Mali grad

Plamen Luči miru iz Betlehema z geslom »Ne boj se goreti!«

18.12.2019

 

Plamen Luči miru iz Betlehema z geslom »Ne boj se goreti!«Pred zadnjo letošnjo sejo Občinskega sveta Občine Kamnik so kamniški skavti, tako kot že nekaj let zapored, prinesli plamen Luči miru iz Betlehema. Župan Matej Slapar jih je skupaj z članicami in člani Občinskega sveta Občine Kamnik sprejel v 1. nadstropju občinske stavbe. Najmlajši svetnik Žan Potočnik je skupaj z županom Matejem Slaparjem prevzel plamen Luči miru. 

Luč miru iz Betlehema je mednarodna dobrodelna akcija, ki je razširjena po celotni Evropi, k nam pa prihaja že sedemindvajseto leto zapored. Nosilec akcije je Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, partnerske organizacije pa Zveza tabornikov Slovenije - nacionalna skavtska organizacija, Zveza bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov ter člani Slovenske zamejske skavtske organizacije. Plamen Luči miru oznanja veselo sporočilo miru, povezanosti med narodi, sprejemanje različnosti. Letošnje geslo je »Ne boj se goreti!« Poslanica govori o našem poslanstvu širjenja svetlobe in ljubezni, ki sta rešitev za vsakega človeka, ne glede na strah, ki je prisoten v nas. Svetlobo (Luči miru iz Betlehema) potrebujemo, da lahko vidimo stvari in ljudi v pravi, polni podobi – brez nje lahko spoznavamo le delno, na pol. Na podoben način v odnosih deluje ljubezen: daje tisto svetlobo, ki je potrebna, da v bližnjem ne vidimo več nasprotnika, temveč prepoznamo brata oziroma sestro.

Tako kot vsako leto pa so kamniški skavti poleg plamena zbranim prenesli tudi letošnjo poslanico, ki pa se glasi: »Luč je tu. Čaka, da jo ponudim bližnjemu in z njenim plamenom zanetim mir. Vendar se bojim … Česa se bojiš? Strah me je, da moj plamen ni dovolj velik in jaz nisem dovolj dober, da ga ponudim drugim. Kako naj jim stopim naproti, ne da bi me odrinili od sebe? Kaj, če zaradi mene zavrnejo plamen in mir, ki ju prinašam? Res je, da nikoli ne boš dovolj dober za vse. A zakaj bi te to ustavilo? Kako naj bi me ne ustavilo? Nikoli ne moreš ugajati vsem, a zame boš vselej dovolj dober, ker te imam rad. Ko to sprejmeš in v svetlobi plamena pogledaš sočloveka, vidiš, da je tvoj brat in ne nasprotnik, tvoja sestra in ne sovražnica. Naj potem še gorim? Vedno. Samo z lučjo lahko preženeš temo in samo z ljubeznijo lahko prižgeš mir. Ne boj se goreti!«

Župan Matej Slapar se jim je zahvalil za pozornost in to, da se vsako leto spomnijo tudi na to, da našim občankam in občanom prinesejo plamen Luči miru.

Plamen Luči miru iz Betlehema je v prostorih Občine Kamnik na voljo občankam in občanom, in sicer v času uradnih ur, v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.


<< Nazaj | Novice