Mali grad

Pestro obarvan konec tedna v klubu Calcit Volleyball

15.12.2013

 

Slovo od leta zmaga z dobro igro

Še do prejšnjega kroga so bile odbojkarice druge ekipe Calcit Volleyballa v 2. DOL zahod med ekipami, ki so bile na dnu prvenstvene lestvice, toda z zmago v Grosuplju ter petkovo na zadnji tekmi prvega dela prvenstva proti ekipi Mladi Jesenice s 3:1 (-22, 11, 22, 12), so z dvanajstimi točkami na šestem mestu. Kamničanke bodo s prvenstvom nadaljevale 11. kroga, ko bodo gostile Novo mesto.

Čeprav so Kamničanke tekmo proti Jeseničankam začele dobro in bile pred zmago, saj so vodile z 19:13, so v končnici popolnoma popustile, kar so gostje izkoristile in slavile v uvodnem nizu. Toda padec v končnici uvodnega niza je bil tudi edini, ki se je mladim odbojkaricam Calcita včeraj zgodil v dvorani OŠ Stranje. Drugi niz je zaznamovalo dobro serviranje Kamničank, servis pa so nadgradile še z dobrim blokom in obrambo, kar je več kot zadostovalo za prepričljivo zmago v nizu. Tretji niz so Kamničanke vseskozi vodile, za krajše trenutke tudi popuščale, vseeno pa niz varno pripeljale do končne zmage. Četrti niz so se gostje še nekako upirale do prvega tehničnega odmora, potem pa je bila na igrišču samo še domača ekipa, ki je s tem zasluženo osvojila tri točke.

»Po dobrem mesecu dni smo končno spet zaigrali tako, kot znamo. Pohvali bi Hano Mavrič, ki je igrala dobro, predvsem pa se je izkazala z odličnim sprejemom, ne moremo pa mimo Maje, ki je spet igrala zelo dobro. Po prvem delu prvenstva sem računal na kakšno točko več, konkurenca me je nekoliko presenetila, me pa veseli, da smo v zadnjih dveh krogih zmagali, ker smo bili že v nezavidljivem položaju,« je bil končno z igro svojih varovank zadovoljen Franci Obolnar.

Za Calcit Volleyball II so igrale: Maja Forštnarič, Adelisa Rujovič, Klara Kregar, Neža Repnik, Tina Novak, Hana Mavrič, Neli Šubelj, Ana Špoljarič, Sanja Manojlović, Sara Bobek, Tjaša Gadža in Sara Petek.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Tine Forštnarič

S težavami le v tretjem nizu

Druga moška ekipa Calcit Volleyballa je na svoji zadnji tekmi prvega dela prvenstva v dvorani OŠ Stranje s 3:0 (14, 18, 25) premagala še Sip Šempeter, kar je njena šesta zmaga v letošnji sezoni. Z dvajsetimi točkami so trenutno na tretjem mestu, v primeru poraza Astec Triglava na derbiju v Logatcu pa so varovanci Gregorja Hribarja celo drugi. Drugi del sezone se bo začel 11. januarja.

Kamničani so svojo zadnjo letošnjo tekmo začeli odlično, saj so si že do prvega tehničnega odmora priigrali visoko prednost, ki so jo brez večjih težav držali do konca niza. Do izraza je prišla njihova prednost v višini. Podoben potek tekme je bil tudi v drugem nizu, vendar so v njem v končnici popustili, tako da so gostje dosegli štiri točke zapored. Kljub temu so tudi ta niz prepričljivo dobili, toda z nezbrano igro so nadaljevali tudi v tretjem nizu. Predvsem so veliko napak naredili na sprejemu, tako da so Šempetrčani Kamničanom pobegnili že za pet točk, toda v končnici niza so z nekoliko bolj borbeno in z manj napakami na sprejemu, le s težavo dobili tudi ta niz in s tem tudi tekmo.

Za Calcit Volleyball II so ves čas igrali Rok Kočevar na mestu organizatorja igre, na korektorju je Timotej Ratek, na mestu blokerjev Grega Ratek in Jernej Jurič, sprejemalec Žan Bezjak in prosti igralec Metod Golob. Edina menjava je bila na začetku tretjega niza, ko je Ervina Žveplana na sprejemu, zamenjal Nejc Močnik.

»Kljub dobremu izidu in zmago se nam je danes poznalo, da smo nastopili brez Nejca Smrekarja, ki je bil z ekipo dečkov na turnirju male odbojke ter predvsem to, da smo cel teden slabo trenirali. Žal sta nam odpadla dva treninga, enega pa smo morali prestaviti. Toda na koncu so tri točke vendarle najvažnejše, z njimi pa smo ostali v vrhu prvenstvene lestvice,« je po šesti zmagi v letošnji sezoni 3. DOL moški povedal Gregor Hribar, trener Calcit Volleyballa II.

