Mali grad

Perreira nezaustavljiv za Hrvate, enajst blokov Štalekarja za zmago

30.09.2017

 

Perreira nezaustavljiv za Hrvate

Perreira nezaustavljiv za Hrvate, enajst blokov Štalekarja za zmagoOdbojkarji Calcit Volleyja so na turnirju srednjeevropske lige v avstrijskem Zwettlu prišli še do svoje druge zmage. Po včerajšnji zmagi nad Košicami iz Slovaške so danes premagali še aktualnega hrvaškega državnega prvaka, ekipo Mladost Ribola Kaštela s 3:0 (19, 26, 23). S 26-timi točkami je blestel kamniški korektor Maxson Pereira. V nedeljo bodo Kamničani ob 17. uri igrali še z domačo ekipo, Union Raiffeisen Waldviertel.

Calcit Volley – Mladost Ribola Kaštela  3:0 (19, 26, 23)

Zwettl – Športna dvorana Zwettl, 50 gledalcev, sodnika: Viktorini-Lisa,  Juraček (oba Slovaška).

Calcit Volley: Pereira 26, Hribar – libero, Golob – libero, Novljan 5, Ratek, Gil, Vidmar, Okroglič 6, Štalekar 7, Kvas, Lakner, Štembergar Zupan 14. Trener: Gašper Ribič.

Mladost Ribola Kaštela: Višić 5, Norman 9, Perić 7, Kulušić, Giljanović 8, Cikojević, Šestan 13, Pervan – libero, Ruiz 7, Ščerbakov. Trener: Ivan Rančić.

Kamničani so v Zwettlu ugnali še Mladost iz Kaštele, vendar so vanjo morali vložiti več truda kot dan pred tem v dvoboju s slovaškimi odbojkarji. Tokrat so imeli nekaj več težav na sprejemu, pa tudi blok ni bil tako visok kot dan prej, zato pa je bil v napadu nezaustavljiv Maxson Pereira, ki je ob 64-odstotni učinkovitosti dosegel kar 25 točk, ali nekaj več kot osem na niz, spet pa je bil v kamniški ekipi učinkovit kapetan Andrej Štembergar Zupan. 

Že začetek uvodnega niza je nakazoval, da kamniške odbojkarje danes čaka težja naloga na poti do novih treh točk. Hrvaški odbojkarji so namreč povedli s 4:0, tri točke prednosti pa so imeli ob prvem tehničnem odmoru. Toda z blokom Žana Novljana je na deveti točki sledilo prvo izenačenje, Štembergar Zupan in Pereira pa sta poskrbela za vodstvo z 11:9. Na šestnajsti točki je bilo nato še zadnje izenačenje v uvodnem nizu, do konca pa so v režiji Pereire in Novljana Kamničani prišli do zanesljive zmage.

V izenačenem drugem nizu si niti ena ekipa ni priigrala več kot dveh točk prednosti. Ob prvem tehničnem odmoru so za točko vodili odbojkarji Mladosti, ob drugem pa po treh zaporednih asih Pereire Kamničani za dve. Vendar se hrvaški odbojkarji niso predali, prvi so celo prišli do zaključne žoge za izenačenje v nizih, ki je bila tudi njihova edina, kar pa ni uspelo njim, je po zaslugi Pererie v tretjem poskusu uspelo slovenskim pokalnim zmagovalcem.

V tretjem nizu Mladost po prvem tehničnem odmoru povedla že za pet točk, ko jo je Filip Šestan z asom popeljal do vodstva z 9:4. Vodili so tudi še z 10:5, vendar sta Pereira in Štembergar Zupan s servisi Kamničane vrnila v igro. Na enajsti točki je po napaki hrvaške ekipe sledilo prvo izenačenje v tretjem nizu, pred vstopom v končnico pa je ekipa iz Kaštele z novim asom, tokrat Stipeta Perića povedla z 19:16. A tudi to ni bilo dovolj vsaj za častni niz hrvaških državnih prvakov, kajti po asu Štembergar Zupana je na dvajseti točki sledilo novo izenačenje, Pereira pa je poskrbel še za novo vodstvo Calcit Volleyja (21:20). V končnici so bili bolj zbrani kamniški odbojkarji, ki so po zaslugi Jureta Okrogliča prišli do prve zaključne žoge za končno zmago, po napaki Šestana so izkoristili drugo.

