Mali grad

Otroci Vrtca Antona Medveda Kamnik v tem tednu sodelujejo v projektu Reciklirana kuharija

29.05.2015

 

»Ločevanja odpadkov se otroci učijo doma, v vrtcih in šolah, medtem ko se redkeje pogovarjajo o tem, kar je najpomembnejše, to sta predvsem spoštljiv odnos do hrane in do stvari,« ugotavljajo v Snagi Ljubljana. »Starejši kot je človek, bolj izoblikovana stališča ima, težje se mu je približati in težje spremeni svoje vedenje. Otroci so za nas torej najhvaležnejša in najzanesljivejša publika.« Njihov cilj je, da bi otroke prek zgodbic, pravljic in pogovora pripravljati na vlogo etičnih, kritičnih, odgovornih potrošnikov.

Otroci tako po njihovih besedah spoznajo, da ni samoumevno, da hrana stoji na policah trgovin in na njihovi mizi, pač pa je moral nekdo zelenjavo posaditi oziroma posejati, zalivati in skrbeti zanjo, jo pobrati z njive, odpeljati v trgovino ali tovarno. »Če ne spoštujemo hrane, ne spoštujemo niti dela kmetov, pekov, delavcev v mlekarnah in vseh drugih, ki hrano pripeljejo do naše mize,« opisujejo. Prav tako otroke spodbujajo, da igrač, oblačil in drugega, česar ne potrebujejo, ne vržejo stran, pač pa podarijo prijateljem ali sorodnikom, dajo tistim, ki jim starši ne morejo kupiti, prinesejo v posebno trgovino, ki se ji reče Center ponovne uporabe, zamenjajo na zamenjavah igrač in tako dalje.  

Skupni cilj vseh je, spremeniti miselnost otrok, da je hrana nekaj samoumevnega. Potrebno je ozaveščanje otrok, da hrana ni odpadek, ampak, da se jo da smiselno uporabiti in »reciklirati« v novi oziroma izvirni obliki. V ta namen smo in še bomo v tem tednu izvedli nekaj dejavnosti v sodelovanju s projektom Okusi Kamnika. Pred nekaj dnevi smo v kuhinji Vrtca tako skuhali prekmaš juho, včeraj pa smo s pomočjo znanega kamniškega gostinca Janeza Uršiča, iz gostilne Pri planinskem orlu, pripravili jed iz starega kruha. Naučili smo se delati kruhove cmoke in ocvrte kruhove »šnite«, ki jih bomo ponovno poskusili narediti že danes v naši kuhinji.

Pri dejavnostih nam pomaga in svetuje tudi vodja prehrane Vrtca Antona Medveda Kamnik Aida Čekić in vodja zdravstvenega režima Petra Topličanec.

Besedilo: Alenka Jevšnik, Vrtec Antona Medveda Kamnik
Fotografije: Doroteja Narat, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik


<< Nazaj | Novice