Mali grad

Otroci Osnovne šole 27. julij Kamnik so v mesto prinesli pomlad

31.03.2017

 

Otroci Osnovne šole 27. julij Kamnik so v mesto prinesli pomlad Tudi na Osnovni šoli 27. julij Kamnik se je pričela pomlad. V počastitev občinskega praznika in začetka pomladi so učenci kamniške šole včeraj pripravili prijetno kulturno prireditev z naslovom »Pomlad v mestu«, ki ji je v imenu Občine Kamnik prisostvoval podžupan Igor Žavbi skupaj z ravnateljico Osnovne šole 27. julij Kamnik Jasno Lampe.

Mesec marec je mesec, ko se zima poslovi in nas pozdravi pomlad. Nasmeje se nam sonce, rože zacvetijo in tudi dnevi so mnogo toplejši, kot smo jih bili deležni v preteklih mesecih. Zato je šolski zbor uvodoma zapel pesmi »Pomladna« in »Šopek«. Mesec marec pa je primeren tudi za nabiranje rožic mamicam, babicam, tetam in drugim ženskam, tako kot si je s Pavčkovo recitacijo »Mama je ena sama« zaželel Tjan Škvorc.

Da so na prireditvi dobrodošli tudi moški, je povedal Eldin Alibašić ob Davudovi spremljavi. Očki so pogosto strogi, dovolijo pa nam tudi pobeg v domišljijo, je zarepal Eldin. Davud Fetić in Maj Belcijan sta nam izredno ljubeče opisala svoji mami. Spomladi se prebujajo tudi živali in učenci 2., 3. in 4. razreda so nam odplesali »Ples opic« in »Ples zajčkov«. Vsi vemo, da moramo ubogati svoje starše, a pogosto na to pozabimo. Dečku v igrici »Jaz sama«, ki jo je pripravila šolska dramska skupina, je bilo pošteno žal, da ni poslušal mame in šel prej v posteljo.

Prireditev Osnovne šole 27. julij Kamnik ni bila namenjena samo pomladi, temveč tudi počastitvi generala Rudolfa Maistra, zato je učenec Ožbej Franjič povedal takole: »Da lahko potujemo po svetu in po naši lepi Sloveniji kot Slovenci, smo lahko hvaležni v Kamniku rojenemu generalu Rudolfu Maistru, ki je konec leta 1918 v Mariboru ustanovil slovensko vojsko s 4000 vojaki in 200 častniki, ki so se proti Nemcem borili za severno slovensko mejo. Maister je bil rojen 29. marca 1874 v hiši na Šutni, zato je na njej spominska plošča. Rudolf Maister je častni občan Občine Kamnik, po njem se imenuje kamniška srednja šola in glavni most nad reko Kamniško Bistrico, blizu naše šole imamo njegov spomenik, poleg tega pa 29. marca  praznujemo občinski praznik. Ni pa bil le borec, bil je tudi velik ljubitelj knjig, slikar in pesnik. Pisal je domovinske pesmi, zelo rad pa je imel svojo ženo, ki ji je tudi namenil nekaj kitic.« Maistrovo poezijo so zbranim nato s pesmijo »Mari« predstavili fantje 7., 8. in 9. razreda.

Z Ožbejevimi besedami se je strinjala tudi ravnateljica Osnovne šole 27. julij Kamnik Jasna Lampe, ki je včeraj namenila naslednje misli: »Ne le vojskovodja, tudi pesnik je bil naš general Rudolf Maister. Morda je vzrok njegove, včasih tudi nežne duše prav to, da je rojen spomladi, ko vse cveti in brsti. Ravno včeraj smo obeležili njegov rojstni dan, dan, ki ga Občina Kamnik praznuje kot svoj občinski praznik.«

»Včeraj je Občina Kamnik obeležila svoj občinski praznik, ki ga praznujemo cel mesec marec. Rudolf Maister ni bil samo vojak, ampak je bil tudi umetnik. Z današnjo prireditvijo ste dokazali, da tudi na Osnovni šoli 27. julij Kamnik premorete veliko umetnikov in talentov. Vedno znova sem presenečen, koliko talentov se skriva med vami. Mislim, da se nam za nove umetnike v Kamniku ni bati. Resnično ste pripravili prijetno in veselo prireditev, tako kot pritiče začetku pomladi. Čestitke za odličen program in vaše odlične nastope. Bodite prešerni in veseli, kakor je vesela pomlad,« pa je ob zaključku v svojem govoru dejal podžupan Občine Kamnik Igor Žavbi.

Vir: Osnovna šola 27. julij Kamnik


<< Nazaj | Novice