Mali grad

Peto Perovanje v znamenju industrijske in tehnične dediščine

09.05.2015

 

Že tradicionalno, peto Perovanje, se je odvilo le dan za tem, ko je Perovo praznovalo 774. rojstni dan, ki ga krajanke in krajani praznujejo v počastitev prve pisne omembe kraja. Letos je bil krajevni praznik ali Perovanje, pod skrbnim organizacijskim vodstvom članov Športno-kulturnega društva Dober dan, Perovo, povezano z letom industrijske in tehnične dediščine, zato so ves kulturni, športni in družabni program, ki je bil resnično pester in bogat, primeren za vse generacije, tega dne odvil na tovarniških površinah Titana, s čimer je društvo prispevalo tudi k nizu dogodkov uspešnega kamniškega postindustrijskega projekta »Kam so šle vse fabrike.« Zbranim se je ob sklepnem delu Perovanja pridružil tudi župan Marjan Šarec.

Peter in zanimiv program Športno-kulturnega društva Dober dan, Perovo, je privabil lepo število obiskovalcev. Tovarna Titan d.d. je obiskovalcem odprla svoja vrata v proizvodne prostore in, stoletje staro, a v odlični kondiciji, elektrarno ter ponudila tudi hišni sejem. Tovarniška parkirišča so se spremenila v športna igrišča, tovarniško dvorišče pa v središče družabnih dogodkov. Poskrbljeno je bilo za družinske vragolije in zabavne igrice, dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik so pripravili igri Anja praznuje rojstni dan in Zvezdica zaspanka, odvijal se je tek za najmlajše in družinske ustvarjalne delavnice. Tudi za športnike se je našlo marsikaj. Člani Street Workout Kamnik se vedno znova radi udeležujejo takšnih in podobnih dogodkov, med obiskovalce širijo pozitivno energijo in s športnimi elementi, dih jemajočimi, vabijo nove člane v svoje vrste, obiskovalci so lahko izvedeli mnogo zanimivega o triatlonu, predstavil se je Triatlonski klub UTRIP, pomerili pa so se tudi v košarki, nogometu in badmintonu.

Praznično dogajanje se je odvijalo preko celega dne, pika na i Perovanja pa je bil prav gotovo osrednji kulturni program prireditve, kjer se je zbranim, kot že rečeno, pridružil tudi župan Marjan Šarec.

Častni občan Občine Kamnik Janez Majcenovič se je ob sklepnem delu Perovanja spomnil na kamniške spomenike, ki so vredni vsega spoštovanja in se spominil na tiste, katerim so spomeniki postavljeni.

S historičnim nagovorom je zbrane pozdravil tudi Marko Kumer, ki je v imenu Medobčinskega muzeja Kamnik povedal nekaj besed o sami tovarni Titan, o kateri govori tudi njegova razstava »Kam so šle vse fabrike?«, ki si jo lahko ogledate na gradu Zaprice.

Župan Marjan Šarec pa ni ostal ravnodušen nad programom letošnjega Perovanja. Kot je dejal, je glavno vodilo Perovanja druženje in povezovanje, ki smo mu bili priča tekom celega dne. »Zahvala za uspešen perovski dan pa gre vsem organizatorjem, ki se srčno trudijo in pripravljajo dogodek, ki ostane nepozaben prav vsem nam,« je med drugim povedal še župan in vse pozdravil v upanju, da se drugo leto ponovno vidimo.

Za kulturno popestritev sklepnega dela so poskrbele pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Odmev Kamnik, zbor je svojo uspešno pevsko zgodbo začel pisati prav v tovarni Titan, in znana slovenska talentka Manca Berlec. Andrej Rozman – Roza je ostal neposreden in s pripovedovanjem zabaval ter nasmejal prav vse. Ob sklepnem delu so nam članice društva »Šola zdravja« na zabaven način prikazale telovadne elemente, zbrani pa so se nato še odpravili na ogled proizvodnega obrata Titan d.d.. Za vezno besedo je poskrbela Marta Zabret.


<< Nazaj | Novice