko družbo. »Upanje bo nastalo takrat, ko bomo iz besed prešli k dejanjem. V boju proti delitvi naroda moramo biti aktivni. Vsak dan nam govorijo, da ne moremo živeti skupaj in da imamo dve Sloveniji. Ne. Imamo samo eno Slovenijo. Zato bodimo aktivni, nehajmo samo jamrati, se pogovarjati in govoriti kaj je narobe, začnimo biti dejavni. Kajti vsak od nas je odgovoren, najprej zase potem pa za družbo. Od najmanjšega posameznika do tistega na najvišji funkciji. Le tako bo Slovenija spet taka, kot je bila leta 1941, ko je bilo veliko ljudi, ki so zbrali pogum, ne vedoč kaj jih čaka. Zaradi njih smo danes tukaj. Da jim izkažemo čast. Mi, ki ne vemo, kaj je to mraz, lakota in nečloveški napori. Mi lahko to samo poskušamo razumeti in jim izkažemo globoko čast,« je svoj nagovor sklenil župan Občine Kamnik Marjan Šarec.

Kljub šibkemu zdravju se je slovesnosti na Menini planini, planini junakov, udeležil tudi komandant takratnega operativnega štaba Šlandrove brigade Franc Sever – Franta. »Nadaljujte aktivnosti, s proslavami v spomin na ta boj na mogočni Menini planini ter na vse pomembne dogodke v času upora proti okupatorju. Prosim vas, da storite vse kar je v vaši moči, da se vam z orožjem ne bo treba več boriti. Da se ne bomo delili. Slovencem so potrebni borci za mir.«

Sledilo je slavnostno polaganje venca.

Nato je slavnostni govornik, nekdanji predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, nagovoril približno 2.000 obiskovalcev današnje tradicionalne spominske slovesnosti, orisal pretekle in sedanje dogodke ter med drugim poudaril: »Za Slovence, za nas, ni nobenega dvoma, na kateri strani smo bili v velikem svetovnem spopadu. Kot tudi ni dvoma, da je del Slovencev v času, ko je bila za narodovo preživetje in svobodo potrebna odločitev za vojni odpor, žal sodeloval z okupatorjem. Motivi za to so znani. Vse to je naša preteklost, je naša zgodovina. Sprijazniti se moramo z njo in jo sprejeti za svojo, takšno kot je bila. V dobrem in v slabem. Spraviti se s svojo preteklostjo, to znajo le zreli narodi, ki ne dovolijo, da bo preteklost obremenjevala sedanjost in preprečevala skupno delovanje za prihodnost. To je smisel sprave. O njej se pri nas veliko govori. A če bi razumeli pravi smisel sprave, potem bi bilo odveč spraševanje, kako smo lahko odpustili Nemcem in Italijanom, ne moremo pa si oprostiti naših medsebojnih ravnanj. Kot da bi šlo za ceremonial in predstavo. Ampak spoštovani, sprava ne rabi nobenega ceremoniala, nobenega akta, nobene predstave. Sprava rabi le odprto srce in  pripravljenost živeti z resnico.« Na koncu pa dodal: »Svoboda ni podarjena. Nikoli. Sovražnik ti je ne podari. Nikoli. Za svobodo se je potrebno boriti in si jo priboriti. Ne glede na ceno, ki jo je potrebno plačati. Svobodo je potrebno varovati in vedno znova dokazovati, da si je vreden. To je zdaj, ko jo imamo, naša dolžnost in odgovornost, predvsem do tistih, ki so nam jo priborili. V nepredvidljivem svetu v katerem živimo, to ni lahko. Največ kar lahko storimo je, da vztrajno delamo za mir. V razmerah, ko se veliko več govori o vojnah in ko vojne nedaleč od nas uničujemo države in narode, je to celo izjemno težko. A druge izbire nimamo. Samo mir nam zagotavlja prihodnost. Verjamem, drage prijateljice in spoštovani  prijatelji, da je naša skupna želja, da bi mirno in za človeka vredno prihodnost živeli rodovi, ki prihajajo za nami. Za to se je vredno potruditi. Potem bo tudi beseda domovina imela svojo pravo vsebino.«

V programu slovesnosti na Menini je sodelovala Godba Zgornje Savinjske doline, Moški in ženski pevski zbor KD Bočna, učenke in učenci Osnovne šole Gornji Grad ter enota Slovenske vojske. Slavnostni dogodek je povezovala Alenka Mozgan.

 


<< Nazaj | Novice