Mali grad

Petkovo neurje v občini Kamnik povzročilo več udarov strel

12.08.2013

 

V petek so se že v dopoldanskem času pričele aktivnosti vseh služb za zaščito in reševanje. Občinski štab Civilne zaščite (OšCZ) je že ob 11. uri odredil pripravljenost in spremljanje razmer za vse gasilske enote v Gasilski zvezi Kamnik ter za pogodbena gradbena podjetja (Komunala Kamnik in Žurbi Team). 

Močan veter z dežjem in udari strel so območje občine Kamnik zajele med 15.30 in 16.30 uro. V tem času je bil za osrednjo Slovenijo razglašen oranžni alarm.

Ob 16.57 uri smo bili na občinskem štabu Civilne zaščite obveščeni o podrtem znaku na Usnjarski ulici. Takoj za tem je bilo odrejeno pregledovanje vseh občinskih cest na celotnem območju občine Kamnik, zato sta dve skupine preglednikov komunale odšli na teren. Pregledniki cest so poročali, da je bilo podrtih nekaj manjših dreves, vejevje je padlo na vozišče itd. Intervencija zaradi podrtih dreves je bila potrebna le v Stolniku in Špitaliču, kjer so delavci Komunalnega podjetja Kamnik d.d. drevesa požagali in odstranili.

Ob 20.48 uri je bila prijavljena intervencija o požaru zaradi udara strele na Kamniškem vrhu, in sicer pod vrhom planine Osredek. Na kraj so odšli prostovoljni gasilci PGD Kamnik in PGD Kamniška Bistrica, ki so pogasili podtalni gozdni požar na manjši površini, na zelo težko dostopnem terenu. Intervencija je bila zaključena ob 1.15 uri.

Ob 1.27 uri je bila prijavljena intervencija o požaru zaradi udara strele na Veliki planini, 500 metrov od zgornje postaje nihalke na oddaljenem, težko dostopnem terenu. Zaradi udara strele je zagorel gozd in grmičevje na površini 100 kvadratnih metrov. Na kraj so odšli prostovoljni gasilci PGD Kamnik, PGD Kamniška Bistrica, PGD Sela ter člani DGRS Kamnik. V času intervencije so bili aktivirani tudi gasilci PGD Duplica. Intervencija je bila zaključena ob 5. uri.

Vsem sodelujočim se občinski štab Civilne zaščite iskreno zahvaljuje za požrtvovalno in nesebično delo, ki so ga opravili, saj je potrebno poudariti, da sta bili intervenciji zaradi zelo težko dostopnega  terena zelo zahtevni in naporni.


<< Nazaj | Novice