Mali grad

Otroški parlament letos na temo odraščanja

14.03.2013

 

Dopoldan je v Domu kulture Kamnik potekal občinski otroški parlament. Tema letošnjega parlamenta je odraščanje. Predstavnike mladih iz petih kamniških osnovnih šol je pozdravil župan Marjan Šarec.

Otroški parlament je javna tribuna otrok na temo, ki jo izberejo osnovnošolci na državnem otroškem parlamentu. Pomeni tudi obliko sodelovanja otrok v družbenem dogajanju ter pridobivanje vedenj o človekovih in državljanskih pravicah. V otroškem parlamentu sodelujejo osnovnošolci, ki so jim v šolah v pomoč ravnatelji, mentorji, učitelji, svetovalni delavci, izven šole pa sodelavci Zveze prijateljev mladine. Osnovnošolci zaključujejo svoje razprave na državnem otroškem parlamentu. Organizator nacionalnega programa otroškega parlamenta je Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Otroški parlament je nastal na pobudo učencev, da bi lahko javno spregovorili, predstavili svoja mnenja, ideje, dileme o vprašanjih, ki so pomembna v obdobju odraščanja v okolju kjer živijo, se šolajo ali preživljajo prosti čas. Ob tem pričakujejo pozornost tako šolskih kot lokalnih oblasti ter vladnih in nevladnih organizacij, ki morajo prisluhniti pobudam mladih.

Otroški parlament deluje v obliki zasedanj, ki omogočajo sodelovanje vsem osnovnošolcem. Zasedanja potekajo v osnovnih šolah v razrednih skupnostih in na šolskem parlamentu. V vsaki šoli učenci izberejo delegacijo za občinski otroški parlament, tam  izberejo delegacijo za regijski otroški parlament, kjer predstavniki zastopajo interese vrstnikov na državnem otroškem parlamentu, ki poteka v dvorani Državnega zbora Republike Slovenije. Letos bo to v ponedeljek, 8. aprila 2013.

Tema letošnjega otroškega parlamenta je stiske in radosti odraščanja. Srečanje predstavnikov mladih iz petih kamniških osnovnih šol v Domu kulture Kamnik, ki poteka pod pokroviteljstvom Mladinskega centra Kotlovnica, je bilo danes razdeljeno na tri dele. Najprej so si mladi ogledali film, ki so ga pripravili učenci sami in predstavlja pogled na odraščanje nekaterih bolj ali manj znanih Kamničanov. Sledila je razprava o aktualnih vprašanjih po sistemu priljubljene TV oddaje Piramida, v zadnjem delu pa so učenci pod vodstvom izkušenih mentorjev pripravili projekt vse šolskega druženja. Rezultat le-tega bodo učenci predstavili ob zaključku dogodka.

Razmišljanju mladih Kamničanov je prisluhnil tudi župan Marjan Šarec in poudaril, da ima današnja mladina bistveno več težav pri odraščanju in bistveno pogosteje potrebuje pomoč za izhod iz njih. »Včasih pozabimo na prehojeno pot in od otrok pričakujemo, da bi postali odrasli, še preden to resnično so. Želja vsakega starša, učitelja ali vzgojitelja je, da bi otrok postal uspešen, imel dobre ocene, znal polno raznolikih stvari, saj je to pogoj za srečno in uspešno življenje. Večkrat razmišljamo na glas, da so današnji otroci »drugačni«. Ravno toliko so drugačni, kolikor drugačne zahteva današnja družba in z njo pogojene vrednote. Le-te težijo k večji individualnosti, tekmovalnosti, manj pripadnosti in povezanosti. Vse manj je empatije. Danes se zdi mnogo težje odraščati in se osamosvajati kot v prejšnjih generacijah. Težnja današnje družbe po popolnem starševstvu, popolnem otroku, popolnem učitelju, vzgojitelju, delavcu postaja na trenutke obremenjujoča. In tu vstopite vi, mladi, ki lahko vse to zanikate in postavite tirnice na pravo, normalno pot. Želim vam radostno odraščanje, stiska pa naj bo le priložnost za boljše življenje.«


<< Nazaj | Novice