Mali grad

Perovanje 2018 v duhu pravljičnih 777 let omembe kraja Perovo

03.05.2018

 

Perovanje 2018 v duhu pravljičnih 777 let omembe kraja PerovoPravljičnih 777 let je mimo, odkar se je prvič zapisalo ime kraja Perovo. Njemu v spomin bo Športno kulturno društvo Dober dan, Perovo poskrbelo za pravljično ubran praznični program. Zato prisrčno vabljeni v soboto, 5. maja 2018, od 15. do19. ure, v park ob Perovskem mostu.

Že tradicionalno osmo Perovanje bo tudi letos posvečeno povezovanju kamniških krajevnih skupnosti. Z Igrami brez meja bodo kamniške krajevne skupnosti športno, kulturno in družabno »gradile« mostove prijateljstva, z igro tek za vozom, nadgrajeno z motivom iz črtice Skodelica kave, pa se bodo tudi poklonile Cankarjevemu letu.

Spet bo ozaljšan Perovski most. Otroške risbice bodo zamenjale fotografije s pravljičnih (7) Perovanj in (7) novih reči na Perovem.

Kaj Perovanje je?

Perovanje ali Ta veseli peromajski dan je dan, ko Perovo praznuje svoj rojstni dan. V spomin na prvo omembo imena Perovo (in villa Perau prope Stein) v pisnem viru iz 8. maja 1241 in hkrati v želji, da nekdaj eno Perovo – Spodnje in Zgornje Perovo, zdaj »razseljeno« v dve krajevni skupnosti (Perovo in Novi trg), ostane povezano. Osem stoletij je Perovo klesalo današnjo podobo, na popotovanju skozi čas ni izgubilo starodavne duše, a se tudi ni izgubilo v preteklosti. Ni tudi povsem popustilo mestnim in novodobnim oblikovalcem prostora in načinu življenja. Ohranja klenost in ponos starodavnega vaškega naselja. Ohranja tudi svojo edinstveno posebnost: le korak loči tovarne, trgovine in lokale od kmetijskih in grajskih poslopij. In prav toliko visoke betonske hiše v nebo od travnikov in polj. Perovo, kjer se sodobno in starodavno razlagata na obeh bregovih Kamniške Bistrice, je kraj za prospekt raznolikosti.

Zato - naša Perovanja. Perovo prepletemo s kulturnimi, športnimi in družabnimi dogodki. Vedno se zberemo (tudi) ob Kamniški Bistrici, kjer si Zgornje in Spodnje Perovo v znak stoletne povezanosti podata roki in ob kateri leži kar nekaj kamniških krajevnih skupnosti!

Če želite vedeti in videti več o naših preteklih Perovanjih, vas prijazno vabimo na šilce perovanjskih utrinkov v društveno spletno gnezdo http://drustvo.kamnik-perovo.si/.

Perovanje, že osmo po vrsti, bo 5. maja 2018, od 15. do 19. ure, ob Perovskem mostu

Tudi letos bo Perovanje odeto pod plašč sobivanja krajev in ljudi s Kamniško Bistrico. Zato se bo praznični program praznovanja odvijal v središču kraja povezovanja - na bregovih Kamniške Bistrice, ob Perovskem mostu, ob priljubljeni sprehajalni poti in v ljubkem otroškem parku ter v neposredni bližini vadbenega igrišča kamniških uličnih telovadcev. V bližini gostoljubne Grošanove domačije,perovske hiše »odprtih vrat«. Po potrebi tudi hiša zavetja Perovanju, če se nad Perovo spravi huda ura.  Na parkovnih površinah bodo ustvarjalne delavnice, igrica, branje pod krošnjami, šahiranje z državno prvakinjo Inti, živa glasba ansambla Las Gafas, živahen bo parkec uličnih telovadcev s »hudim« treningom proti večeru, in še in še, vse do svečanega  zaključka Perovanja, ki seveda pripada prvemu med občani Kamnika, županu Marjanu Šarcu! In ker se to leto vse vrti okoli srečne 7 (777 let omembe  Perovega, 7 Perovanj, 7 novih perovskih reči …), je na mestu pohvala županu za vseh 7 preteklih perovanjskih obiskov.

Praznični program bo popestrila, letos prvič, Perovska kuhna. Zanjo bo poskrbel domačin Franc Vengust – Frenk, ki je že kot fantič odkrival skrivnosti dobre kuhinje ob stari mami Mariji Repič, nadvse cenjeni (tudi) nunski dvorski kuharici. Ob sedmih (7) čemaževih dobrotah bomo okušali tudi avtohtono perovsko – pesto Perovese, za nameček pa dobili še recepte in nauke o zeleh, kaj čemaž je in ni!

Zakaj v središču Perovanja Igre brez meja kamniških krajevnih skupnosti?

Zato, da poudarijo vrline, kot so sosedsko sožitje, medgeneracijsko sodelovanje in spoštovanje in so ne glede na sodobne čase, gonilo preživetja. Zdaj že preverjeno, so družabna poslastica, ki zabavno, športno in kulturno povezujejo kamniške krajevne skupnosti in utrjujejo prepričanje, da so krajevne meje najbolj trdne, ko so vrata za sodelovanje na stežaj odprta. Pravila iger so napisana na kožo prav sleherni kamniški krajevni skupnosti, ki premore pet tekmovalcev zdravega telesa in duha. Igram: vlečenje perovske vrvice, nošenje babe štuporamo čez most in nazaj ter spopad najboljših slavospevov svojim krajevnim skupnostim se bo v letošnjem Cankarjevemu letu pridružila še ena tematska igra: tek za vozom, ki bo nadgrajena z motivom iz Cankarjeve črtice Skodelica kave. Namesto običajnega spodbujanja bo glasno odmevalo: Teci, Francka, teci.

Poslanstvo Športno kulturnega društva Dober dan, Perovo (krajše Društvo Perovo)

Poslanstvo je povezovanje in združevanje, raziskovanje in ohranjanje zgodovinskih, etnoloških in kulturnih izročil kraja Perovo skozi čas. Letos se pri organizaciji Perovanja z roko v roki s kamniškimi krajevnimi skupnostmi, hišami s poslanstvom in kulturno zavednimi društvi, skupinami in posamezniki trudimo izpolniti svoje poslanstvo – poklon Perovemu in vsem ter vsemu, kar ga je skozi stoletja izklesalo. S poudarkom na dobrih praksah sobivanja, razumevanja in sprejemanja ter spoštovanja.

Besedilo: Ivana Skamen, predsednica Športno kulturnega društva Dober dan, Perovo


<< Nazaj | Novice