Mali grad

Peter Zupančič na cestni dirki trpel kot še nikoli, Krajnc osvojil Črni Vrh, Hribovšek brskal po blatu za verigo

25.08.2014

 

Peter Zupančič na cestni dirki trpel kot še nikoli

Za Petrom Zupančičem, ki se seveda najbolje znajde na gorskem kolesu, je cestna dirka na mladinskih olimpijskih igrah na Kitajskem. Slovenske barve sta branila skupaj s cestnim kolesarjem Jonom Božičem, vendar na koncu končala bolj pri repu razpredelnice. Božič je bil 45., Zupančič 52., po petih disciplinah pa sta osvojila skupno 18. mesto. Peter iz Nanjinga sporoča, da tako kot na cestni dirki, ni trpel še nikoli.

»Cestna dirka je bila res težka. Mislim, da še nikoli nisem tako trpel. Že start je bil skoraj kot pri krosu na polno, nato pa skozi celo tekmo skoki in pobegi. Srčni utrip je bil celo dirko na maksimalnem. z Jonom sva imela načrt, da bi skoke pokrivala, kolikor bi se dalo, a sam takšnega načina dirkanja nisem navajen in sem bil po prvem krogu od treh že "mrtev". V drugem krogu mi je Jon rekel, naj pomagam na izmenah, da ujamemo ubežnike, saj se je dogovoril še z nekaj drugimi, a je načrt kmalu splaval po vodi, saj se je spredaj kmalu naredila luknja, nato pa je bil takoj hupser, kjer je šlo spet na polno, sam pa sem bil preveč utrujen, da bi lahko sledil še eni spremembi ritma. Nato sem solo nadaljeval do cilja še dober krog. Seveda sem nad svojo vožnjo razočaran, saj sem vedel, da se sicer na vrh ne morem povzpeti, sem pa hotel bolj pomagati Jonu za dobro uvrstitev. Vidi se, da takšnega načina dirkanja nisem vajen in lahko rečem, da mi je bila tekma na cesti mnogo težja kot kros,« je dogajanje na cestni dirki opisal edini gorski kolesar med slovenskimi predstavniki na olimpijskih igrah mladih. Peter je v teh dneh nastopil v eliminatorju, olimpijskemu krosu in na cestni dirki – ta je bila obvezna za vse.

Na cestni dirki pa je odlično nastopila Katja Jeretina, ki je prisprintala do četrtega mesta. Njena kolegica Anita Žnidaršič je bila 34., slovenki pa sta tekmovanje končali na 15. mestu. Zadnjič so se slovenski kolesarji predstavili na ekipni mešani tekmi, na kateri so nastopili Anita Žnidaršič in Peter Zupančič na gorskem ter Jon Božič in Katja Jeretina na cestnem kolesu. Osvojili so 15. mesto.

Krajnc osvojil Črni Vrh, Hribovšek brskal po blatu za verigo

Črni Vrh nad Idrijo je v soboto gostil zadnjo tekmo slovenskega pokala v gorsko-kolesarskem olimpijskemu krosu in predzadnjo pokala mladih. Tekmovalci so se na progi morali spopasti tudi z dežjem, ki je progo pošteno namočil, a to tekmovalcev in tekmovalk ni zmotilo. Člani Calcit Bike Teama so bili znova odlični. Gregor Krajnc je osvojil absolutno prvo mesto in med mlajšimi člani, za njim je končal njegov klubski kolega Boštjan Hribovšek, ki je bil po prvem krogu v vodstvu, nato pa po težavah z verigo izgubil prvo mesto, a se vrnil in slavil v elite kategoriji.

Grega in Boštjan sta v tej sezoni res izjemna na vsaki dirki. Vse od prve preizkušnje, kratkega Mekinjskega krosa, vozita drug za drugim in na teh mestih tudi končujeta. Grega je seveda poleg absolutne zmage osvojil prvo mesto med mlajšimi člani. Za njim sta končala Gregor Dimic in Mihael Lavrenčič. Boštjan pa je kljub težavam z verigo osvojil drugo mesto absolutno, sicer pa prvo v elite kategoriji, v kateri sta za njim končala Mitja Tancik in Jure Belak.

