Mali grad

Perovanje na kvadrat

20.05.2012

 

Popoldan se je župan Marjan Šarec udeležil Perovanja na kvadrat. Letos mineva že 771 let od prve omembe imena Perovo v pisnem viru, ko je bila v vasi Perovo (»in villa Peraw prope Stein«), blizu Kamnika, 8. maja 1241, izdana listina, s katero je Konrad iz Žovneka odstopil Herbordu s Turjaka nekatere desetine po Ribniški dolini.

Športno kulturno društvo Dober dan, Perovo je letos obljubo o ponovitvi dogajanja, dano na lanskem Perovanju, tudi izpolnilo. Ponovitev lanskoletne izkušnje so organizatorji oplemenitili z novimi izzivi, soseska Zikove ulice in ostala nova prizorišča pa so praznično zaživela ob 10. uri. Osnovnemu prizorišču in glavnemu odru športnemu igrišču na Zikovi ulici so dodali še nova perovska prizorišča in sicer, Grošanovo kmetijo, perovsko brv in Korenovo domačijo. Na vsakem prizorišču se je odvijal pester program.

Na športnem igrišču na Zikovi ulici je bilo zanimivo ob ustvarjalnih delavnicah, razgibano pri družabnih igrah ter športnih tekmovanjih, pestro pa tudi na Peroodru, kjer so se predstavili folklorna skupina OŠ Frana Albrehta, združeni pevski zbor OŠ Toma Brejca in Društva upokojencev Kamnik, Vrtec Zarja, Sožitje Kamnik ter Sožitje Mengeš.

Pri Grošanovi kmetiji smo bili priča zgodovinsko kulturnemu dogodku »Tu je Perovo« in se prepustili kulturnemu ter dramsko - glasbenemu programu dijakinj in dijakov ŠCRM Kamnik.

Pri perovski brvi smo se sprehodili po stopinjah perovskih peric, na otroškem igrišču ob brvi pa je Zavod Periferija poskrbel za predavanja o samopreskrbi in partnerskem kmetijstvu, glasbeno in kaligrafsko delavnico ter delavnico priprave veganskih namazov.

Na Korenovi domačiji, na Zgornjem Perovem, se je gnetla glina, v lončarski delavnici s Tatjano Hlačer pa so se razvijale kreativne ideje v izdelovanju izdelkov z glino.

Med gosti prireditve se je »sprehajal« tudi potujoči srečelov, kjer je bila vsaka srečka dobitna. Stojnice pa so vsekakor vabile poglede s svojimi izdelki, nastajal je zanimiv grafit, branje pod krošnjami dreves je vabil vse zainteresirane bralce, zbirale in menjavale so se najrazličnejše sličice, zbirali pa so se tudi odpadni plastični zamaški za Dejana. Plesa željni obiskovalci so se lahko preizkusili v »breakdancu«.

Po nastopu učenk in učencev Glasbene šole Kamnik je obiskovalce letošnjega Perovanja na kvadrat pozdravil župan Marjan Šarec, izrazil veselje ob ponovnem srečanju in poudaril, da so takšna druženja izredno pomembna za krepitev medsebojnih odnosov. Povedal je, »da se skozi različna življenjska obdobja preplet medsebojnih odnosov odraža v izoblikovanju naše osebnosti, kvaliteta teh odnosov, pa je vsekakor odvisna od socialnega okolja, torej družine, prijateljev in nazadnje tudi naše soseske« in »ravno tukaj, na tem prizorišču, ko nam današnja prizorišča krajšajo naš prosti čas, so organizatorji poskrbeli za kvalitetno, sproščeno in veselo dogajanje«. Ob tej priložnosti se je župan Marjan Šarec iskreno zahvalil vsem, ki so sodelovali pri projektu Perovanja na kvadrat, obiskovalcem pa zaželel še naprej sproščeno nadaljevanje dneva oziroma večera.

Glasbeno so večer obarvali Ansambel Grintovci in Vroča župa (Goran Završnik in Rok Kosec), dogajanje Perovanja na kvadrat pa se je zaključilo z ognjenim spektaklom.


<< Nazaj | Novice