V petek je v drugi tekmi prvega kroga domači Union Raiffeisen Waldviertel s 3:0 (22, 21, 15) premagal Mladost Ribola Kaštelo.


Enajst blokov Štalekarja za zmago

Enajst blokov Štalekarja za zmagoOdbojkarji Calcit Volleyja so na prvi tekmi prvega turnirja srednjeevropske lige v avstrijskem Zwettlu premagali slovaško ekipo KDS-šport Košice s 3:0 (14, 19, 21), s kar enajstimi bloki se je izkazal Sašo Štalekar. V soboto bodo Kamničani ob 17. uri igrali z Mladostjo iz Kaštele, v nedeljo pa jih ob isti uri čaka še obračun z domačinom turnirja Union Raiffeisen Waldviertlom.

Calcit Volley – KDS-šport Košice  (14, 19, 21)

Zwettl – Športna dvorana Zwettl, gledalcev, sodnika: Haas (Avstrija), Milić (Hrvaška).

Calcit Volley: Pereira 13, Hribar – libero, Golob – libero, Novljan 6, Ratek, Gil, Vidmar , Okroglič 10, Štalekar 12, Kvas 1, Lakner, Štembergar Zupan 16. Trener: Gašper Ribič.

KDS-šport Košice: Vitko – libero, Smolej 2, Lamanec 11, Pizur 4, Šomplak, Bališin 1, Kasperkevič 2, Labik, Kopka 2, Jakubov 1, Haky - libero, Križ 6, Sopko 10 Tesarčik . Trener Richard Vlkolinksy.

Slovenski pokalni zmagovalci so imeli pred tekmo z lani tretjouvrščeno ekipo slovaškega prvenstva, ki letos prvič igra v srednjeevropski ligi, nemalo težav z boleznijo in poškodbami igralcev, vendar se je že na začetku sezone pokazalo, da ima trener Gašper Ribič na voljo dovolj kakovostnih igralcev.

Kamničani so tekmo začeli s Tinetom Kvasom, Juretom Okrogličem, Andrejem Štembergar Zupanom, Žanom Novljanom, Sašo Štalekarjem, Maxson Pereiro in Klemnom Hribarjem, na mestu prostega igralca. Do prvega tehničnega odmora so Ribičevi varovanci Slovakom pobegnili za tri točke, ob boljšem bloku, s tremi bloki se je izkazal predvsem Štalekar, pa so na drugi tehnični odmor odšli že z osmimi točkami prednosti. Calcitovce je v uvodnem nizu odlikoval tudi odličen sprejem, niz pa sta končala Okroglič in Štembergar Zupan.

Dobro so kamniški odbojkarji nadaljevali v drugem nizu, v katerem so še naprej držali sprejem, v napadu sta se razigrala Pereira in Štembergar Zupan, še naprej pa so bili v bloku previsoki za slovaške napadalce. Z asom Pereire in novim blokom Štalekarja so povedli že z 9:3. V nadaljevanju niza so se jim Slovaki približali na tri točke zaostanka (12:15), vendar je Kvas z blokom poskrbel za mirno nadaljevanje, saj so Kamničani po njegovi točki spet vodili s petimi točkami prednosti (17:12). Zadnjo točko v drugem nizu je prispeval Pereira.

Najbolj izenačen je bil tretji niz, v katerem je bil izid do 14:14 še izenačen, nato pa so kamniški odbojkarji izkoristili dve lastni napaki slovaške ekipe in blok Štembergar Zupana za vodstvo s 17:14. Patrik Lamanec in Martin Sopko sta sicer še poskrbela za znižanje izida (19:20), toda Pereira in odlični Štalekar s svojim enajstim blokom na tekmi sta Calcit Volleyju prinesla prve tri točke v letošnji srednjeevropski ligi.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice