Mali grad

Pevci Kvarteta Krt s pesmijo počastili praznovanje 115-letnice Češke koče in odprtje spominskega parka slovensko-češkega prijateljstva

30.07.2015

 

V četrtek, 23. julija 2015, smo se na hitro odzvali povabilu občine Jezersko ob praznovanju 115-letnice Češke koče, kjer smo s pesmijo počastili odprtje spominskega parka slovensko-češkega prijateljstva in začetek praznovanja.

V ta namen smo na hitro morali harmonizirati in se tudi naučiti češko himno, ki so jo češki gostje, še posebej pa najboljši češki alpinist Radek Jaroš (edini, ki se je povzpel na vseh 14 osemtisočakov, in 15. alpinist na svetu, ki mu je to uspelo) in njegova izbranka sprejeli z vidnim odobravanjem. Veliko zadovoljstvo nad našo izvedbo glasbenega programa pa nam je izkazal tudi bodoči slovenski veleposlanik na češkem, gospod Leon Marc in nas že povabil k sodelovanju.

Pobudniki za zgraditev Češke koče na Spodnjih Ravneh so bili prav Čehi, ki so po naključju odkrili ta čarobni kotiček Slovenije. Naredili so veliko turistično ponudbo in oglaševanje in s tem pripomogli k velikemu slovensko – češkemu prijateljevanju. Kočo so začeli postavljati v mesecu juniju 1899 leta. Načrt zanjo je prispeval češki arhitekt J.Podhajsky – član češke podružnice Slovenskega planinskega društva v Pragi. Celotno gradbeno delo so opravili domači mojstri pod budnim očesom F. Kocbeka. Koča je zasijala v vsej svoji luči na začetku sezone leta 1900. Blagoslovil jo je veliki slovenski planinec in duhovnik, Jakob Aljaž. Češki ljubitelji planin so tako postavili Jezersko na svoj zemljevid turističnih krajev; zgradil se je Hotel Casino in domačini so začeli gostom najprej ponujati sobe, pozneje pa tudi penzione neštetim obiskovalcem.

Tako se planinsko prijateljstvo na Jezerskem dogaja že 115 let; tudi pobuda praznovanja je tokrat prišla s češke strani. Pobudnik in motor tega češko-slovenskega sodelovanja pa je neumorni gospod Ladislav Jirasek, ki se že dolga desetletja vrača v kraj in obiskuje slovenske gore in znatno pripomore k ponudbi in oglaševanju Slovenije na Češkem.

Češka koča na Spodnjih Ravneh (1542m) je tudi edina planinska koča pri nas, ki vse do danes ni spremenila svoje prvotne podobe. Skrb zanjo je prevzelo Planinsko društvo Jezersko ob izdatni podpori občine Jezersko in seveda vseh jezerjanov. "Mi kot Jezerjani čutimo, da je tu izziv in možnosti naše turistične destinacije, ki jih lahko izkoristimo. Čehi ogromno hodijo v slovenske hribe,so zelo zagnani in dobri hribovci. Tu so postavili kočo in zdaj hodimo drug drugemu naproti v skupnem sodelovanju", je dejal Drejc Karničar. 

Besedilo in fotografiji: Dominik Krt


<< Nazaj | Novice