Besedilo: Miha Štamcar

Sobočani tokrat vrnili Kamničanom

Na zadnji tekmi 14. kroga 1. DOL moški so na derbiju slavili odbojkarji Panvite Pomgrada, ki so bili bolj zbrani in zasluženo premagali domači Calcit Volleyball. Navkljub porazu so Kamničani na prvenstveni lestvici ostali na drugem mestu, že v sredo pa bodo v svoji dvorani na povratni tekmi šestnajstine finala, ob 20. uri, gostili avstrijski Amstetten, v 15. krogu domačega prvenstva pa jih prihodnjo soboto čaka dvoboj s Šoštanjem Topolšico.

Calcit Volleyball – Panvita Pomgrad 1:3 (-22, 20, -23, -22)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 120 gledalcev. Sodnika: Štumfelj in Skudnik (oba Mežica).

Calcit Volleyball: Hribar – libero1, Novljan, T. Štern 1, Kvas, Pokeršnik 18, Ribič – libero2, Štembergar Zupan 9, Brus 11, Hrast 2, Stavbar 4, Kotnik 14, Ž. Štern 4. Trener: Marko Brumen.

Panvita Pomgrad: Ajlec, Pavlovič 7, Pelemiš 15, Čolović 3, Vrabl – libero, Miličevič, Flisar 5, Topovšek, Bogožalec 27, Tot 11, Grabar, Drvarič. Trener: Dejan Fujs.

Oba trenerja, Marko Brumen na klopi Calcit Volleyballa in Dejan Fujs na klopi Panvite Pomgrada, sta na derbiju štirinajstega kroga lahko računala na vse igralce, kar je dvoboju do tega kroga drugo in tretjeuvrščene ekipe prvenstva dalo dodatno draž. Kamničani so dvoboj s Sobočani začeli z Martinom Hrastom, Andrejem Štembergar Zupanom, Domnom Kotnikom, Žanom Novljanom, Borisom Brusom, Tončkom Šternom in Klemnom Hribarjem na mestu prostega igralca, na drugi strani mreže pa so gostje igrali v svoji standardni zasedbi, se pravi z Ivanom Čolovićem, Dejanom Pelemišem, Andrejem Totom, Urošem Pavlovičem, Gorazdom Flisarjem, Aljošo Bogožalcem in prostim igralcem Tinom Vrablom. Z razigranim Bogožalcem, ki je pred leti nosil tudi dres Calcita in ob boljšem bloku so soboški odbojkarji na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo štirih točk. Pri zaostanku treh točk (8:11) se je Brumen odločil za menjavo na mestu korektorja in v igro poslal Danijela Pokeršnika, enega od junakov sredine zmage Calcita na prvi tekmi šestnajstine finala pokala v Amstettnu. Vendar to še ni zaustavilo gostov, ki so na servis Andreja Tota povedli s 13:8, zato je Brumen vzel še polminutni odmor. A tudi to še ni zaustavilo gostov, ko so po bloku, po še enem odličnem servisu Tota, vodili že s 15:8. S sedmimi točkami prednosti pa so Sobočani odšli tudi na drugi tehnični odmor. Tudi z nekaj sreče so Kamničani z asom Andreja Štembergarja dosegli tri točke zapored, tako da je po polminutnem odmoru posegel še Dejan Fujs, ki se je zanj odločil še pri vodstvu njegove ekipe z 20:18, ko je bil na servisu Boris Brus. Očitno ob pravem trenutku, kajti naslednji servis Brusa je končal v mreži, Sobočani pa so si z blokom Uroša Pavloviča priigrali tri zaključne žoge za vodstvo z 1:0 v nizih. Izkoristili so drugo, tudi po nesporazuma v domači ekipi.

Medtem ko so gostje drugi niz nadaljevali brez sprememb v ekipi, je domači trener namesto Žana Novljana v igro poslal Jerneja Stavbarja, v ekipi pa je na mestu korektorja ostal Danijel Pokeršnik. Veliko bolj odločno so niz začeli domači odbojkarji, ki so na servis Jerneja Stavbarja in po bloku Domna Kotnika povedli s 7:3, takšna pa je bila tudi njihova prednost ob prvem tehničnem odmoru. Do drugega tehničnega odmora so se gostje domačim trikrat približali na dve točki zaostanka, vseeno pa so nanj Kamničani spet odšli s prednostjo štirih točk. Ko je naslednji napad kapetana gostov Andreja Tota končal v avtu, so domači odbojkarji še nekoliko lažje zadihali, še bolj pa po podobni napaki Gorazda Flisarja, saj so gostom pobegnili za šest točk (19:13). Toda po še enem bloku gostov je bilo njihovo vodstvo prepolovljeno (21:18), vendar do preobrata ni prišlo. Še več, Danijel Pokeršnik je z asom izkoristil prvo zaključno žogo za izenačenje v nizih.

