Mali grad

Peti kamniški portret iz zraka

13.08.2011

 

Fotograf Primož Hieng je v Samčevem predoru v Kamniku pripravil že peto fotografsko razstavo z naslovom Kamnik – portret iz zraka. Razstavo je odprl župan Marjan Šarec in umetniku zaželel še veliko ustvarjalnosti in veselja pri njegovem delu.  

 

Razstava pa bo na ogled do 28. avgusta vsak dan od 8. do 21. ure. Ponovili jo bodo v času 41. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine od 8. do 11. septembra 2011.

Poleg novih pogledov na Kamnik, Sv. Primoža in Veliko planino so na razstavi na ogled še posnetki nekaterih drugih slovenskih mest, pokrajine in Sečoveljskih solin iz ptičje perspektive. Obiskovalci razstave na prostem si boste lahko ogledali še fotografije Kranja in središča Ljubljane, posnetke iz šenčurske, mengeške, domžalske in komendske občine, posebnost razstave pa so še fotografije, ki so nastale na poletu po dolini reke Krke od njenega izvira do izliva v reko Savo.

Fotografije so nastale v letih od 2005 do 2011 iz helikopterja Letalske policijske enote, pri izvedbi fotografiranja iz zraka pa je sodelovalo kar sedem pilotov LPE.

Zamisel za postavitev fotografske razstave v Samčevem se je avtorju porodila leta 2005, ko je želel oživiti puste stene prehoda med Glavnim trgom in Šutno v Kamniku. Izvedbo je omogočilo tiskanje fotografij na posebno vodoodporno folijo, tako da so fotografije na ogled tudi v dežju. Že leta 2005 je fotograf Primož Hieng predstavil središče Kamnika na fotografijah velikega formata, z leti pa je vsebino razstave nadgrajeval s posnetki celotne kamniške občine.

 

Letošnja razstava v Samčevem predoru, ki ga je po letnici nastanka avtor simbolično poimenoval Razstavišče 1882, predstavlja pregled Hiengovega fotografiranja iz zraka v zadnjih šestih letih. Avtor se s temi fotografijami predstavlja tudi na domačih in tujih razstavah, kjer je do zdaj prejel prek 60 nagrad in priznanj. Do zdaj je izdal tri monografije s fotografijami iz ptičje perspektive: Nad kavedini Sečoveljskih solin (2008), Kamnik – portret iz zraka (2010) in Domžale – med nebom in zemljo (2011), jeseni pa bo izšla še knjiga Pod nebesi Kamniških planin s slikami Sv. Primoža, Velike, Male in Gojške planine ter Kamniških Alp, ki so bile prav tako posnete iz zraka v letih 2008 do 2011.

Primož Hieng je za svoje fotografsko ustvarjanje leta 2006 prejel Posebno priznanje Občine Kamnik za novinarske in fotografske dosežke, letos pa Zlato priznanje Občine Kamnik za izjemen fotografski opus o Kamniku in širši prispevek k promociji občine Kamnik.

Besedilo: Primož Hieng
Fotografije: Primož Hieng in Matjaž Jug


<< Nazaj | Novice