Mali grad

POLETNO DOGAJANJE V KAMNIKU

20.07.2016

 

PREŽIVITE POLETJE V KAMNIKU Poletne počitnice so odlična priložnost za družine, da se skupaj odpravijo na izlete in raziskovanja bližnjih mest, za vse aktivne turiste pa je to čas, da uživanje v sončnih dnevih preživijo v našem srednjeveškem mestu.

Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik vas skupaj s kamniškimi turističnimi ponudniki vabi, da poletje preživite v Kamniku in okolici, kjer za vas pripravljajo veliko raznovrstnega dogajanja in aktivnosti, ki so primerne za vse generacije.

Podroben program prireditev Poletje v Kamniku si lahko ogledate TUKAJ.

Za dodatne informacije so Vam na voljo v prostorih Turistično-informacijskega centra Kamnik, na Glavnem trgu 2, na telefonski številki +386 (0)1 831 82 50 ali na elektronski pošti: tic@kamnik-tourism.si.

PREŽIVITE POLETJE V KAMNIKU!

Bazen Pod Skalco

Kljub dežnim kapljam jutri odprtje kamniškega bazena Bazen bo odprt od ponedeljka do petka, od 10. do 18. ure, ob vikendih in praznikih pa od 9. do 19. ure.

Bazen bo odprt do 31. avgusta 2016, in sicer vsak dan, z izjemo dni, ko se bo na kopališču odvijala katera izmed športnih prireditev ali v primeru zares slabega vrema. Obvestila o zaprtju bomo objavili na uradni spletni strani Občine Kamnik, spletni strani Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik in na oglasni deski na kopališču.

Prvo nočno kopanje na bazenu Pod SkalcoPrvo nočno kopanje bo tako v sredo, 20. julija 2016, in sicer od 20. do 22. ure. Plavanje bo možno le v nizki polovici olimpijskega bazena.

Nočno kopanje bo organizirano tudi v petek, 22. julija 2016.

Cena vstopnic bo enotna, letne vstopnice pa za nočno kopanje ne veljajo. 

V sredo, 20. julija 2016, in v petek, 22. julija 2016, boste za kopanje odšteli 2 evra.

Nočno kopanje bo organizirano le v primeru lepega vremena. O morebitni odpovedi vas bomo do 16. ure tekočega dne obvestili na oglasnem mestu bazena.

Vabljeni na kamniški bazen in nočno ohladitev.

Cenik 2016

Tudi letos različna kamniška društva na kopališču pripravljajo zanimiv poletni program z vrsto zabavnih dogodkov, ki si jih lahko ogledate tudi tukaj.

Kulinaričen ogled mesta Kamnik

Z mesecem junijem so na Zavodu za turizem in šport v Občini Kamnik uvedli novo turistično vodenje po mestu. Udeleženci bodo pod vodstvom lokalnega turističnega vodnika spoznavali in degustirali tradicionalne kamniške jedi, ki so del blagovne znamke Okusi Kamnika, obenem pa izvedeli več o zgodovini mesta, o pomembnih Kamničanih in o skrivnostih kamniških uličic.

Vodenje traja 3 ure. Cena kulinaričnega potepanja po mestu znaša 17 evrov/osebo (minimalno 20 udeležencev oziroma se cena spreminja glede na število udeležencev) in vključuje lokalno turistično vodenje po mestu ter degustacijo petih lokalnih tradicionalnih jedi Okusi Kamnika. Udeleženci kulinaričnega potepanja po mestu prejmejo knjižico z recepti Okusi Kamnika na vsako mizo.

Kamniški kulinarični vikend se bo odvijal od 5. do 7. avgusta

Kamniški kulinarični vikend se bo odvijal od 5. do 7. avgustaZa vse željne dobre kulinarike se kmalu obeta prav poseben vikend  - KAMNIŠKI KULINARIČNI VIKEND, ki bo v treh dneh postregel z različnimi dogodki in zadovoljili še tako zahtevne gurmane. Osrednja kulinarična posebnost vikenda, ki se bo odvil med 5. in 7. avgustom, bo sir trnič z Velike planine.

Kamniška dnevna soba na Glavnem trgu

Dneve trniča, ki se v Kamniku odvijajo vsako leto v začetku avgusta, bomo letos nadgradili z vikendom tradicionalnih lokalnih jedi Okusi Kamnika. Začel se bo s petkovim Kamniškim kulinaričnim večerom, ko se bo od 17. ure dalje Glavni trg spremenil v udobno dnevno sobo z ležalniki, mizicami in foteljem. Na stojnicah se bodo z lokalnimi jedmi predstavljali številni kamniški ponudniki, ki bodo cel večer skrbeli, da mestnega jedra nihče ne bo zapustil lačen oziroma žejen. Da bo vzdušje res pravo, bo s poletno glasbo skrbela glasbenica Manca Berlec s spremljavo. Čaka pa vas tudi sladko presenečenje, saj bomo na ta večer razkrili nov produkt Okusov Kamnika – čokolado s trničem. Vabljeni, da se udobno namestite v kamniško dnevno sobo in v mestnem jedru preživite okusen večer.

