Mali grad

Otroški parlament letos na temo razmer v družbi

17.04.2014

 

Dopoldan se je v občini Kamnik odvijal občinski otroški parlament. Tematika letošnjega parlamenta je bila usmerjena na področje razmer v družbi. Predstavnike mladih iz kamniških osnovnih šol je župan Marjan Šarec pozdravil v Sejni dvorani Občine Kamnik, kjer so se učenci postavili v vlogo občinskih svetnikov.

Otroški parlament je javna tribuna otrok na temo, ki jo izberejo osnovnošolci na državnem otroškem parlamentu. Pomeni tudi obliko sodelovanja otrok v družbenem dogajanju ter pridobivanje vedenj o človekovih in državljanskih pravicah. V otroškem parlamentu sodelujejo osnovnošolci, ki so jim v šolah v pomoč ravnatelji, mentorji, učitelji, svetovalni delavci, izven šole pa sodelavci Zveze prijateljev mladine. Osnovnošolci zaključujejo svoje razprave na državnem otroškem parlamentu.

Organizator nacionalnega programa otroškega parlamenta je Zveza prijateljev mladine Slovenije. Nastal je na pobudo učencev, da bi lahko javno spregovorili, predstavili svoja mnenja, ideje, dileme o vprašanjih, ki so pomembna v obdobju odraščanja v okolju, kjer živijo, se šolajo ali preživljajo prosti čas. Ob tem pričakujejo pozornost tako šolskih kot lokalnih oblasti ter vladnih in nevladnih organizacij, ki morajo prisluhniti pobudam mladih. Otroški parlament deluje v obliki zasedanj, ki omogočajo sodelovanje vsem osnovnošolcem. Zasedanja potekajo v osnovnih šolah v razrednih skupnostih in na šolskem parlamentu. V vsaki šoli učenci izberejo delegacijo za občinski otroški parlament, tam izberejo delegacijo za regijski otroški parlament, kjer predstavniki zastopajo interese vrstnikov na državnem otroškem parlamentu, ki poteka v dvorani Državnega zbora Republike Slovenije.

Srečanje predstavnikov mladih iz kamniških osnovnih šol, Osnovne šole Marije Vere, Osnovne šole Toma Brejca, Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik, Osnovne šole Šmartno v Tuhinju, Osnovne šole Stranje, Osnovne šole 27. julij Kamnik in Osnovne šole CIRIUS Kamnik, se je, kot rečeno, odvijalo tudi v občini Kamnik, in sicer pod organizacijskim vodstvom Mladinskega centra Kotlovnica.

Začelo se je v Domu kulture Kamnik, kjer so mladi prisluhnili predavanju o rabi javnega prostora in o primerih dobre prakse (od ideje do izvedbe-pobuda mladih). Sledil je ogled Keršmančevega parka in skate parka ter izpolnjevanje ankete o tem, kaj mladi v Kamniku pogrešajo, kaj lahko naredijo sami, kaj pa s pomočjo odraslih.

Razmišljanju mladih Kamničanov, polnih zanimivih idej in pobud, je nato prisluhnil tudi župan Marjan Šarec, jih nagovoril v Sejni dvorani Občine Kamnik in podprl predloge, dane na današnjem občinskem otroškem parlamentu: »Velikokrat slišimo, »me politika ne zanima«, a ne glede na vse, je politika in odločanje v njej prepleteno z mnogimi vsakdanjimi temami. Politika odloča o vseh sferah družbe in prav je, da se za politiko in svet okoli vas zanimate.« Mladim pa ob koncu namenil sledeče misli: »Če si zadenete nek cilj, sem prepričan, da ga boste tudi izpolnili. Ni se potrebno obremenjevati z morebitnimi težavami in ovirami, ki vam bodo križale pot po začrtanem cilju, temveč po tej poti hodite z veliko mero vztrajnosti, bodite aktivni in ne čakajte na pobude drugih. Ne obremenjujete se z mnenjem ljudi okoli vas, temveč delujte po lastni presoji, kajti na mladih svet stoji. Ne bojte se ovir in med seboj sodelujte.«


<< Nazaj | Novice