Z odlično igro so kamniški odbojkarji nadaljevali tudi na začetku tretjega niza, ko je Boris Brus z asom poskrbel za vodstvo s 7:3, pred tem pa so Kamničani z blokom dvakrat zaustavili goste, rešili pa so tudi nekaj težkih žog v polju. Dejan Fujs, trener soboške ekipe je zato že pred prvim tehničnim odmorom, na katerem so Sobočani zaostajali za štiri točke, vzel polminutni odmor. Razigrani Kamničani so na servis Danijela Pokeršnika dosegli še dve točki in gostom pobegnili že za šest točk (10:4). Seveda se gostje niso predali in po lepi točki Andreja Tota, ki je z diagonalo zadel sam kot igrišča, se je za polminutni odmor odločil tudi Marko Brumen, kajti njegovi varovanci so vodili le še z dvema točkama prednosti (11:9). Toda po asu Ivana Čolovića so Sobočani zaostajali le še za točko, zato je Brumen na mestu sprejemalca Andreja Štembergar Zupana zamenjal z Žigo Šternom, na petnajsti točki pa sta bili ekipi že skupaj. V domači ekipi ob nekaj slabšem sprejemu tudi napad ni bil več tako učinkovit, medtem ko so gostje »pritiskali« s servisi. Na drugi tehnični odmor so vendarle s točko prednosti odšli domači odbojkarji, toda po bloku Tota so Sobočani povedli s 17:16 in Brumen je vzel še drugi polminutni odmor v tretjem nizu, hkrati pa je priložnost za igro dobil Tonček Štern. V končnico niza sta šli ekipi izenačeni (21:21), do prve zaključne žoge pa so po uspešnem »penalu« Uroša Pavloviča prišli odbojkarji Panvite, ko so jo po zaslugi Andreja Tota tudi izkoristili.

Četrti niz je domača ekipa na sprejemu nadaljevala z Domnom Kotnikom in Žigo Šternom, na korektorski položaj pa se je vrnil Danijel Pokeršnik. Toda po asu Aljoše Bogožalca je Kotnika zamenjal Štembergar Zupan, vendar se je Bogožalec izkazal s še enim odličnim servisom, Sobočani pa so povedli s 5:2, ob prvem tehničnem odmoru pa je bil zaostanek domače ekipe že štiri točke. Na mestu organizatorja igre je priložnost dobil Tine Kvas, toda igra Kamničanom ni in ni stekla, tako da so jim gostje pobegnili že za šest točk (11:5). Do drugega tehničnega odmora so se odbojkarji Calcita gostom približali na tri točke zaostanka, kar jim je še vlivalo upanje za preobrat, toda po še enem od številnih blokov soboške ekipe, je njihov zaostanek znašal štiri točke. Brumen je v igro vrnil Hrasta, ob močnem servisu Štembergar Zupana pa se je ob mreži najboljše znašel Brus in Panvita Pomgrad je vodila le še za dve točki (18:16). Po točki Stavbarja je polminutni odmor tokrat zahteval Dejan Fujs, kajti Kamničani so se Sobočanom približali na točko zaostanka (18:19) in obetala se je še ena zanimiva končnica. Toda po napaki Pokeršnika je polminutni odmor moral vzeti še Brumen, kajti Panvita je prišla do treh točk prednosti (22:19). To pa je bila prednost, ki je tako izkušena ekipa, kot je soboška, ni več izpustila iz rok. Nocoj so bili Sobočani pač bolšji.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »V tekmo smo šli tokrat preveč sproščeno. Prvi niz smo odigrali izredno slabo, pa tudi jaz imel srečne roke pri izbiri igralcev. Nato smo to popravili, gladko dobili drugi niz, v tretjem bili v priložnosti, da ga dobimo, a nismo zdržali, medtem ko smo se v zadnjem nizu mučili, vendar ne dovolj namučili. Moram reči, da vsi igralci niso bili vsi zbrani, saj nam je na tla padlo nekaj žog, ki so bile posledica nezbranosti. Tokrat si zmage nismo zaslužili, ker nismo dali vse od sebe. Ne morem govoriti o napadu, ker v napadu smo, kakršni smo, vem pa, da znamo za razred bolje igrati v obrambi in v tem elementu so nas naši obrambni igralci pustili na cedilu. Tudi v bloku smo bili danes neuspešni, na drugi strani pa so Sobočani izredno dobro izkoriščali naše pomanjkljivosti v bloku. Znali so najti naše najslabše blokerje in so to izkoriščali vso tekmo. Ves čas se mi je zdelo, da imajo nasprotniki deset centimetrov višji blok od našega.«