Kulinarični ogled mesta Kamnik

Kulinarično vodenje po mestnem jedru, ki je bilo premierno izvedeno šele pred nekaj tedni,  so udeleženci sprejeli z velikim navdušenjem. Na tokratni kamniški kulinarični vikend pa bo sprehod po lokalni kulinariki, združeni pod znamko Okusi Kamnika, na voljo po promocijski ceni – za samo 9 evrov/osebo. Za vse tiste, ki si želite izvedeti več o skrivnostih kamniških ulic in obenem razvajati svoje brbončice z Okusi Kamnika, je kulinarično vodenje prava izbira. Triurno potepanje po mestnem jedru vsebuje degustacijo kar petih tradicionalnih kamniških jedi in pijač, tako da ni skrbi, da bi kdo izmed udeležencev vodenje zapustil lačen.

Prijave na kulinarični ogled sprejemamo do petka, 5. avgusta 2016, v Turistično informativnem centru Kamnik ali pa na telefonsko številko 031/388-324. Ne zamudite izvrstne priložnosti za spoznavanje lokalne kulinarike Kamnika in se nam pridružite v soboto, 6. avgusta 2016, ob 10. uri na Glavnem trgu.

Praznik trniča na Veliki planini

Kulinarični vikend bomo zaključili v nedeljo, 7. avgusta 2016, na edinstveni Veliki planini, od koder izvira osrednja kamniška kulinarična posebnost – sir trnič. Pred Preskarjevim muzejem v pastirskem naselju, ki ohranja spomin na pastirsko dediščino, bodo pastirji ter pastirice predstavljali izdelavo trniča in pisav za trniče, na delavnici pa se boste od 10. do 14. ure lahko preizkusili tudi mimoidoči obiskovalci. Za prijetno vzdušje bo skrbel mladi harmonikar z domačimi vižami, trnič pa bo možno tudi kupiti.

Če vam bo med delavnico na Veliki planini zadišal sir trnič, si ga lahko privoščite v gostilnah ter restavracijah v Kamniku in okolici. Poiščete jih na tem seznamu in se razvajajte z Okusi Kamnika.

Več o tradicionalnih lokalnih jedeh Okusi Kamnika si lahko preberete na OkusiKamnika.si.

Bodite del kulinaričnega dogajanja v Kamniku – vaše brbončice vam bodo hvaležne!

Čez drn in strn - na cvetočih pobočjih Male in Velike planine

Ste kdaj obiskali zeleno dolino, širne gozdove in sončno planoto, nad katero se skrivnostno dvigajo vrhovi, ki ponujajo razkošen razgled? Sedaj je pravi čas, da to doživite! Pa naj vam še nekaj prišepnemo – ne pozabite s seboj vzeti fotoaparata. Velika planina, ki obsega Gojško, Malo in Veliko planino ter Dovjo in Veliko gričo, je največja visokogorska pašna planina na Slovenskem.

Na njej so pastirji zgradili več pastirskih naselij z več kot sto pastirskimi stanovi posebne oblike, ki so zaščitni znak planote. Na planoti sta tudi naravni znamenitosti imenovani Mala in Velika Vetrnica. To sta jami, ki se jima je zaradi preperevanja porušil strop in sta iz njiju nastali udornici. Velika planina je, poleg pastirskih koč in naravnih znamenitostih, poznana tudi po siru trniču, ki je kot kulinarična posebnost predstavljen v projektu Okusi Kamnika.

Če se odločite obiskati pastirsko naselje na planini, lahko izbirate med dostopom z nihalko iz Kamniške Bistrice ali pa se prečudovit svet pastirskega naselja podate odkrivat iz Kranjskega Raka. Na poti lahko obiščete gostoljubne oskrbnike planinskih domov, ki vas bodo z zgodbami in domačo kuhinjo popeljali v svet pastirstva, in sicer Domžalski dom na Mali planini, Dom na Kisovcu, Jarški dom na Mali planini, Črnuški dom na Mali planini, Okrepčevalnica Zeleni rob in Gostilna Pod žičnico. 

Več kot dovolj razlogov torej, da vzamete pot pod noge in se odpravite na eno najlepših planin, ki se ponaša z največjim in najstarejšim planšarskim naseljem v Evropi, ki je ohranilo individualno pastirstvo.

Večdnevni paketi za aktivno in zdravo preživljanje prostega časa

KAMNIŠKI IZVIRI
Sklop: Aktivno v naročju planin
Trajanje: 4 dni (3 nočitve)

Sprostitev in aktivnosti v neokrnjeni naravi Tuhinjske doline, doline Kamniške Bistrice, Velike planine in Zdravilnega gaja v Tunjicah. Namestitev v najvišje ležečih slovenskih termah, ki so prve v Sloveniji prejele evropski ekološki znak kakovosti, okoljsko marjetico Evropske unije.


