Mali grad

Perovanje ob 770- letnici prve omembe Perovega

09.05.2011

 

Včeraj je minilo natanko 770 let od prve omembe imena Perovo v pisnem viru. 8. maja 1241 je bila v vasi Perovo blizu Kamnika (»in villa Peraw prope Stein«) izdana listina, s katero je Konrad iz Žovneka odstopil Herbordu s Turjaka nekatere desetine po Ribniški dolini. V počastitev visokega perovskega jubileja in želji, da bi obudili medgeneracijska druženja in sodelovanje med krajani Perovega ter želji po oživitvi družabnega družbenega dogajanja tudi v južnem delu Občine Kamnik, je potekala svečana perovska prireditev.

 

Soseska Zikove ulice (Perovo, Kamnik) je praznično zaživela ob 11. uri dopoldan. Pričelo se je z okraševanjem prizorišča z baloni, drugimi ustvarjalnimi delavnicami, športnimi aktivnostmi, na stojnicah so se predstavljali Šolski center Rudolfa Maista, Dom starejših občanov Kamnik, Agencija za turizem in podjetništvo Občine Kamnik, društvo Sožitje, Župnijski Karitas Kamnik in ILA- dotik ustvarjalnosti. Jutranji del prireditve je bil zelo živahen, pestro je bilo zlasti na športnem igrišču, kjer so se krajani tekmovalci merili v namiznem tenisu, nogometu, badmintonu in štafetnih igrah. Obiskovalcev prireditve je bilo vedno več, prizorišče je dodobra zaživelo. Na kotlovnici na Zikovi ulici je nastajal grafit s perovsko tematiko. Gasilci PGD Kamnik so prikazali potek pravilnega nudenja prve pomoči, tudi z uporabo defibrilatorja. Možno je bilo obiskati in si ogledati gasilski dom, vozila in drugo gasilsko opremo.

 

V popoldanskem času je organizatorjem in obiskovalcem prireditve ponagajal močan veter in dež. Perovljani se kljub temu niso dali in izpeljali velik del predvidenega kulturnega programa na odru. Na glavnem odru na Zikovi ulici so se s petjem, igranjem na glasbene instrumente, dramskimi igricami in drugim predstavljali domači krajani in s perovskimi krajani povezane institucije (Glasbena šola, društvo Sožitje, OŠ Toma Brejca ...). Program prireditve je povezovala Barbara Božič. Zgodaj popoldan se je razširila tudi pestrost ustvarjalnih delavnic za otroke, a so veter in dežne kaplje kmalu »odpihnile« ustvarjanje naših najmlajših in z njim branje pravljic pod krošnjami, eko obarvane igrice ...

 

Na športnem igrišču Zikove ulice je gozdar Miha po »hudi uri«, kot so nekateri poimenovali čas, ko je dogajanje na prizorišču skoraj povsem zamrlo in so se ljudje skrili v varna zavetja, posadil drevo in ga skupaj s krajani krstil. V neposredni bližini Zikove ulice, v Janežičevem drevoredu, je bila na ogled fotografska razstava Perovo nekoč in danes. Posnetke iz zraka fotografa in novinarja Primoža Hienga so dopolnile fotografije šmarskega fotografa Petra Nagliča. Obiskovalci so bili nad razstavo navdušeni, iskali so svoje domove, zastavljala so se jim številna vprašanja o Perovem. Kljub temu, da je veter z razstavnega plota popoldan snel vse fotografije, so žele radovedne poglede tudi kasneje, ko so počivale na tleh.

Ves čas dogodka je potekal dobrodelni srečelov. Vsaka srečka je bila dobitna, organizatorji so prodali vse srečke, izkupiček od srečelova pa bodo v sodelovanju z Župnijskim Karitasom Kamnik poklonili dvema socialno ogroženima družinama s Perovega. Dobitke za srečelov so prispevali številni dobrosrčni perovski pokrovitelji.

 

Na svečanem delu prireditve je obiskovalce dogodka pozdravil kamniški župan Marjan Šarec. »KS Perovo je zelo dejavna. Njeni krajani so izredno prizadevni. Ko so prišli prvič do mene z idejo, da bi pripravili Perovanje, so pokazali izredni žar, ki ga danes marsikje drugje manjka. Ekipa je sestavljena iz mladih ljudi in nekoliko starejših, skupaj pa tvorijo tisti tim, ki lahko pripravi in izpelje neko tako prireditev, čeprav je danes vreme slabše,« je krajane nagovoril župan Marjan Šarec. Podaril je, da si želi dobrega sodelovanja KS Perovo z Občino Kamnik, »ker če bomo delovali skupaj, če bomo povezani, bomo lahko praznovali še kakšno obletnico in tudi t.i. delovno zmago.« Marjan Šarec je čestital krajanom ob prazniku, jim zaželel prijetno praznovanje in izrazil željo, da bi vsi začutili tisto, kar je danes bistveno – »da pridemo iz svojih stanovanj, da se družimo, bolje spoznamo«.

 

Slavnostna govornika sta bila Perovljan Janez Majcenovič in častni občan Občine Kamnik dr. Niko Sadnikar, ki sta spregovorila o zgodovini Perovega. Sledila je slavnostna povorka od glavnega odra na Zikovi ulici po Janežičevem drevoredu do mostu čez Kamniško Bistrico, ki povezuje Spodnje z Zgornjim Perovim. Na čelu so korakale bobnarke, za njimi pa v taktu vsi udeleženci prireditve. Po zraku so leteli klobuki, udeleženci povorke so čutili in bili veseli, da so del velikega dogodka. Na sredini mostu, na točki, ki ločuje Spodnje od Zgornjega Perovega je sledil pozdrav 'graščakov' Boža Janežiča z graščine Perovo in Jurija Reščiča z graščine Zgornje Perovo. Graščaka sta stala vsak na »svoji« strani Perovega. Podpisala sta slavnostno listino v znak medsebojnega sodelovanja in prijateljstva obeh delov Perovega, nazdravila, nato pa se je prehod čez most odprl za vse krajane. Spodnji Perovljani so Zgornjim Perovljanom ob prehodu čez most poklonili torto velikanko, ki sta jo nato graščaka v parku ob Bistrici na Zgornjem Perovem razrezala in ponudila vsem udeležencem povorke. Perovljanke so goste pogostile tudi z domačimi dobrotami, ki so jih spekle prav za to priložnost in z domačim cvičkom.

Kamničani in Perovljani so bili nad Perovanjem navdušeni. Pozdravili so idejo organizatorjev, ki so se zelo potrudili in pripravili prireditev, ki jih v Občini Kamnik manjka. Dogodek so uspešno izpeljali, kljub temu, da jim je ponagajalo vreme. Perovljani so s prireditvijo dosegli svoj namen. Obeležili so 770 – letnico Perovega, povezali Spodnje z Zgornjim Perovim. Z domačo, kulturno, športno, ekološko, dobrodelno obarvano prireditvijo namenjeno vsem generacijam so prenesli družabno družbeno dogajanje v južni predel Občine Kamnik.

Dogodek je pripravilo deset krajanov Krajevne skupnosti Perovo oz. krajanov Spodnjega Perovega. Delo članov organizacijskega odbora za pripravo perovske prireditve 8. maja, nastopi krajanov, vseh, ki so sodelovali pri prireditvi, je bilo prostovoljno.

Besedilo: Katja Trotošek
Fotografije: Katja Trotošek in Matevž Skamen


<< Nazaj | Novice