Mali grad

Otroške ustvarjalne delavnice v Kavarni in slaščičarni Srček v Kamniku

20.01.2012

 

V prikupnem otroškem kotičku Kavarne in slaščičarne Srček na Bakovniku- Duplici v Kamniku že dalj časa potekajo simpatične tedenske brezplačne ustvarjalne delavnice za najmlajše. »Pisane ustvarjalnice« se odvijajo vsako soboto dopoldan med 10. in 12. uro. Poučne ustvarjalne urice ročnih spretnosti, ki spodbujajo otroško kreativnost, inovativnost in domišljijo, vsebinsko zasnuje in vodi animatorka Mirjam.

Že nekaj mesecev, v prijetni otroški družbi malih ustvarjalcev, sobotne dopoldneve preživljamo v razigranem in sproščenem vzdušju. V novembru smo spretno zastrigli v jesenska jutra in kar nekaj radovednih sladkosnedov je ob sveži žemljici, rogljičku, slastni tortici ali toplo pečenih piškotih Pekarne in slaščičarne Srček otvoritveno pokazalo svoje spretnosti v izdelovanju lepljenk z jesenskimi motivi. Iz mehkih materialov smo izdelali sovice Oke, iz čajnih svečk, barvne valovite lepenke in svetlečega papirja pa praznične svečke. Zanimivi ptički so nastali pri lepljenki iz sončničnih semen.

»Veseli december« je bil pri nas še posebno zanimiv, saj so otroci hladne decembrske dopoldneve pobarvali z veselimi barvami. Pogumno smo pomočili v barve in odtisnili pisane prstke ter pričarali pravo predpraznično zimsko idilo. Poigrali smo se s stiroporno tehniko in nastali so ljubki izdelki, katere na koncu vsake delavnice otroci ponosno razstavijo na ugled v ustvarjalnem kotičku. Druženje smo ob sladkih dobrotah in toplem čaju popestrili s prebiranjem čarobnih pravljic, barvanjem pobarvank, igranjem v igralnem kotičku in prepevanjem otroških pesmi. Živahno je bilo pri izdelavi prazničnih voščilnic, kjer smo si pomagali z različnimi ustvarjalnimi pripomočki, s katerimi so se najbolj spretno in domiselno poigrali naši malčki. Tudi mamice in očki, kateri si v času delavnic lahko brezskrbno privoščijo slastno pecivo in v miru popijejo dobro kavico, so prav tako z veseljem prisedli in zlili na papir svoje ideje.

Najbolj imenitna pa se dečkom in deklicam zdi peka piškotov. Na Miklavževo soboto in predbožični dan je v Srčku, poleg pričakovanja dobrih mož, dišalo po slastnih piškotih. Otroci so bili »pravi peki«, saj smo s pomočjo različnih modelčkov in pripomočkov skupaj spekli okusne cimetove piškote v obliki zvezdic, smrečic, nogavičk ter drugih različnih prazničnih motivov.

Tudi zadnji dan v letu 2011 samo preživeli skupaj. Poleg ustvarjanja ter barvanja ustvarjalnih koledarjev, ki nam jih je prinesel dobri Dedek mraz, smo skupaj z otroki z navdušenjem in radovednostjo pričakovali novo leto. Smeh in razigrano prepevanje, pok otroškega šampanjca, zven kozarcev in iskrene želje otrok so bili dokaz, da se tudi malčki neizmerno veselijo vstopa v novo leto in novih ustvarjalnih sobot, ki so pred nami.

V januar smo vstopili polni novih idej in rezultat našega prvega letošnjega druženja so bile, poleg zadovoljnih obrazov, katerih smo pri otrocih najbolj veseli, »striženke«- snežinke.

Tudi naslednji mesec bo »luštno«, zopet pa bo po mamljivih piškotih dišalo na soboto pred dnevom zaljubljenih, ko bomo pekli Valentinova srca. Na pustno soboto bomo rajali z malimi »maškarcami« in se sladkali s pravimi pustnimi krofi. Mesec marec bo posvečen našim mamicam, za katere bomo ob materinskem dnevu ustvarjali praznične spomladanske voščilnice.

 

V prihodnjih koncih tedna se bomo še naprej pozabavali z različnimi ustvarjalnimi pripomočki in spoznavali zanimive materiale različnih barv, oblik in velikosti. »Pisane ustvarjalnice« potekajo v sodelovanju s sponzorstvom Knjigarne in papirnice Forum iz Kamnika.

Vabljeni torej vsako soboto med 10:00 in 12:00 uro, za vzdušje in dobro voljo poskrbimo mi!


Besedilo in fotografije: Mirjam Marinko


<< Nazaj | Novice