»Dobra dirka, malo blatna, tako da je bilo potrebno biti zbran na vseh delih. Startal sem dobro, bilo je dovolj časa za prehitevanje, tako da sem se prebil na prvo pozicijo. Z Boštjanom sva že po polovici kroga naredila manjšo prednost. V drugem delu kroga sem dvakrat zdrsnil in izgubil nekaj sekund, a sem kasneje dobil občutek in nadaljeval svoj tempo, katerega je Boštjan sledil. Z njegovo okvaro sem ostal sam, z lepo prednostjo v ospredju in jo zadržal do cilja. Hvala vsem navijačem,« je po novi zmagi na slovenskih tleh razložil Grega.

»Bilo je kar pestro. Ko sem prišel v Črni vrh je vse bolj in bolj deževalo. Po pravici povedano, sem se komaj zmotiviral za tekmo, še 45 minut pred startom sem sedel v avtu in gledal, kako močno dežuje. Potem sem si rekel: 'Ni kaj, ni prvič letos tako vreme, grem se pripravit in ogret, pa čeprav v dežju'. Ko so nas klicali na start je samo še rosilo. Prvi krog sem vozil previdno in za ogled proge. V vstopu v drugi krog sem videl, da bo dober dan, v hrib je šlo solidno, navzdol pa še bolje. Na žalost se mi je v tretjem krogu od sedmih snela veriga. Najprej sem poiskal verigo v blatu, potem pa opazil, da je samo ena polovica, druge pa ni. Rekel sem si, da malo pogledam v goro blata, drugače pa grem peš do cilja in odstopim. Skoraj sem že obupal, ko so švigali mimo tekmeci eden za drugim. A nato se zasveti v blatu kovinski člen. Yes, samo še upam, da ni kaj poškodovano, ketno napelem gor, 'poštukam', zavrtim pedala - to je to, gremo naprej. Vedel sem, da imam dober dan, da lahko veliko nadoknadim in sem šel v lov. Na koncu mi je malo zmanjkalo do prvega mladinca, nevem koliko je bil pa Grega časovno spredaj. Z vožnjo sem zadovoljen, zaključek slovenskega pokala z vsemi možnimi točkami v elite kategoriji pa tudi ni slabo,« pa je pravo pustolovščino opisal Boštjan.

Prvi so se s starta pognali amaterji, veterani in ženske, seveda tudi z udeležbo Calcitovcev. Pri amaterjih je drugo mesto osvojil Mohor Vrhovnik, tretjega pa Martin Korošec. Med veterani 1 je zmagal Uroš Mikelj. Pri veteranih 3 je na drugo stopničko zmagovalnega odra stopil Bojan Kemperl.

V ženski konkurenci je do prvega mesta prikolesarila Tina Perše, ki pa je bila žal edina na startu. Enako velja za veteranke, kjer je zmagala Mira Kranjec Žagar.

Vnovič pa so se odlično odrezali mladi kolesarji Calcit Bike Teama. Jan Boltar je bil drugi v kategoriji do 9 let, pri dečkih do 7 let je zmagal Jaka Tominšek, Nal Auer je bil tretji, pri deklicah pa je bila Ana Inkret druga. Žan Pahor je bil najhitrejši v kategoriji do 11 let, Hana Kranjec Žagar pri deklicah, Matic Krajnec Žagar pa je slavil med dečki do 13 let. Nika Dečman je dirko deklic do 15 let končala na drugem mestu. Razred zase sta bili tudi mladinki, Eva Jagodič je končala pred Katjo Kranjec.

Besedilo: PR Calcit Bike Team
Fotografije: Frane Kranjec


<< Nazaj | Novice