Mali grad

Osrednja slovenska slovesnost ob dnevu Rudolfa Maistra

24.11.2011

 

Včeraj je v športni dvorani Srednje šole v Slovenski Bistrici ob neposrednem televizijskem in radijskem prenosu potekala osrednja slovenska slovesnost ob dnevu Rudolfa Maistra. Slavnostni govornik je bil predsednik republike dr. Danilo Türk.

 
   

Zbrane visoke goste, med njimi je bila tudi družina Rudolfa Maistra, je naprej pozdravil župan občine Slovenska Bistrica, dr. Ivan Žagar, ki je v svojem pozdravnem govoru izpostavil dejanja generala Maistra kot pomemben element za krepitev in razvoj slovenske narodne zavesti.

 
   

O pomembnem doprinosu k domoljubju našega rojaka Rudolfa Maistra je spregovoril tudi predsednik Zveze društev »General Maister« mag. Milan Lovrenčič. Izpostavil je ponedeljkovo slovesnost, ki se je odvijala v Domu kulture Kamnik in dobitnika Maistrovega priznanja, dr. Rudija Vouka ter njegov trud in prizadevanja ob postavitvi 71-tih dvojezičnih tabel na južnem Koroškem.

 
   

Slavnostni govornik osrednje slovesnosti, katere se je udeležil tudi kamniški župan Marjan Šarec, je bil predsednik republike dr. Danilo Türk. Poudaril je pomembne vrednote – pogum, odločnost, narodno zavest in vero v našo državo. To so velike vrednote, ki so zaznamovale odločilne trenutke naše zgodovine, in z njimi je povezan tudi naš velik dolg generalu Rudolfu Maistru. »Verjamem, da je bila v zavesti Maistrovih borcev beseda vojaška čast trdno zasidrana in razumljena kot stvar domoljubja. Borci so se zavedali, da se borijo za slovensko ozemlje in za svoje ljudi. Njihovo domoljubje je bilo izkazano že z vstopom med Maistrove borce. Njihov pogum je bil potrjen v vsaki vojaški akciji znova. Vedno znova sta bila izkazana tovarištvo ter predanost skupni stvari. Tako se je oblikovala zasnova vojaške časti slovenskega vojaka, ki mora biti vir navdiha in spoštovanja tudi danes. Izročilo generala Maistra je živo in aktualno ter vredno posnemanja vseh nas tudi še danes. Vendar se zavedajmo, da bomo pri teh dejavnostih vzdržali samo, če bomo zagotovili kohezivnost, vero v prihodnost naše družbe in vero v našo domovinsko zavest. Zato je delo zveze in posameznih društev generala Maistra pri ohranjanju teh izročil izjemnega pomena. Enako velja za vse veteranske in domoljubne organizacije, ki vlagajo veliko dela in truda v ohranjanje pozitivnih vrednot. Njihov in naš skupni prispevek k ohranitvi spomina na generala Maistra pa mora vsebovati jasno definicijo vrednot, ki bodo prepoznavne in nas bodo svetu predstavljale kot narod, ki spoštuje svoje korenine in veruje v evropsko prihodnost« je v svojem govoru povedal predsednik Türk in za konec vsem državljankam in državljanom Republike Slovenije zaželel, da bi spomin na generala Maistra učinkoval kot spodbuda za našo samozavest, ki jo tako močno potrebujemo danes.


<< Nazaj | Novice