Mali grad

Otvoritev prenovljenega Preskarjevega muzeja

07.07.2013

 

Prva julijska nedelja je na Veliko planino privabila številne obiskovalce. V pastirskem naselju, natančneje pred Preskarjevem pastirskim muzejem, je ta dan potekala otvoritev prenovljenega muzeja. Prestavljene so bile nove vsebine in zgodbe, ki jih ponuja pastirsko življenje.

Preskarjeva bajta se s svojo ovalno streho do tal, krito s šinkelni, brez oken in dimnika ter s kamnitimi lopniki že od zunaj razlikuje od sosednjih, modernejših koč. Preskarjev pastirski muzej sicer prikazuje življenje pastirja v 19. stoletju. Predmeti so večinoma leseni ali lončeni, pastir pa jih je po večini izdelal sam. V muzeju je prikazano, kako so pastirska opravila na odprtem ognjišču potekala včasih. Preskarjeva bajta je edina, še ohranjena ovalna bajta z odprtim ognjiščem na Veliki planini. Leta 2005 je bila Preskarjeva bajta razglašena za spomenik lokalnega pomena. V notranjosti Preskarjevega muzeja so bili predstavljeni vsi novi pripomočki: pina, torila, deža, škaf, latvice, sirovnik, cokli, model za maslo in pisave za trniče. 

Oskrbnika Preskarjeve muzejske bajte, Andreja in Žan, sta obiskovalcem predstavila življenje pastirjev nekoč in danes. Oblečena sta bila v stara kmečka oblačila, kar predstavlja letošnjo novost. Na otvoritvi so sodelovali številni gosti. Alenka Pakiž - oblikovalka pastirskih oblačil nam je predstavila kako je včasih potekala izdelava kmečkih oblačil, na otvoritvi pa je bila prisotna tudi Andreja Stržinar, ki je oblačila sešila.

Gospa Tatjana Hlačer nam je predstavila izdelavo glinenih posod - latvic in sirovnika. 

Minulo zimo je gospod Miha Mraz poskrbel za izdajo zgoščenke “Zimski zvoki Velike planine”(zaklepanje in odklepanje vrat, zvoku sedežnice, kavrov, hoji po severnem in južnem snegu, smučanju, ognju,...) ta dan pa je obiskovalcem predstavil, kako je omenjena zgoščenka nastala. Zgoščenke obiskovalci lahko kupijo na Zelenem robu, v Skodli in v Okrepčevalnici na spodnji postaji nihalke.

Gospa Rezka Mali in Peter Erjavšek sta obiskovalce znova navdušila s predstavitvijo izdelave trničev. Gospa Rezka je oblikovala sirčke, gospod Peter pa je nanje vtisnil pisave. Obiskovalci so lahko poizkusili velikoplaninski sir in kruh pečen na planini. Omenjene dobrote so prispevali pastirji. Žejo so obiskovalci gasili s planinskim čajem, kuhanim na ognjišču, poizkusili pa so lahko tudi rušovc-žganje iz Velike planine.

Družba Velika planina d.o.o. je v sodelovanju s Pašno skupnostjo Velika planina v juniju izdala novo brošuro z naslovom "Na obisk k pastirjem", kjer bralca oziroma obiskovalca planine seznani z vsemi napotki o obisku planine. Pri izdelavi brošure so sodelovali člani Pašne skupnosti Velika planina, tajnica Pašne skupnosti gospa Tatjana Koželj in letošnji gospodar planine Jože Spruk sta nam predstavila življenje pastirjev.

Za konec so obiskovalci skupaj z Žanom lahko odšli še na voden ogled pastirskega naselja, kjer so izvedeli marsikatero zanimivost o življenju na planini.

Besedilo in fotografije: Polona Grahek, Velika planina d.o.o.


<< Nazaj | Novice