Dejan Fujs, trener Panvite Pomgrada: »Mislim, da smo danes zasluženo zmagali. Za razliko od nekaterih prejšnjih tekem smo od začetka do konca igrali brez velikih nihanj, še tista, ki so bila pa so bila veliko manjša, kot na prejšnjih tekmah. To je tudi pripeljalo do želenega izida. Kamničani so v določenih trenutkih preveč padli v igri in naredili preveč lastnih napak, kar se jim je na koncu poznalo na izidu. Odigrali smo težko, čvrsto tekmo in zasluženo zmagali.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Primož Mahkovec

Zdaj jim imajo že štirinajst zapored

Odbojkarice Calcit Volleyballa nadaljujejo z odličnimi predstavami v letošnji sezoni, saj so v devetem krogu ženske srednjeevropske lige s 3:0 premagale še Slavijo iz Bratislave. Naslednjo tekmo v srednjeevropski ligi bodo imele šele 11. januarja prihodnje leto, ko bodo gostovale v Budimpešti, vendar jih do konca leta čaka še povratna tekma v pokalu Challenge v Linzu ter 26. in 27. decembra še zaključni turnir pokala Slovenije.

Calcit Volleyball – Slavija 3:0 (18, 22, 19)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik.  100 gledalcev. Sodnika: Brlas in Rajković (oba Hrvaška).

Calcit Volleyball: E. Mori 2, Turnšek 17, Božič, Kavčič, Borko 5, Vrhovnik 7, Valenčič 14, N. Mori, Hribar – libero2, Jerala – libero 1, Charuk 9, Ščuka 1. Trener: Gašper Ribič.

Slavija Bratislava: Mitrengova 6, Hudecova 11, Svatošova, Smatanikova 1, Košova 9, Doležajova – libero, Rakošova 6, Pištelakova 3, Sikelova, Mikšikova, Szaboova 3, Doluda. Trener: Martin Hančik.

Ker so v četrtek, na prvi tekmi devetega kroga, odbojkarice Doprastava na domačem igrišču s 3:0 (16, 20, 19) premagale Vasas iz Budimpešte, so Kamničanke za zanesljivo uvrstitev na zaključni turnir najboljše četverice po rednem delu tekmovanja, v dvoboju s Slavijo iz Bratislavo potrebovale še eno zmago. Na prvi tekmi, pred dobrim mesecem dni so varovanke Gašperja Ribiča zmagale s 3:2, po tej tekmi pa so nanizale še dvanajst zmag zapored, na drugi strani mreže pa so Bratislavčanke v dozdajšnjih osmih krogih le dvakrat zmagale. Toda to nikakor ni pomenilo, da bodo kamniške odbojkarice proti aktualnim slovaškim prvakinjam imele lahko delo, kajti, kot vedno opozarja Gašper Ribič, se je treba na vsaki tekmi znova dokazovati. Da je temu res tako, je potrdil tudi uvod na tekmo z gostjami iz Bratislave, ki so jo Kamničanke začele z Evo Mori, Petro Vrhovnik, Saro Valenčič, Tamaro Borko, Lucy Charuk, Tjašo Turnšek in Meto Jeralo na mestu proste igralke. Gostje so po zaostanku treh točk (1:4) izkoristile nekaj slabši sprejem domače ekipe ter prišle do točke prednosti (6:5), toda ob dvema dobrima servisoma Turnškove, najbolj učinkovite igralke srednjeevropske lige, so domače odbojkarice na prvi tehnični odmor odšle z dvema točkama prednosti. Z asom Petre Vrhovnik pa je bilo že 11:7 in gostujoči trener Martin Hančič je vzel polminutni odmor. Toda po še eni točki Vrhovnikove, tokrat v napadalni akciji, so Kamničanke ob drugem tehničnem odmoru gostjam pobegnile že za pet točk. V nadaljevanju niza so se gostje Kamničankam enkrat še približale na dve točki zaostanka (16:19), vendar zmaga domače ekipe v prvem nizu ni bila niti enkrat vprašljiva. Potrdili sta jo Lucy Charuk z zadnjo točko v prvem nizu in Eva Mori, ki je z asom svoji ekipi priborila prvo zaključno žogo za vodstvo z 1:0 v nizih.

