Mali grad

Otroški smeh na Veronikinem festivalu oživel staro mestno jedro Kamnika

29.05.2015

 

Spomin na Veroniko, bogato, a skopuško grofico z Malega gradu, je v Kamniku ostal živ vse do današnjih dni. Najdemo jo lahko v kamniškem grbu, odtis njene pesti je viden že ob vhodu na Mali grad, po njej pa je poimenovano celo nekaj večjih dogodkov v Kamniku. In eden takšnih, Veronikin festival, se je v mestnem jedru Kamnika odvijal na današnji sončen petek. Veronikin festival je največja otroška prireditev v občini Kamnik, ki jo s pomočjo kamniških vrtcev in šol že 6. leto pripravlja Zavod za turizem in šport v občini Kamnik. Rdeča nit prireditve je vsako leto nekoliko drugačna, letos so se tako otroci lahko zabavali pri različnih pravljičnih junakih.

Pika Nogavička, gusar Bert, Muca Copatarica, piščanček Pik in Kekec so nas popeljali po celotnem mestnem jedru, saj se je festival odvijal na več prizoriščih, osrednje dogajanje na glavnem odru pa je potekalo v parku Evropa.

Raznolik celodnevni program so sestavljali pevski nastopi, plesne in gledališke predstave, pod krošnjami dreves na Malem gradu pa branje in pripovedovanje pravljic ter družabne igre. Pridružila se nam je tudi Irena Cerar, avtorica knjige Kamniške pravljične poti, ki je pripravila doživeto pripoved ene od svojih zgodb.

Svojo radovednost in željo po novem znanju so otroci in drugi obiskovalci lahko potešili na mnogih ustvarjalnih delavnicah, ki so potekale na Šutni, v parku Evropa, na Malem gradu in v Samčevem predoru. V deželi Klobučariji si je lahko vsak izdelal svoj unikaten klobuk, pod vigvami v Indijanski vasi indijansko perjanico, pri gusarjih pa prevezo za oči in oster meč.

Za najbolj aktivne in zagrete obiskovalce delavnic je kamniška Veronika pripravila tudi nagrade. Tako je vsak, ki je zbral vsaj šest žigov, na INFO točki prejel vrečko bombonov Haribo in kamniški balon.

V popoldanskem delu programa je zbranim z nekaj besedami spregovorila ravnateljica vrtca Antona Medveda Kamnik Renata Hojs, ki je pozdravila pravljično vreme in živahno dogajanje v Kamniku. Omenila je tudi literarno usmerjeno temo letošnjega festivala in poudarila, kako pomembno je branje pravljic za otrokov razvoj.

Dobrodošlico v Kamniku je obiskovalcem izrekel v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Franci Kramar, ki si je zaželel še več takšnih dogodkov v mestnem jedru in poudaril, da se bo Zavod za turizem in šport v občini Kamnik še naprej trudil za uspešen razvoj turizma v Kamniku.

Podžupan Matej Slapar je v imenu Občine Kamnik podprl pozitivno zgodbo Veronikinega festivala, ki v Kamnik prinaša življenje, zbrane pa povabil tudi na Križnikov pravljični festival v Motnik, ki bo potekal prihodnji vikend.

Za uspeh prireditve gre zahvala predvsem vsem tistim, ki so tako ali drugače aktivno pripomogli k celodnevnemu živahnemu dogajanju. Otroci, mladi in vsi strokovni sodelavci Vrtca Antona Medveda Kamnik, Osnovne šole 27. julij Kamnik, Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik, Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, poleg njih pa še članice Društva kamniških mažoretk Veronika. Pri organizaciji je na pomoč aktivno priskočila tudi Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik.

Če ste danes med sprehodom po mestnem jedru ukradli kakšen bombon Jagodki Nimm2 ali pa se slikali s Palčkom Snovičkom iz Term Snovik, ste dan zagotovo preživeli obkroženi z otroškim smehom in pozitivno energijo.

Besedilo: Sara Vidmar, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice