Mali grad

Otvoritev izobraževalnega centra Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije

29.02.2012

 

Danes popoldan je na Ekslerjevi ulici 8 v Kamniku potekala svečanost ob odprtju izobraževalnega centra Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Častni gost dogodka je bil predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.

Svečana odprtje je bilo zaključni del letnega zbora Društva kuharjev, ki je v dopoldanskem času potekal na gradu Zaprice. Gost letnega zbora je bil predsednik Svetovne kuharske zveze (WACS) Gissur Gudmundsson.

 
   

Kot je povedal predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Tomaž Vozelj na Ekslerjevi ulici 8 v Kamniku odpirajo prostore, kjer bo imelo društvo po novem sedež in svoj izobraževalni center za programe izobraževanja kuharjev (kuhar – kuharju) in tudi izobraževanja za dvig splošne kulture prehranjevanja za gospodinje in gospodinjce, ki bi radi nekaj več dosegli v kuhinji. »Predvsem pa za treninge nacionalne seniorske in mladinske ekipe kuharjev, kateri se udeležujeta različnih tekmovanj po svetu. Med drugim tudi letošnje kuharske olimpijade v Erfurtu. Seveda bodo tečaje vodili tudi priznani tuji kuharji. Ko bomo nabrali dovolj sredstev za multi unkcijsko opremo, bomo izvajali tudi tečaje s pomočjo sodobnih tehnik prenosa na večji zaslon v prostorih društva, tečaj pa bo vodil kolega iz Japonske. Ta sistem v drugih državah že deluje. Prav tako pa se bodo v novih prostorih zbirali kuharji na raznih posvetih in delavnicah namenjenim prehrani in ohranjanju kulinarične dediščine Slovenije« je še povedal predsednik Društva Tomaž Vozelj.

Predsednik Svetovne kuharske zveze (WACS) Gissur Gudmundsson je poudaril, da so s samostojnostjo Slovenije slovenski člani Saveza kuhara Jugoslavije prevzeli pobudo in obdržali status in članstvo v Svetovni federaciji WACS. Aktivno delovanje nacionalne ekipe na tekmovanjih, udeležbe na konferencah, kandidatura predsedovanja članicam južne Evrope in izvolitev so Slovenijo odebeljeno orisale med članice velikih v WACS.

Zbrane je pozdravil tudi kamniški župan Marjan Šarec, ki je izrazil zadovoljstvo nad odprtjem izobraževalnega centra in članom zaželel čim uspešnejši prenos znanja na mlajše, izmenjavo izkušenj ter veliko izzivov za nadaljnje delo.

Častni gost, predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk pa je v svojem govoru med drugim poudaril, da so že v času skupne države SFRJ slovenski kuharji neštetokrat zastopali nacionalne barve na kulinaričnih tekmovanjih v  mednarodnem in svetovnem merilu. Priznanje slovenskim kuharjem je bilo vsekakor aktivno delovanje članov v samem protokolu predsednika takratne skupne države, ne samo pri njegovem obisku Republike Slovenije, ampak tudi pri obisku tujih državnikov pri njemu. Predsednik Türk je članom Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije čestital za njihovo delo in jih zaželel uspeha pri njihovem delu.

Iz rok predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Tomaža Vozlja in sekretarja društva Srečka Kokliča je predsednik Türk prejel častno lento v zahvalo.

 
   

V kulturnem programu sta nastopili dijakinji Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana Eli Horzelemberg in Mirjam Zelenc, člani društva pa so navdušili z izdelavo ledene skulpture in atraktivnim kuhanjem.

 
   

<< Nazaj | Novice