Drugi niz so Kamničanke nadaljevale v nespremenjeni zasedbi, pa tudi njihova igra je bila podobna kot v uvodnem nizu. Še naprej so »pritiskale« s servisi, dobro so delovale tudi v bloku v povezavi z obrambo in v napadu ter na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo treh točk. Takoj po tehničnem odmoru je Borkova, s svojim drugim blokom v drugem nizu prednost svoje ekipe povečala na štiri točke, ki pa je hitro splahnelo, saj so se jim gostje približale le na točko zaostanka (8:9), zato je Gašper Ribič vzel polminutni odmor. Vendar z njim še ni zaustavil serije zaporednih točk gostij, ki so z asom Dijane Mitragenove povedle za tri točke (12:9), po še enem polminutnem odmoru in napaki Turnškove pa je bilo že 13:9 za Slovakinje. Ribič je nato na mestu organizatorke igre Evo Mori zamenjal z Mojco Božič, vendar je bil ob drugem tehničnem odmoru zaostanek domače ekipe za gostjami iz Bratislave še vedno velik (13:16). Z dvema zaporednima točkama Valenčičeve, drugo je dosegla s servisom in blokom Mojce Božič pa so Kamničanke na šestnajsti točki izid izenačile. V končnici niza je pri izidu 18:18 prvič na tekmi na parket kamniške športne dvorane stopila še Lana Ščuka, po novi točki domače ekipe, tokrat Valenčičeve pa so Ribičeve varovanke v zaključek niza stopile z dvema točkama prednosti (21:19). Ob izenačenju na 22. točki se je v igro vrnila Vrhovnikova, Turnškova pa je »težko« žogo spremenila v točko za svojo ekipo, ki si je na ta način priigrala dve zaključni žogi za vodstvo z 2:0 v nizih. Izkoristile so že prvo, ko je bila v bloku uspešna Valenčičeva.

Tudi v tretji niz so odbojkarice Calcita krenile z zasedbo, ki je začela prva dva niza. Do sedme točke sta bili ekipi izenačeni, v najlepši točki na tekmi, ko sta obe ekipi rešili nekaj »težkih« žog, pa je svoji ekipi ob prvem tehničnem odmoru priborila Sara Valenčič. Ta točka je Kamničankam dala nov zagon, kajti gostje so le s težavo »prebijale« blok domače ekipe, tako da so njihovi napadi končali v avtu ali v mreži in pri zaostanku štirih točk (8:12) je Martin Hančik vzel polminutni odmor. Vendar z njim še ni zaustavil Kamničank, ki so po bloku Eve Mori na servis Tamare Borko prišle že do prednosti sedmih točk prednosti (15:8). Na drugi tehnični odmor v tretjem nizu so domače odbojkarice odšle z vodstvom petih točk, ki so jo bolj ali manj uspešno držale vse do končnice niza. Vanjo so šle z vodstvom 21:16, toda po dveh lasnih napakah Kamničank je Ribič vzel polminutni odmor. Ob pravem trenutku, kajti Vrhovnikova je svoji ekipi priborila servis, nato pa so Kamničanke po še eni lepi izmenjavi žog z obeh strani spet prišle do petih točk prednosti, kar jim je zagotavljajo še štirinajsto zaporedno zmago v letošnji sezoni. Potrdila jo je Sara Valenčič.

O premoči Kamničank, ki so v sicer lepi odbojkarski predstavi z obeh strani, govorijo tudi statistični podatki, saj so bile domače odbojkarice prav v vseh elementih igre boljše nasprotnice. Na sprejemu in v polju je blestela Meta Jerala, v bloku sta s po tremi bloki izstopali obe blokerki, Tamara Borko in Lucy Charuk, v napadu pa Tjaša Turnšek in Sara Valenčič.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Mislim, da sta tokrat obe ekipi prikazali dobro igro. Na obeh straneh so bile dolge izmenjave žog, iz katerih smo običajno šli iz njih mi kot zmagovalki in takšne točke dajo ekipi dodatno energijo. Dekleta so jo danes resnično potrebovale, saj so resnično že utrujene, kajti že nekaj časa igrajo v ritmu sreda-sobota, zato jim lahko še enkrat čestitamo, kako igrajo. Veseli me, da se igralke držijo dogovorov in ta taktični del nam dobro uspeva. Če bo šlo tako naprej, ima ta ekipa še lepo prihodnost.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Primož Mahkovec

 

 

 

 


<< Nazaj | Novice