VITALNI KAMNIK
Sklop: Aktivno v naročju planin
Trajanje: 3 dni (2 nočitvi)

V treh dneh se boste sprostili v bazenih Term Snovik, sprehodili skozi botanične vrtove Arboretuma Volčji Potok in nabrali novih moči v naravnem Zdravilnem gaju Tunjice. Ogledali si boste neokrnjeno naravo v dolini Kamniške Bistrice in se podali v gorski svet na Veliko planino, kjer pastirji še danes ohranjajo petsto let staro pašno tradicijo. Za konec sledi vrnitev v mestno jedro Kamnika, kjer si boste ogledali srednjeveško mesto in okusili jedi, ki so jih kamniški meščani jedli zadnjih 780 let.

Podrobneje so programi in ceniki dostopni tukaj.

Kamnik za mlade

Poletni meseci so navadno tisti, v katerih se človek sprosti, spočije in uživa. Počitka ne potrebujejo le tisti, ki po osem ali več ur preživijo v
službi, ampak tudi tisti, ki se na pravo službo šele pripravljajo. Govora je o mladih, ki gulijo srednješolske klopi ali pa poslušajo modrosti slovenskih profesorjev na fakultetah. Pogosto je slišati, da se za to populacijo v Kamniku nič ne dogaja, zato v tej prilogi posebej izpostavljamo nekaj dejavnosti za mlade.

Kamfest

V avgustu se tudi letos vrača festival Kamfest. Ta festival z razgledom se uvršča med največje dogodke v Kamniku, primeren
pa je za vse generacije. Festival je v zadnjih letih postal priljubljen tudi drugje po Slovenije, nad njim pa so navdušeni tudi turisti, ki se radi pridružijo živahnemu mestnemu utripu v tem času.

Kulturno društvo Priden možic v sodelovanju s soproducenti letos med 12. in 21. avgustom pripravlja pestro festivalsko dogajanje.

Podroben program pa si boste 22. julija lahko ogledali na spletni strani organizatorja Kamfest-a, in sicer tukaj.

Športna ponudba

Poleg tradicionalnih pohodniških in kolesarskih avantur, se lahko podate tudi na individualne ali ekipne športne preizkušnje. Najem igrišč za tenis in odbojko na mivki, ki se nahajajo ob kamniškem kopališču »Pod Skalco«, je omogočen vsakomur, zato športn zabava ne bo izostala.

Za malce drugačno športno izkušnjo se lahko v Kamniški Bistrici preizkusite tudi v streljanju z lokom ali pa se preizkusite na »Slackline gurtni« pri planinskem domu. Malce bolj avanturistične skupine prijateljev se lahko odpravijo v gozdove Kamniške Bistrice, kjer se na Kraljevem Hribu soočijo v strateški igri Paintball.

Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik vse kupce dnevnih in sezonskih kart za kamniški bazen obvešča, da imajo na dan nakupa na voljo:

Prosimo le, da se držite reda in navodil, ki veljajo na teniških in odbojkarskih igriščih.

Počitniško varstvo v Kamniku

Počitniško varstvo 2016 s pestrim programom in nekaterimi novostmiDruštvo Počitniško varstvo Kamnik bo tudi letos s pomočjo Občine Kamnik organiziralo poletno počitniško varstvo, in sicer od ponedeljka, 27. junija 2016, do srede, 31. avgusta 2016. Varstvo bo potekalo na Osnovni šoli 27. julij v centru Kamnika, vsak dan med ponedeljkom in petkom, od 7. do 16. ure.

Vabljeni so vsi učenci od 1. do 5. razreda, letošnja novost počitniškega varstva je unikatno počitniško varstvo za otroke s posebnimi potrebami. Počitniške dni bodo programsko zaznamovale otroške risanke, ki smo jih že skoraj pozabili. Vsi termini bodo poimenovani po znanih otroških risankah, katerih osnova bo rdeča nit za dejavnosti v terminih.

Poskrbeli bomo za pester in aktiven program. Ne bo manjkalo ustvarjanja, športnih dejavnostih, organizirali bomo tudi različne izlete. Ob toplih in sončnih dneh bomo obiskali tudi bazen.

Koledar poletnih dogodkov

Oglejte si dogodke v občini Kamnik na uradni spletni strani Občine Kamnik www.kamnik.si, in sicer tukaj ali pa na uradni spletni strani Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik.

Koledar prireditev Poletje v Kamniku je dostopen v zloženki.

SE VIDIMO V KAMNIKU!

Fotografije: arhiv Občine Kamnik in Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik


<< Nazaj | Novice