Mali grad

Osrednja slovesnost ob dnevu suverenosti in 26. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

26.10.2017

 

Osrednja slovesnost ob dnevu suverenosti in 26. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz SlovenijePred 26 leti je s slovenskega ozemlja odšel zadnji vojak JLA in Slovenija je dejansko postala suverena država štiri mesece po razglasitvi samostojnosti. Ta dan zato zaznamujemo kot državni praznik - dan suverenosti, ki so ga včeraj popoldan obeležili na osrednji slovesnosti v Športni dvorani Skala v Pivki. Slednji je prisostvoval tudi župan Marjan Šarec, slavnostni govornik pa je bil predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez. Dogodek so pripravili Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever - Združenje Sever v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Postojna, Policijskim veteranskim društvom za Primorsko in Notranjsko - odbor Notranjska ter v sodelovanju z Občino Pivka.

V marcu 2015 je bila v Državnem zboru Republike Slovenije sprejeta novela zakona o praznikih, ki je kot državni praznik, dan suverenosti določila 25. oktober. Z dnevom suverenosti se spominjamo dogodkov izpred 26 let, ko je v noči na 26. oktober 1991 ozemlje Slovenije zapustil še zadnji vojak JLA, s čimer se je končal proces slovenskega osamosvajanja. Jugoslovanska vojska se je iz pristanišča v Kopru sicer začela umikati že 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika. Zadnji vojaki JLA so se vkrcali na ladji Venus in PO-9, ki sta pluli pod tujima zastavama, zato sta po mednarodnem pravu veljali za tuje ozemlje. Zadnji vojaki JLA so ozemlje Slovenije zapustili 25. oktobra 1991 ob 23.45.

Zbrane je pozdravil in nagovoril župan Občine Pivka Robert Smrdelj, slavnostni govornik, predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez pa je v govoru poudaril, da se danes zdi, da se v Evropski uniji in širše v svetu ljudem jemlje pravico do sanj, sanj, ki se morda tudi nam danes zdijo v določenih segmentih skorajda samoumevne. Evropska unija ne sme postati skupnost prvorazrednih in drugorazrednih držav, je še dejal in med drugim povedal: »Tu se moramo državljanke in državljani Republike Slovenije, ki smo si svojo državo izborili, postaviti na takšno stališče, kot smo ga imeli takrat, ko smo se sami osamosvajali. Evropska unija mora biti prostor, kjer bodo vse države obravnavane enako in kjer bodo njihova prizadevanja obravnavana v okviru enakega spoštovanja vseh pravnih norm.«

Proslavo je spremljal bogat kulturni program z umetniki Postojnskega, Pivškega in Ilirskobistriškega. 

Državni praznik, dan suverenosti bomo v petek, 27. oktobra 2017, ob 17. uri obeležili tudi v Kamniku, in sicer pred spominskim obeležjem v parku pri Domu kulture Kamnik. Tokratni slavnostni govornik bo predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas, v kulturnem programu pa bodo sodelovali Mestna godba Kamnik in Goran Završnik s sodelavci. Organizator slovesnosti Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda vas vljudno vabi, da se jim pridružite.


<< Nazaj | Novice