Mali grad

Petra Prevca spodbujali tudi kamniški navijači

19.01.2016

 

Od sobote 16. februarja 2016 ima Slovenija četrtega svetovnega prvaka v smučarskih skokih oziroma drugega prvaka na letalnici, po zmagoslavju Robija Kranjca v Vikersundu na Norveškem leta 2012.  Kamničani smo lahko še posebej ponosni na rojaka Roka Benkoviča, ki je postal svetovni prvak na mali skakalnici v Obersdorfu leta 2005 in se ponaša tudi z bronasto medaljo na ekipni tekmi. Prvi svetovni prvak iz Slovenije pa je postal Franci Petek leta 1991.

Petra Prevca spodbujali tudi kamniški navijači

Kamničani smo v preteklosti imeli v reprezentanci tudi Matjaža Kladnika, sedanji reprezentant pa je Matjaž Pungertar, ki skače za Smučarsko skakalni klub Mengeš, kakor tudi mladi Domžalčan Anže Lanišek. V Mengšu je skakalni center, ki privablja mlade tudi iz občine Kamnik in okolice. Predsednik SSK Mengeš pa prihaja iz Šmarce in sicer Matija Šarc, ki vodi klub od leta 2007.  

Glede na uspehe naših orlov na čelu z izjemnim Petrom Prevcem ni čudno, da se je na Svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu zbrala velika množica slovenskih navijačev in tudi mnogi iz Kamnika in okolice.

Tekma na Kulmu je potekala pred okoli 25.000 gledalci. Med nastopi naših predstavnikov so zaplapolale slovenske in tudi kamniške zastave, med gledalci pa je završalo. Kljub neugodnim razmeram, zaradi novo zapadlega snega in vetra, je tekmovalni žiriji uspelo izpeljati eno serijo, skupno tri. Zmagovalec in svetovni prvak je postal Peter Prevc, ki je ta dan postavil tudi rekord skakalnice z 244 metri. Pri tem je doskočil v soliden telemark, kar je pri tej dolžini, hitrostih in silah, ki nastopijo pri doskoku, praktično nemogoče.  Pasti novozapadlega snega sta občutila tudi Norvežana, podprvak K. Gangnes v poizkusni seriji, na tekmovanju pa J. A. Forfang.

Peter Prevc je pokazal izjemen pogum in poletel v dno skakalnice, kljub slabi izkušnji iz Obersdorfa leta 2012, ko je pri podobnem podvigu padel in si poškodoval ramo. Tedaj je Slovenija slavila zgodovinsko prvo zmago na letalnici, kljub padcu Petra.

Posebej smo bili veseli, da smo tekmo lahko spremljali z očetom Petra Prevca – Božidarjem in njegovima stricema in delili veselje z njimi ob razglasitvi svetovnega prvaka za leto 2016. Med navijači iz Slovenije je zavladalo nepopisno veselje. Množica slovenskih zastav, igranje in petje himne ter ponos na našega junaka je bil izjemen dogodek, ki navijače ni pustil ravnodušne. Posebej velja pohvaliti naša izjemna trenerja G. Janusa in J. Grilca, ki sta našla čas za fotografiranje z navijači, kljub velikim obveznostim tudi po končani tekmi. Uspeh Slovenije so dopolnili še R. Kranjec, J. Tepeš in A. Lanišek.

Posebej je potrebno omeniti navijače drugih držav, ki so bili zelo spoštljivi do našega skakalnega asa, kar je bilo čutiti na vsakem koraku. Posebno mesto je potrebno nameniti tudi podprvaku K. Gangnesu. Funkcionarji pri Smučarski zvezi Norveške so se pritoževali glade ocen za slog P. Prevca. Kenneth Gangnes se je izkazal kot pravi športnik, ko je dejal«Ne, nisem izgubil zlata, ampak sem osvojil srebro, na kar sem zelo ponosen. Dobil sem, kar sem zaslužil.« Kako lepo bi bilo v naši družbi, če bi načela športa prenesli tudi na druga področja. Kdo je najboljši, je že naslednji dan ponovno dokazal Peter  Prevc na ekipni tekmi. Lepo je bilo biti Slovenec na Kulmu.   

Besedilo in fotografije: Jože Arko

   


<< Nazaj | Novice